God

18 januari 2017 door Jeffrey Schipper

Waarom de PKN verbinding zoekt met moslims

"De Protestantse Kerk zoekt verbinding met moslims, niet om de aard van de islam of het gedrag van moslims, maar vanuit de eigen identiteit." Dit schrijven PKN-scriba René de Reuver en prof. dr. Bernhard Reitsma, auteur islamnota Protestantse Kerk.

Onlangs stelde PKN-scriba René de Reuver dat "de islam een godsdienst van vrede is". Dat was voor een emeritus-predikant aanleiding om zijn PKN-lidmaatschap op te zeggen. De Koran en de Bijbel lijken op ethisch vlak op elkaar. Als je de Tien Geboden neemt en de Koran, dan kom je eigenlijk op hetzelfde uit," aldus De Reuver in gesprek met Trouw. In datzelfde dagblad uitten predikant Henk-Jan Prosman en Willem Maarten Dekker kritiek. "Veel vluchtelingen hangen een zeer strikte variant van de islam aan. Ik voel geen enkele behoefte om me daarmee te verbinden," zei Prosman.

Naar aanleiding van die kritiek publiceren De Reuver en Reitsma een opiniestuk. "De Protestantse Kerk neemt in de huidige multiculturele en multireligieuze maatschappij in Nederland haar plaats in. Zij doet dit als gemeente van Christus. De aard van het christelijk geloof, God die zich in Christus laat kennen, bepaalt haar identiteit en dus ook haar verhouding tot vertegenwoordigers van de islam. Hoeveel christenen en moslims ook gemeen kunnen hebben, op dit punt zijn er grote verschillen tussen christendom en islam. Dit doet niets af aan de erkenning dat God zich in heel zijn schepping kenbaar heeft gemaakt en dat talloze moslims God oprecht zoeken.

Het gesprek over de relatie islam en geweld is urgent en moet gevoerd worden, zowel tijdens interreligieuze ontmoetingen als intern binnen de islam. Het is waar: niet alle moslims staan open voor dit gesprek. Toch doet dit niets af aan de opdracht om integer en met respect met moslims 'de vrede voor de stad' te zoeken. Een spannend, kwetsbaar proces dat gemakkelijk kan leiden tot onbegrip en cynisme. Maar als gemeente van Christus heeft de Protestantse Kerk geen andere keus."

Lees hier het volledige commentaar op de website van de PKN.

Lees ook: Emeritus-predikant zegt PKN-lidmaatschap op vanwege islamstandpunt

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher