Theoloog: denk wat theologischer over PVV en islam

11-01-2017 door Jeffrey Schipper

"Lees bij elke politieke stellingname het evangelie allereerst tegen jezelf in. En stel jezelf onder kritiek," schrijft prof. dr. Arnold Huijgen in het Nederlands Dagblad naar aanleiding van "een door Trouw flink opgestookt vuurtje" over de islam en PVV-stemmers.

Huijgen: "Jezus heeft zich al beziggehouden met de vraag hoe wijd je de cirkel van liefde moest trekken, toen iemand hem vroeg of hij dan de hele wereld maar welkom moest heten. Je moet toch ergens een grens trekken en kunnen vaststellen of iemand je naaste is of niet. Jezus draaide het om: wees zelf een naaste. Aan wie verbind jij je en over wie ontferm jij je? Opvallend genoeg gebruikt Jezus daarbij een voorbeeld dat de grenzen van volk en godsdienst overschrijdt, de befaamde barmhartige Samaritaan. Is het links om naar de barmhartige Samaritaan te verwijzen? Je zou het ook conservatief kunnen noemen, want de zorg voor allen, de ziekenhuizen, het vrijwilligerswerk en de vanzelfsprekende mantelzorg waar velen naar terug verlangen, komen er uit voort.

Het lijkt mij van belang bij elke politieke stellingname het evangelie allereerst tegen jezelf in te lezen en jezelf onder kritiek te stellen."

Lees hier het volledige commentaar van prof. dr. Arnold Huijgen.

De christelijke nieuwsbrief die je ook echt leest!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Theoloog: denk wat theologischer over PVV en islam
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!