Nieuws

11 januari 2017 door Rik Bokelman

Zichtbaar geweld tegen christenen in 2016 afgenomen


Vandaag is de ranglijst christenvervolging uitgekomen van Open Doors. Dit jaar zijn er de volgende trends merkbaar in christenvervolging, meldt de organisatie.

1. Religieus nationalisme in Azië neemt toe
Al sinds de jaren ’90 merkt Open Doors in Aziatische landen op dat religieus nationalisme een aanjager is van christenvervolging. Maar sinds in 2014 Nahrendra Modi tot president van India werd verkozen, heeft deze trend een versnelde ontwikkeling doorgemaakt. Modi kwam aan de macht in een land dat zich seculier noemde. Zijn Bharatiya Janata-partij is de spreekbuis voor hindoes die de Indiase nationaliteit niet loskoppelen van hun religie. In het decennium voor Modi’s presidentiële zege, werkte de extremistische vleugel van de hindoeïstische beweging aan een revolutie: zeshonderdduizend mensen werden getraind om scholen te leiden en zo het gedachtegoed binnen gezinnen te beïnvloeden. Die strategie heeft zijn vruchten afgeworpen.

Christelijke organisaties in Delhi zeggen dat er per maand zo’n veertig geweldsincidenten tegen christenen plaatsvinden. Pastors worden in elkaar geslagen, kerken verbrand en hindoes die zich bekeren tot het christendom worden lastiggevallen, gediscrimineerd of vermoord. Dat laatste overkwam ten minste acht christenen in het afgelopen jaar. Een onderzoeker van Open Doors zegt: “Het is niet alleen geweld waarmee christenen vervolgd worden. Hindoe-nationalisten perken de vrijheden van christenen steeds verder in en mensen die zich schuldig maken aan geweld tegen christenen, worden niet vervolgd of bestraft.”

In Bhutan worden christenen van overheidswege gediscrimineerd. Niet alle christenen zijn Bhutanezen, dat blijkt uit een nieuw elektronisch systeem voor identiteitskaarten. Sommige christenen worden daarvan uitgesloten. In buurland Nepal verslechtert de situatie ook. Het land haalde nog niet de top-50 maar onderzoekers verwachten een notering op de ranglijst in 2018.

Naast de ontwikkelingen in India en Bhutan, zijn er in Azië regeringen die uit onzekerheid voor een religieus nationalistische koers kiezen. Ruud Kraan, directeur van Open Doors Nederland: “Als het grote buurland India wel vaart bij een religieus nationalistische koers, zou dat voor ons ook weleens kunnen werken; dat denken veel regeringen in Zuidoost-Azië nu.” In Laos probeert de overheid uit alle macht in het zadel te blijven. Vietnam heeft een nieuwe regering, de Maleisische president staat onder druk wegens beschuldiging van corruptie, de Chinese president Xi Jinping doet een poging de Chinese identiteit te bewaken door te zeggen: “Als je tot een religie wilt behoren, kies dan in ieder geval een Chinese, zoals het confucianisme.” In werkelijkheid is dat geen religie maar een aantal morele verplichtingen. In Maleisië krijgen christenen huisarrest met als doel hen terug te laten keren naar hun eerdere religie: de islam.

In geen enkel Aziatisch land op de ranglijst nam christenvervolging in 2016 af. Sri Lanka is daarvan het meest zichtbare bewijs: vorig jaar nog niet op de ranglijst, nu op nummer 45.

2. De radicale islam gaat mainstream in sub-Sahara Afrika
Landen in sub-Sahara Afrika halen geregeld het nieuws door terreurdaden van al-Shabaab en Boko Haram. Die laatste werd in november 2016 door de Verenigde Naties als schuldige aangewezen voor de humanitaire crisis in Nigeria. Maar minder bekend is de weg die de ideologie van deze terreurorganisaties aflegt; van kampen in de bossen naar lokale regeringen en scholen. Nu doen radicale moslims hun best om andere moslims te overtuigen van hun ideologie. Met financiële steun uit Saudi-Arabië bouwen ze nu aan hun netwerken buiten bestaande kringen; in lokale regeringen en scholen. Dat gebeurt in Somalië, Kenia, Niger en Burkina Faso. Lokale regeringsleiders krijgen fondsen voor hun verkiezingscampagnes in ruil voor meer moskeeën.

Mali stijgt ook fors: 12 plaatsen. Het land staat nu op nummer 32. Christenen leven vooral in het zuiden van het land, maar de aanvallen van radicale islamitische rebellen zorgen voor een hogere notering op de ranglijst en meer angst bij de christenen in het land.

Kenia, waar de meerderheid van de inwoners christen is, blijft nog altijd steken in de top-20 van de Ranglijst Christenvervolging. In de hoofdstad Nairobi moeten pastors particuliere beveiligingsbedrijven inhuren om de ingang van de kerk te bewaken. Als de inspanningen van radicale moslims wortel schieten in de hele breedte van de samenleving, dan dreigt er volgens onderzoekers van Open Doors een religieuze zuivering in de hele Sahel.

De lange arm van de radicale islam heeft in het Midden-Oosten twee effecten: christenen moeten onderduiken en moslims zien een ander gezicht van hun eigen religie. Dat laatste zorgt voor een groei in de kerk die bestaat uit ex-moslims. Er zijn ook moslims die juist radicaler en fundamentalistischer worden, uit overtuiging of om niet buiten de boot te vallen.

3. Zichtbaar geweld tegen christenen in 2016 afgenomen
Uit de cijfers van de Ranglijst Christenvervolging 2017 blijkt dat in het afgelopen jaar het zichtbare geweld tegen christenen is afgenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. Werden er in 2015 nog 7106 christenen vermoord om hun geloof; in 2016 waren dat er 1207. In 2015 werden 2425 kerken beschadigd of vernield, in 2016 waren dat er 1329.

Van de moorden op christenen in 2016 vonden er 948 plaats in landen die op de nieuwe ranglijst staan. Koploper blijft dit jaar Nigeria (695), direct gevolgd door Pakistan (76) en Kenia (37). In Syrië vielen 24 doden. De 259 slachtoffers buiten de ranglijst, vielen voornamelijk in de Democratische Republiek Congo (156), Tsjaad (20) en Oeganda (16).

Van de 1329 kerkgebouwen die in 2016 aangevallen of vernield werden, stonden er 1188 in landen die op de ranglijst staan. De meeste verwoestingen vonden plaats in Pakistan (600), gevolgd door China (300), Vietnam (38) en Sri Lanka (35). Buiten de ranglijst vond de meeste vernieling plaats in Frankrijk (45) en de Democratische Republiek Congo (20). In Frankrijk waren tijdens de Kerstdagen 90.000 militairen en politieagenten op de been om 2400 kerken extra te beveiligen.

Vernielingen van kerkgebouwen hebben altijd effect op de christelijke gemeenschap. Ouders durven hun kinderen niet meer mee te nemen naar de zondagochtenddienst. Ook kerken in de buurt raken steeds leger. Sommige kerken komen zelfs helemaal leeg te staan of worden na vernieling niet meer opgebouwd.

Bekijk de Ranglijst Christenvervolging op de website van Open Doors.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

Albert verklaarde de biddende Martin Koornstra voor gek - en kan nu weer lopen

“Het was een wonderlijke zaterdag.” Albert Bos is nog altijd onder de indruk van wat hem op Urk is overkomen. En wat hem is overkomen kunnen we allemaal zien in dit filmpje. In het inmiddels veelbesproken filmpje dat op social media vaak werd bekeken en gedeeld zou te zien zijn dat hij wonderbaarlijk werd genezen van pijn in z’n been. Er werd triomfantelijk met krukken gezwaaid vanwege de gebedsgenezing. Mensen juichten van blijdschap. CIP.nl sprak maandagmiddag met Albert en zijn vrouw Carla. Wat is er precies gebeur...

De oudste praktiserend huisarts van Nederland is overleden - en kon zich de hemel moeilijk voorstellen

De oudste praktiserend huisarts van Nederland, Nico van Hasselt, is overleden op 93-jarige leeftijd. In een dodencel van de nazi’s zwoer Nico van Hasselt (92) zichzelf ooit een eed: ‘Als ik hier ooit uitkom, dien ik de rest van mijn leven als huisarts.’ En die belofte deed hij gestand. Ondanks zijn zeer hoge leeftijd bleef hij werkzaam als dokter in Amsterdam. Hij deed zelfs nog huisbezoeken. In een interview met De Nieuwe Koers vertelde de arts over zijn geloof ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. “In de dodencel aan d...

Israël zal leven!

Onlangs las ik dat het aantal Joodse mensen in Israël dat gelooft in de Heere Jezus, de Messias, inmiddels wordt geschat op rond de 30.000. Het zijn niet alleen de immigranten waardoor dat aantal stijgt, maar ook doordat mensen in Israël tot geloof komen. God werkt. Het zijn de ritselingen, die zullen uitlopen op Romeinen 11:26 – ‘En zo zal heel Israel zalig worden’. De profeet Ezechiël schrijft daar zo prachtig over in hoofdstuk 37. Ik ben er vast van overtuigd dat hij hier verwijst naar gebeurtenissen die zullen...

Waarom God Zijn volk de opdracht gaf om de sabbat te houden

"In Deuteronomium 5:15 wordt de reden gegeven waarom God Zijn volk gebiedt de sabbat (rustdag) te houden, namelijk: omdat de Heere Zijn slavenvolk uit Egypte bevrijd heeft. Ik zie de link, de reden, niet in. Kunt u deze relatie met ons duidelijk maken?," aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Kandidaat G. K. Terreehorst geeft antwoord."Het rusten op de sabbat is een gebod van de HEERE," antwoordt de hersteld hervormde kandidaat uit Apeldoorn. "Elke Israëliet moet zich daaraan houden. Men moch...

Baby Lisa genas van een ernstige huidaandoening

Baby Lisa wordt geboren met een ernstige huidaandoening, Collodion. Artsen zijn verbaasd dat de huid van baby Lisa binnen no-time geneest, schrijft Xpedition Glory. Bekijk het indrukwekkende verhaal van moeder Kim. Bekijk de video en klik hier voor meer fragmenten van Xpedition Glory:
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...
CIP+

"De Bijbel zegt niets zegt over duurzame relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht"

Homoseksueel. Je mag het wel zijn, maar niet in de praktijk brengen, is een veelvoorkomende opvatting in christelijk Nederland. Is dat terecht? Wat zegt de Bijbel daarover? Is homoseksualiteit inderdaad een gruwel in de ogen van God? In de tweede video beantwoordt John Lapré dit soort vragen, naar aanleiding van zijn boek De veilige kerk, in gesprek met Rik Bokelman. Hoe wordt er doorgaans gereageerd op een coming out? “Je ziet over het algemeen dat daar redelijk goed mee om wordt gegaan, maar dat het wat moeilijke...

Tommie Christiaan speelt Jezus in The Passion 2018

Tommie Christiaan en Glennis Grace vervullen dit jaar de rollen van Jezus en Maria in de achtste editie van The Passion. Het muzikale paas-evenement vindt op donderdag 29 maart plaats in de Bijlmer. Zanger Jeangu Macrooy en rapper Brainpower (Gertjan Mulder) vertolken de rollen van de discipelen Judas en Petrus. Bert van Leeuwen zal verslag doen van de processie. Tommie Christiaan speelt Jezus. Deze namen werden gisteren onthuld door fans van The Passion via een livestream op Facebook. Bij Jinek werd bekendgemaakt dat Arjan Ede...

Kans op Oscar film over christenvervolging

De film ‘Watu Wote: All of us’, over het moedige antwoord van moslims in Kenia op de vervolging van christenen door Al-Shabaab maakt kans op een Oscar. De 22 minuten durende film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over passagiers tijdens een busreis naar Mandera, een klein stadje aan de grens met Somalië in het noordoosten van Kenia. In december 2015 werd hun bus aangevallen door leden van de terroristische organisatie al-Shabaab. Die hadden als doel de christelijke passagiers te scheiden van de moslims om hen t...

SGP en ChristenUnie opnieuw bezorgd over positie eenverdieners

Eenverdieners zijn de laatste jaren relatief flink meer belasting gaan betalen. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) loopt hun belastingdruk komende tijd waarschijnlijk alleen maar verder op, terwijl die voor tweeverdieners is gedaald. Politiek leiders Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) uiten hun bezorgdheid. -De meeste eenverdieners stemmen geen SGP, maar VVD-Er zijn net zoveel eenverdieners die D66 stemmen als SGP-In totaal zijn eenverdieners goed voor 20 zetels-Onder SGP stemmers is maar 20% eenverdiener...

Lastercampagne tegen Messiaans-Joodse christenen in Israël

Stenen gooien, lastercampagnes in de media, chantage. Ultra-orthodoxe joden doen er alles aan om een ontmoetingscentrum van Messias-belijdende joden in Dimona, Israël, opnieuw te laten sluiten. Het centrum is net weer geopend en dat levert weer nieuwe protesten op, meldt Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK). Het centrum is een ontmoetingsplaats voor joden die in Jezus geloven. Ze drinken en koffie en thee en voeren gesprekken met elkaar. Vorig jaar werd de ontmoetingsplek kortdurend gesloten, na protesten van ultra-or...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...
Vakanties
Hier adverteren?
CIP+

Moeten we nou vóór of tegen de mogelijk nieuwe Donorwet zijn?

Dezer dagen hebben we het allemaal weer over orgaandonors omdat de initiatiefwet van D66 voor een actief donorregistratiesysteem (ADR), die in september 2016 was aangenomen door de Tweede Kamer. Aanstaande dinsdag wordt het wetsvoorstel in stemming gebracht in de Eerste Kamer. Wat moeten we hopen dat er uitkomt? Moeten de christelijke partijen bij voorbaat tegen zijn omdat het wetsvoorstel van D66 kwam? Of moeten zij het op zijn eigen merites beoordelen? Eerlijk gezegd ben ik nogal geschokt door allerlei gevoelsmatige argum...

Ds. J. J. ten Brinke aan de slag in hervormd Oud-Beijerland

De hervormde gemeente in Oud-Beijerland verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. J. J. ten Brinke heeft het beroep aanvaard. De kerkenraad zocht een opvolger voor de vorig jaar naar Polsbroek vertrokken ds. C. Boele. Ten Brinke bedankte vorig jaar voor beroepen uit Bodegraven, Giessendam-Neder-Hardinxveld en Woudenberg.

Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’

"De tijd is een raar iets. Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’. Wat gisteren ‘vreemd’ was, is nu ‘hip’. Wij wisten niet hoe snel wij van de percolator af konden komen. Nu is het ‘cool’ om met zo’n ding je koffie te zetten. ‘Het milieu’ was in mijn jeugd links en ‘geitenwollen sok’," vertelt ds. Jan Rinzema in een nieuwe overdenking."Nu is het ‘milieu’ mainstream. ‘Vegetarisch’ riep 20 jaar geleden argwaan, achterdocht...

Abele Reitsma is tegenstander van de nieuwe donorwet en legt uit waarom

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een nieuwe donorwet. De nieuwe norm is dat je standaard donor bent, tenzij je aangeeft dat niet te willen. Welke bezwaren zijn er op de nieuwe wet? Abele Reitsma van Stichting Bezinning Orgaandonatie geeft antwoord in het Family7-programma Uitgelicht. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

Misbruik tierde welig in zorgcentrum van voormalig geestelijk leider pinksterkerk

Een 'geestelijk leider' en een medewerkster/cliënte van de Jedidja Hoeve, een evangelisch zorgcentrum in Meerkerk, worden verdacht van ontucht van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Dagblad Trouw schrijft deze week over deze zaak.Aaldert van E. (77) kreeg twee jaar cel voor seksueel misbruik van bewoners. Deze week moest de Belgische Marjos H. zich voor de Rotterdamse rechter verantwoorden voor haar betrokkenheid bij door Van E. gepleegde ontucht. De omstreden en charismatische Van E., ooit leider van...