Nieuws

11 januari 2017 door Rik Bokelman

Zichtbaar geweld tegen christenen in 2016 afgenomen


Vandaag is de ranglijst christenvervolging uitgekomen van Open Doors. Dit jaar zijn er de volgende trends merkbaar in christenvervolging, meldt de organisatie.

1. Religieus nationalisme in Azië neemt toe
Al sinds de jaren ’90 merkt Open Doors in Aziatische landen op dat religieus nationalisme een aanjager is van christenvervolging. Maar sinds in 2014 Nahrendra Modi tot president van India werd verkozen, heeft deze trend een versnelde ontwikkeling doorgemaakt. Modi kwam aan de macht in een land dat zich seculier noemde. Zijn Bharatiya Janata-partij is de spreekbuis voor hindoes die de Indiase nationaliteit niet loskoppelen van hun religie. In het decennium voor Modi’s presidentiële zege, werkte de extremistische vleugel van de hindoeïstische beweging aan een revolutie: zeshonderdduizend mensen werden getraind om scholen te leiden en zo het gedachtegoed binnen gezinnen te beïnvloeden. Die strategie heeft zijn vruchten afgeworpen.

Christelijke organisaties in Delhi zeggen dat er per maand zo’n veertig geweldsincidenten tegen christenen plaatsvinden. Pastors worden in elkaar geslagen, kerken verbrand en hindoes die zich bekeren tot het christendom worden lastiggevallen, gediscrimineerd of vermoord. Dat laatste overkwam ten minste acht christenen in het afgelopen jaar. Een onderzoeker van Open Doors zegt: “Het is niet alleen geweld waarmee christenen vervolgd worden. Hindoe-nationalisten perken de vrijheden van christenen steeds verder in en mensen die zich schuldig maken aan geweld tegen christenen, worden niet vervolgd of bestraft.”

In Bhutan worden christenen van overheidswege gediscrimineerd. Niet alle christenen zijn Bhutanezen, dat blijkt uit een nieuw elektronisch systeem voor identiteitskaarten. Sommige christenen worden daarvan uitgesloten. In buurland Nepal verslechtert de situatie ook. Het land haalde nog niet de top-50 maar onderzoekers verwachten een notering op de ranglijst in 2018.

Naast de ontwikkelingen in India en Bhutan, zijn er in Azië regeringen die uit onzekerheid voor een religieus nationalistische koers kiezen. Ruud Kraan, directeur van Open Doors Nederland: “Als het grote buurland India wel vaart bij een religieus nationalistische koers, zou dat voor ons ook weleens kunnen werken; dat denken veel regeringen in Zuidoost-Azië nu.” In Laos probeert de overheid uit alle macht in het zadel te blijven. Vietnam heeft een nieuwe regering, de Maleisische president staat onder druk wegens beschuldiging van corruptie, de Chinese president Xi Jinping doet een poging de Chinese identiteit te bewaken door te zeggen: “Als je tot een religie wilt behoren, kies dan in ieder geval een Chinese, zoals het confucianisme.” In werkelijkheid is dat geen religie maar een aantal morele verplichtingen. In Maleisië krijgen christenen huisarrest met als doel hen terug te laten keren naar hun eerdere religie: de islam.

In geen enkel Aziatisch land op de ranglijst nam christenvervolging in 2016 af. Sri Lanka is daarvan het meest zichtbare bewijs: vorig jaar nog niet op de ranglijst, nu op nummer 45.

2. De radicale islam gaat mainstream in sub-Sahara Afrika
Landen in sub-Sahara Afrika halen geregeld het nieuws door terreurdaden van al-Shabaab en Boko Haram. Die laatste werd in november 2016 door de Verenigde Naties als schuldige aangewezen voor de humanitaire crisis in Nigeria. Maar minder bekend is de weg die de ideologie van deze terreurorganisaties aflegt; van kampen in de bossen naar lokale regeringen en scholen. Nu doen radicale moslims hun best om andere moslims te overtuigen van hun ideologie. Met financiële steun uit Saudi-Arabië bouwen ze nu aan hun netwerken buiten bestaande kringen; in lokale regeringen en scholen. Dat gebeurt in Somalië, Kenia, Niger en Burkina Faso. Lokale regeringsleiders krijgen fondsen voor hun verkiezingscampagnes in ruil voor meer moskeeën.

Mali stijgt ook fors: 12 plaatsen. Het land staat nu op nummer 32. Christenen leven vooral in het zuiden van het land, maar de aanvallen van radicale islamitische rebellen zorgen voor een hogere notering op de ranglijst en meer angst bij de christenen in het land.

Kenia, waar de meerderheid van de inwoners christen is, blijft nog altijd steken in de top-20 van de Ranglijst Christenvervolging. In de hoofdstad Nairobi moeten pastors particuliere beveiligingsbedrijven inhuren om de ingang van de kerk te bewaken. Als de inspanningen van radicale moslims wortel schieten in de hele breedte van de samenleving, dan dreigt er volgens onderzoekers van Open Doors een religieuze zuivering in de hele Sahel.

De lange arm van de radicale islam heeft in het Midden-Oosten twee effecten: christenen moeten onderduiken en moslims zien een ander gezicht van hun eigen religie. Dat laatste zorgt voor een groei in de kerk die bestaat uit ex-moslims. Er zijn ook moslims die juist radicaler en fundamentalistischer worden, uit overtuiging of om niet buiten de boot te vallen.

3. Zichtbaar geweld tegen christenen in 2016 afgenomen
Uit de cijfers van de Ranglijst Christenvervolging 2017 blijkt dat in het afgelopen jaar het zichtbare geweld tegen christenen is afgenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. Werden er in 2015 nog 7106 christenen vermoord om hun geloof; in 2016 waren dat er 1207. In 2015 werden 2425 kerken beschadigd of vernield, in 2016 waren dat er 1329.

Van de moorden op christenen in 2016 vonden er 948 plaats in landen die op de nieuwe ranglijst staan. Koploper blijft dit jaar Nigeria (695), direct gevolgd door Pakistan (76) en Kenia (37). In Syrië vielen 24 doden. De 259 slachtoffers buiten de ranglijst, vielen voornamelijk in de Democratische Republiek Congo (156), Tsjaad (20) en Oeganda (16).

Van de 1329 kerkgebouwen die in 2016 aangevallen of vernield werden, stonden er 1188 in landen die op de ranglijst staan. De meeste verwoestingen vonden plaats in Pakistan (600), gevolgd door China (300), Vietnam (38) en Sri Lanka (35). Buiten de ranglijst vond de meeste vernieling plaats in Frankrijk (45) en de Democratische Republiek Congo (20). In Frankrijk waren tijdens de Kerstdagen 90.000 militairen en politieagenten op de been om 2400 kerken extra te beveiligen.

Vernielingen van kerkgebouwen hebben altijd effect op de christelijke gemeenschap. Ouders durven hun kinderen niet meer mee te nemen naar de zondagochtenddienst. Ook kerken in de buurt raken steeds leger. Sommige kerken komen zelfs helemaal leeg te staan of worden na vernieling niet meer opgebouwd.

Bekijk de Ranglijst Christenvervolging op de website van Open Doors.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher