John vertrok als moslim en kwam terug als christen

Levensverhaal16 januari 2017 I am n

Het was donker in de bunker in Afghanistan. Er was voor John maar net genoeg licht om tientallen slangen in zijn richting te zien glijden. Het was de nieuwste tactiek van zijn vader, een belangrijke talibanleider, om hem te straffen voor het feit dat hij Allah de rug had toegekeerd en Jezus volgde. Toen dat de jonge man niet van zijn geloof afhielp, liet zijn vader een agressieve waakhond op hem los. Achttien maanden lang moest de jonge Afghaan de martelkamer van zijn vader verduren. “God gaf me kracht,” zei John later, “en Hij zei tegen me: ‘Ik ben bij je.’”

Mekka
De problemen begonnen nadat John een pelgrimstocht had ondernomen naar Mekka, in Saoedi-Arabië. Hij vertrok als moslim en kwam terug als volgeling van Jezus. Tijdens die reis verscheen een Man met een stralend gezicht en hagelwitte kleding in een droom aan John. “Mijn zoon,” zei de Man, “Ik zie dat je Mij zoekt, maar het ware geloof is niet in Mekka te vinden. Ik ben hier niet.”

John vervolgde zijn pelgrimstocht naar Mekka, maar de hypocrisie waarmee hij continu te maken kreeg, stoorde hem. De heilige pelgrimage was doorspekt met de exploitatie van de pelgrims, om hen zoveel mogelijk geld uit de zakken te kloppen. Toen John samen met duizenden anderen om de Ka’aba steen in de Grote Moskee liepen, werd het hem ineens duidelijk: Ze aanbidden een steen! Een afgod! En toen kreeg John zijn tweede visioen. Dezelfde Man in het wit zei: “Rustig maar. Ik wil met je praten omdat Ik van je houd. Als Ik je vertel wie Ik ben, raak je zeven dingen kwijt. Je verliest de Koran en Mohammed. Je verliest je ouders. Je verliest het kind van wie je houdt. Je zult je familieleden verliezen. Je zult je rijkdom verliezen. Je zult dakloos worden en ze zullen je je land uit jagen.”

Droom
John kreeg te horen dat als hij die verliezen niet wilde aanvaarden, hij ook de Man in het visioen niet kon volgen. “Als U me Uw naam noemt,” zei John, “zal ik in U geloven.” “Ik ben jouw God”, reageerde de Man. “Ik ben Jezus Christus.” John keerde naar huis terug en zei tegen zijn vader: “Ik geloof niet meer in uw Allah.” “Dan ben je een ongelovige!” raasde zijn vader en hij begon John te slaan. “Als je hier met andere mensen over praat, snijd ik hoogstpersoonlijk je tong af!” “Ik wil het graag aan andere mensen vertellen”, reageerde John.

Tijdens die reis verscheen een Man met een stralend gezicht en hagelwitte kleding in een droom aan John

“Als jij rondvertelt dat je christen bent geworden, zal ik je verbranden. En je vrouw en je zoontje ook!”
En toen dwong hij John om die bunker in te gaan. De bunker werd normaal gesproken gebruikt om vijanden van de Taliban gevangen te zetten en te folteren. Zelfs toen zijn vader hem er achttien maanden later weer uit liet, waren Johns moeilijkheden nog niet voorbij. Maar hij bleef Jezus trouw en God deed grote dingen in zijn leven. Hij negeerde het verbod van zijn vader om over zijn geloof te praten. Hij zag hoe zijn vrouw, Mary, haar leven aan Jezus gaf toen ook zij een visioen van de Heere had gekregen. Hij was blij toen zijn hele familie, behalve dan zijn vader, Christus aannam.

Abortus
Toen Mary zwanger werd van hun tweede kind, stond haar vader erop dat ze de baby Sayeed Muhammed zouden noemen. “Nee”, verklaarde John. “Hij zal Isa (Jezus) worden genoemd.” “Jouw man is een ongelovige!” siste de man zijn dochter toe. “Je moet die baby aborteren.” Ze schudde haar hoofd en vertelde toen over haar eigen geloof in Christus. Mary’s vader ramde haar met haar gezicht tegen de grond, waardoor haar voortanden verbrijzelden. Daarna sloeg hij haar diverse keren in haar buik en sleepte hij haar mee naar Johns vader, die er samen met hem op los sloeg.

Toen andere Talibanleiders hoorden over de afvalligheid van John en Mary, gaven ze Johns vader de schuld en droegen ze hem op om het zoontje van het stel te doden. Toen hun moeders daarvan hoorden, beraamden ze samen een plan om John en Mary te helpen om Afghanistan te ontvluchten. Ze zwoeren om voor hun kleinzoon te zorgen tot het gezin weer herenigd zou worden.

Wonder
Nadat ze Afghanistan waren ontvlucht, nam John Mary mee naar een arts waar ze het trieste nieuws te horen kregen dat hun ongeboren baby was overleden. En ook dat Mary zelf zou kunnen sterven als de baby niet werd verwijderd. John kon die operatie niet betalen, dus deed hij het enige wat hij kon doen – bidden. Zo hard hij kon. Toen hij de volgende morgen uit bed kwam, zag hij met verbazing hoe Mary rustig met een kop thee voor hem stond.

John vertelde hem over zijn gebed tot Jezus en de arts noemde het leven van de baby “een wonder”

Ze gingen terug naar de arts, die bijna uit zijn stoel viel. “De baby leeft nog!” riep hij uit. “Hoe is dat nou toch mogelijk?!” John vertelde hem over zijn gebed tot Jezus en de arts noemde het leven van de baby “een wonder”. Een aantal medewerkers uit zijn praktijk, bekeerden zich hierdoor tot Christus. Maar de vader van John was nog niet klaar met het afvallige stel. Hij kwam achter hun nieuwe woonplaats en droeg hen op om naar Afghanistan terug te keren en hun geloof af te zweren. Als ze dat niet deden, zou hun zoontje van twee de dood vinden.

Foto op Taliban-website
Op zoek naar bescherming voor hun zoontje klopte John bij heel wat autoriteiten aan, maar het mocht niet baten. Aan de trouw van het stel aan Jezus bleek een hoge prijs te zitten, want de vader van John overhandigde het jongetje aan de Taliban, die hem vermoordden. Er werd een foto van zijn levenloze lichaampje gepubliceerd op een Taliban-website, als waarschuwing voor “ongelovigen”.

Daarna vermoordde Johns vader het grootste deel van zijn familie, vanwege hun trouw aan Jezus. Nadat Mary’s vader erachter was gekomen dat zijn vrouw met de moeder van John had samengespannen om het stel Afghanistan uit te krijgen, vermoorde hij haar door rattengif door haar eten te mengen. Maar ondanks alle verdriet om hun verliezen wankelde het geloof van John en Mary niet. Ze moesten in acht maanden zes keer verhuizen om uit handen van de Taliban te blijven, maar toch bleven ze Jezus volgen. Ze werden gedoopt en Mary schonk het leven aan een gezonde zoon. John, die wil “dat meer mensen Jezus zullen zien”, begon een evangelisatieproject via het internet, dat geen enkele slang, waakhond of zelfs de dood kon tegenhouden.

Daniël
Dat soort geloof komt niet voort uit onze eigen kracht. Het is geworteld in het karakter van God, Die trouw is aan degenen die lijden om Zijn Naam. In het bijbelboek Daniël staat een verhaal over koning Nebukadnezar, die iedereen in zijn enorme rijk opdroeg om voor een negen verdiepingen hoog standbeeld van hem te buigen. Deed je dat niet, dan werd je in een oven verbrand. Sadrach, Mesach en Abed-Nego, bannelingen uit Israël, weigerden om voor een afgod te buigen. In hoofdstuk 3:16-18 staat geschreven: “Sadrach, Mesach en Abed-Nego antwoordden en zeiden tegen koning Nebukadnezar: Wij hoeven u hierop geen antwoord te geven. Als het moet, kan onze God, Die wij vereren, ons verlossen uit de brandende vuuroven, en Hij zal ons, o koning, uit uw hand verlossen. En zo niet, het zij u bekend, o koning, dat wij uw goden niet zullen vereren en het gouden beeld dat u hebt opgericht, niet zullen aanbidden.”

Bovenstaand fragment is afkomstig uit 'I am n'. Het boek 'I am n' bevat inspirerende verhalen van christenen die lijden onder vervolging vanuit de islam. Klik hier om het boek te bekijken of te bestellen.

Praatmee

Beluister onze podcast

#321 voorganger Teun van der Leer en predikant Peter Sinia in gesprek over de doop
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Yoran
Nieuws

Vader vermiste christelijke jongen (16) doet belangrijke oproep

Ondanks dat er met duizenden vrijwilligers werd gezocht, is de vermiste christelijke Yoran Krol (16) nog steeds niet gevonden. Zijn vader doet op sociale media daarom nogmaals een oproep en vraagt iedereen die zich in de regio op het water begeeft go

Insalvation en Michelle Lee
Video

InSalvation en Ann Michelle Lee brengen nieuwe single uit: 'Breek de hemelen open'

Het kan nog zo donker lijken in je eigen leven en om je heen; Gods licht kan het doorbreken. De nieuwe single van InSalvation (met gast Ann Michelle Lee) is een gebed om dat te laten gebeuren; een hartenkreet voor het hier en nu. De single is sinds 2

Nigeria gevangenis
Nieuws

Nigeriaans predikantsechtpaar verbleef ten onrechte drie jaar in gevangenis

Een rechtbank in de Nigeriaanse staat Kaduna heeft dominee Jonah Gangas en zijn vrouw Josephine vrijgesproken. Het echtpaar zat meer dan drie jaar gevangen. Ze werden beschuldigd van ontvoering en het bekeren van een jong moslimmeisje, een beschuldig

Ds. J. Koppelaar
Video

Ds. Koppelaar over ziekenzalving: "Het is niet iets magisch of engs"

"We zijn het kwijtgeraakt om met handoplegging te bidden. Dat kwam door de roomse kerk die daar een soort magische werking aan ging toeschrijven. Merkwaardig is trouwens dat we die zegening met handoplegging nog steeds kennen, maar dan alleen bij het

David de Vos
Nieuws

DoorBrekers cancelt Paasconferentie David de Vos: 'Zaait verdeeldheid in lichaam van Christus'

Hij is een gevierd man binnen de evangelische beweging. Maar zijn aankomende boek en verschillende interviews daarover, lijken evangelist en spreker David de Vos plotseling de kop van jut te maken binnen diezelfde beweging. Hij kreeg de afgelopen dag

Wycliffe
Nieuws

Wycliffe Bijbelvertalers ontwikkelt nieuwe methode waarbij Bijbels sneller vertaald moeten worden

Wycliffe Bijbelvertalers heeft een nieuwe methode ontwikkeld om Bijbels sneller te vertalen en daarmee Gods Woord aan meer mensen aan te kunnen bieden. Dat meldt The Christian Post. In samenwerking met lokale kerken en tolken werkt de organisatie mom

Oekraïners
Nieuws

Christenen helpen tienduizenden Oekraïners: "Ik wil dat ze weten wie Jezus is"

Toen Rusland twee jaar geleden Oekraïne binnenviel, trokken bijna een miljoen Oekraïners naar het kleine buurland Moldavië. Hoewel de meeste van deze vluchtelingen naar huis zijn teruggekeerd of zich in andere landen hebben gevestigd, verblijven er n

Ds. J. B. Alblas over Psalm 47
Video

Ds. Alblas over Psalm 47: een boodschap van hoop in tijden van ellende

‘Want de HEERE, de Allerhoogste, is ontzagwekkend, een groot Koning over de hele aarde.’ In zijn meditatie geeft ds. J. B. Alblas uitleg over Psalm 47 vers 1 tot 5: “Het thema van heel deze Psalm is het koningschap van God. Het gaat om Hem en om Zijn

Meerartikelen

Ds. R. W. Mulder
Nieuws

Ds. R. W. Mulder aanvaardt beroep hersteld hervormd Waarder

De hersteld hervormde gemeente in Waarder verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. R. W. Mulder (foto) uit Montfoort heeft het beroep aanvaard. Waarder was sinds vorig jaar vacant vanwege het emeritaat van ds. L. W. C. Ruijgrok. Mulder bedankt

Rik Op den Brouw
Column

Een les van Jezus: je hoeft niet het maximale uit het leven te halen

Voor sommigen is het leven het plaatsen van vinkjes op een ‘bucketlist’. Wat moet je gedaan hebben en wat moet je gezien hebben. Hoe spectaculairder en hoe verder, hoe beter. Altijd op zoek naar iets nieuws. Anderen doen alles om rijker en belangrijk

Albert van der Heide
Column

Een vergeten boodschap: God spreekt door gevoel

‘Je bent niet tot gevoel gekomen, maar tot geloof.’ Deze uitspraak heb ik regelmatig gehoord in mijn omgeving, terwijl ik opgroeide in de dingen van God en Zijn Heilige Geest. Het is een waar woord en alle aanneming waardig. Want het klopt; geloof is

ds. K.H. (Karel) Bogerd
Nieuws

Preektocht door de Dokkumer Wouden

In de Dokkumer Wouden gaat op woensdag 10 april een derde ‘preektocht’ van start. De ‘preektocht’ begint om 9.30 uur in de Grote of St. Martinuskerk (Markt 2) te Dokkum. De eerste preektocht (40 deelnemers) werd op 23 maart 2022 gehouden in de Friese

Wilkin van de Kamp
Boekfragment

We willen zelf de regie houden over ons leven (maar Jezus leert iets anders)

In de Bijbel vind je honderden voorspellingen over de geboorte, het leven en sterven van Jezus, die stuk voor stuk zijn uitgekomen. De gebeurtenissen rond de laatste achttien uur van Jezus’ leven zijn eeuwen tevoren voorspeld.Een van de belangrijkste

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp over Jezus' lijden en sterven: "Hij hield het uit omdat Hij aan ons dacht"

"Jezus heeft de lange lijdensweg kunnen verdragen omdat Hij ons al die tijd in gedachten had. Jezus heeft aan het kruis kunnen volharden omdat Hij steevast onze redding voor ogen had. Wij waren de vreugde die voor Hem in het verschiet lag. Jezus wist

Ds. G. van Zanden
Video

Is het allemaal pais en vree als je een nieuw hart hebt? Ds. Van Zanden geeft antwoord

"Hoe vaak wordt een mens op een dag boos? Een keer? Twee keer? Vijf keer? Tien keer? En een christen die een nieuw hart gekregen heeft? Wordt die ook boos? Kan hij zich nog eens ergens flink over opwinden of is het waar wat het kinderlied zingt: ‘Een

Leander Janse
Video

De oudste zoon is dicht bij de Vader, maar net zo vervreemd als zijn broer

De bekende gelijkenis beschrijft twee verloren zonen. Er bestaat niet alleen een wilde, uitbrekende vorm van zonde. Er is ook meer verborgen, op het oog fatsoenlijke manier, waarop je van God vervreemd kan zijn. De oudste zoon is dicht bij de Vader,

Zanger Elbert Smelt: “Dan mis ik haar gewoon heel erg natuurlijk. Ja, wie niet?”
Video

Zanger Elbert Smelt deelt herinneringen aan Kinga Bán: "Ik mis haar heel erg"

Bijna vijf jaar geleden overleed zangeres Kinga Bán. Zanger Elbert Smelt van de band Trinity bracht vlak voor haar dood samen met haar 'Leef met volle teugen' uit. In een video van Nederland Zingt vertelt hij over dit lied en over de bijzondere optre

Dato Steenhuis over zondebesef
Video

Videoboodschap Dato Steenhuis: Ben jij wel echt bewust van je zonden?

Zondebesef kan een lastig onderwerp zijn. In een video vertelt Dato Steenhuis hier meer over en beantwoordt hij de vraag: ‘Is mijn zondebesef wel groot genoeg? In zijn video benadrukt Steenhuis dat één zonde al voldoende is voor zondebesef. “Als je é

Ds. J. A. W. Verhoeven
Verdieping

Geloven in God is wel persoonlijk, maar niet individualistisch

Mijn geloof of hét geloof? Jonge mensen zeggen nogal eens dat ze belijdenis doen van ‘hun geloof’. Is dat hetzelfde als belijdenis doen van ‘het geloof’? Kan het belijden van het geloof, zoals beleden in het Apostolicum, toch persoonlijk worden? Rond

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Froukje Prakken

Inmiddels terug in Nederland kijken we met Froukje Prakken terug op de beginperiode van het zendingswerk dat haar man Ger en zij deden in Peru tussen 1983 en 1991. Een verhaal over Gods leiding en vertrouwen op God in moeilijke omstandigheden. Ook ho