Shelter Amsterdam
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

11 januari 2017 door Redactie

In dit hostel komen meer mensen tot geloof dan in menig kerk

Veel mensen checken in bij de Shelter in Amsterdam (een project van Tot Heil des Volks) zonder dat ze weten dat het hostel christelijk is. Het zijn dronken Ieren, wilde Italianen, serieuze moslims – of iets er tussenin. “Sommige mensen schrikken even als ze zien dat het christelijk is, maar meestal houden ze er een goede ervaring aan over en zien ze een goede kant van christenen”, vertelt Timo van Ruiswijk, supervisor schoonmaken bij Shelter Amsterdam

De Shelter hostels werken eigenlijk hetzelfde als iedere ander hostel. Voor een prikkie kun je er overnachten. In de avond zijn er allerlei dingen te doen. In dit geval hebben deze een connectie met het geloof. Als er een gezamenlijke maaltijd wordt gehouden wordt er gebeden en deelt iemand iets over het geloof. Als er film wordt gekeken met gasten dan heeft dit raakvlak met het christelijk geloof. En alles op een vrijblijvende manier. Tienduizenden mensen hebben op die manier al over het christelijk geloof gehoord in de Shelter hostels. En velen zijn er tot geloof gekomen.

Van Ruiswijk vertelt hoe hij als ‘supervisor’ veel waarde eraan hecht om het geloof te delen binnen zijn werk. “Ik heb daar altijd een passie voor gehad. Dat komt omdat het me raakt, het is zo belangrijk in mijn leven. Vaak is het een logisch gevolg dat je het vervolgens wil delen met anderen. Het geloof blijft ook altijd spannend, het is een mysterie. Elke keer verandert het seizoen waar je in zit. Dat denk je het ongeveer wel te weten – en dan kom je in een hele andere fase waarin je weer nieuwe dingen moet leren.”

Gemeenschap
“Ik ervaar God misschien nog wel het meest in gemeenschap met anderen. God zegent mij juist door de ander heen. Als iemand van ons personeel net tot geloof is gekomen, dan ben ik niet alleen een zegen voor hem, maar hij is met zijn woorden of zijn mooie vragen ook een zegen voor mij.”

De passie voor God van Timo begon al op jonge leeftijd. “Ik was 13 jaar en ik zat in een dienst en wij tieners werden gevraagd om naar voren te komen. Een vrouw begon met mij en een vriend te bidden en we begonnen allebei te janken. Godservaringen zijn voor mij heel belangrijk – ik hecht er veel waarde aan als God door mijn gevoelens heen werkt. Vervolgens vroeg God mij of ik het avontuur met Hem aan wilde gaan. Na een korte periode antwoorde ik ‘ja’, en God is er nog steeds.”

“Ik noem dit een avontuur omdat mijn leven steeds verrassend is met God. Ik zou nooit hebben gedacht dat ik schoonmaaksupervisor zou zijn. Maar de impact is geweldig. Jaarlijks komen hier vele duizenden mensen omdat het hostel wat goedkoper is. Door het hostel goed schoon en netjes te maken, maak je het makkelijker om mensen zich op hun gemak te laten voelen – en eventueel zich te openen voor de liefde van God. Als het een zooitje zou zijn, zouden mensen zich niet welkom voelen. Dat zou ook hypocriet zijn.”

Niet pushen
Shelter biedt ook programma’s aan waardoor je in contact kan komen met het geloof; bijvoorbeeld een filmavond die gelinkt is aan de Bijbel, of bijbelmeditatie. “We pushen absoluut niet, want God heeft dat bij mij ook niet gedaan. Maar als mensen open staan, kunnen we hen wel mooie dingen over God delen. We hebben bijvoorbeeld een hostelnight waar je gratis kan eten. Zo’n avond linken we aan iets diepers. We laten zie dat Amsterdam op palen is gemaakt en dan praten we over het fundament van je leven. Het is niet opdringerig, maar we bieden wel ingangen om er meer over te kunnen nadenken.

“Sommige mensen zijn misschien bang dat wij ze willen bekeren, maar over het algemeen hebben mensen goede ervaringen. Als ze hier een paar nachten geweest zijn, denken de meeste bezoekers: ik snap die christenen nog niet helemaal, maar de sfeer is hier te gek.”

Timo vertelt hoe hij er mee omgaat als gasten open lijken te staan voor het geloof. “Als iemand vragen heeft zeg ik vaak: laten we nog even wat gaan drinken en dan praten we verder. Vaak zie je aan de manier waarop iemand vragen stelt dat er meer achter zit.”

“Gods Geest is continu aan het werk en zich aan het verbinden met mensen. Het is belangrijk om daarop aan te sluiten. Ik kijk altijd wat de Geest aan het doen is – bijvoorbeeld als iemand vragen heeft. Het initiatief ligt dan bij God.”

Bijzonder
“Een jongen die ik laatst ontmoette vond ik heel bijzonder. Hij kwam met mij praten en ik weet nog dat we dezelfde naam hadden – en we hadden ook echt een hart-tot-hartgesprek. Hij bleek net als ik jazzmuzikant te zijn en we hadden ook nog eens een vergelijkbare persoonlijkheid. Toen zei ik: God is zo creatief, dat hij ons aan elkaar heeft gelinkt.”

“Het is een voorrecht om in zo’n hostel te kunnen werken. Mensen komen uit zichzelf met vragen naar ons toe. Het is hier makkelijk om God te zien bewegen!”

Steun het werk van Tot Heil des Volks of boek hier een stadswandeling door Amsterdam.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen