Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 december 2016 door Jeffrey Schipper

Kunnen wij dat heidense kerstfeest wel vieren?

Zo tegen de tijd dat kerst nadert, wordt mijn plezier altijd weer vergald door de sprookjes die veel christenen op het internet verkondigen over de oorsprong van het kerstfeest.

Als je al die verhalen op het internet leest, zie je dat men blijkbaar steeds dezelfde fabels van elkaar overschrijft, en dat niemand aan behoorlijke bronvermelding doet. Voor zover al bronnen genoemd worden, zijn het secundaire bronnen, waarin diezelfde sprookjes te lezen zijn, alweer zonder behoorlijke bronvermelding. Je kunt een soort stamboom van al die verhalen maken, en dan ontdek je dat vele ervan blijkbaar teruggaan op het boek van Alexander Hislop, The Two Babylons, dat in 1853 verscheen. Dit boek bevat veel interessante details – het staat al decennia lang in mijn boekenkast – maar het is toch in de eerste plaats een venijnige aanval op Rome. Het boek probeert aan te tonen dat het rooms-katholicisme niets anders dan een duizenden jaren oude samenzwering is, die erop neerkomt dat het een heimelijke voortzetting van de antieke Babylonische afgodendienst is onder een christelijk mom.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Heerlijk om zo even een uitgebreid commentaar te lezen. Even wat (mogelijke) feiten benoemen en duidelijk maken wat nou EIGENLIJK het kerstfeest is, waar het dus feitelijk om draait (naast alle opsmuk die je wel of niet leuk vindt...) Christus is geboren! Hij ruilde de Hemelse heerlijkheid in voor de oerzondige, goddeloze en 'niets-met-God-te-maken-willen-hebbende' wereld. DAT is belangrijk, daar moeten we mee bezig zijn.... Wat zegt Christus jou..
Ik vind de geboorte en het vieren,en het denken aan Hem die voor ons kwam het belangrijkste!Zelfs onze jaartelling is daardoor tot stand gekomen!Als Hij niet als kind gekomen was,kon Hij ook nooit mijn Redder worden!Ik vier graag zijn verjaardag,wanneer nu dus met kerst!Gezegend kerstfeest iedereen!En op naar het feest van de opstanding en zijn wederkomst!Leef alsof Jezus gisteren is gestorven,vandaag is opgestaan,en morgen terugkomt???????????????
De kerstboom als symbool van de boom des levens vind ik eigenlijk een mooie benadering.
Toon meer reacties (2)