Dagelijks leven

14 december 2016 door Jeffrey Schipper

Drie tips om falen in opvoeding te voorkomen

‘Dankbaar en blij delen wij u mee dat ons kindje is geboren!’ Een baby….. wonder van het leven. Even staat de wereld stil… Het perfecte plaatje, want een baby krijgen is alleen maar leuk. Toch?
 
In het prille geluk komen al snel barsten. Je nachten zijn gebroken: je kind vraagt aandacht en ook de rest van het leven gaat weer door. Je tijd wordt opgeslokt: je partner, je familie, je vrienden, je werk, de mensen om je heen, de kerk. En natuurlijk vraagt ook je kind of kinderen je aandacht. Zo lief, zo teer, zo aanhankelijk. Hun ontwikkeling staat, als het goed is, niet stil. Afhankelijkheid maakt langzaam steeds sneller plaats voor onafhankelijkheid. Het kind dat je zo liefdevol bij de geboorte in je armen sloot, loopt plotseling op een eigen weg. Volgzaamheid wordt eigenzinnigheid. Opvoeden begint al snel. En dat blijkt een moeilijk karwei. Onzekerheid. Doe ik hier goed aan? Kun je voorkomen dat je faalt? Nee, dat kun je zelf niet. Maar ook: Ja, met God kan dat wel. Drie tips.
In de manier waarop je over anderen spreekt of met anderen omgaat, ben je een voorbeeld voor je kinderen.
 
Tip 1: Bepaal je levensdoel
Het leven is een voorbijrazende trein. Het belangrijkste is jouw stip aan de horizon te bepalen. Wat wil je bereiken? Waar sta je voor? Wat is je levensdoel? Dat bepaalt je intenties, je prioriteiten, de keuzes die je maakt. Dat bepaalt hoe je tegenover je partner staat, je kinderen, je werk, de kerk. Dat bepaalt ook wat je je kinderen meegeeft, hoe je met hen omgaat en de adviezen die je hen geeft. Stop even. Neem rust. Wees eerlijk tegen jezelf. Wat zien je kinderen in jou? Wat is volgens hén je drijfveer, je échte God, de motivator van je denken. Het wie of wat dat je keuzes bepaalt. Je carrière, je uiterlijk, je vrienden, je invloed in de kerk? Als dat je drijfveer is, zijn dit goden die je voortjagen. Waarmee je uiteindelijk op je gezicht gaat. Wil je niet falen? Dien dan de God van de hemel. Als je God zoekt, dan leef je voor Zijn Koninkrijk. Niet van deze aarde en toch zichtbaar! Hoe werkt dat dan? Heel simpel: Stel bij alles wat je denkt, zegt en doet als criterium: Is dit echt wat God wil wat ik zeg of doe? Laat dat criterium bepalen hoe je praat tegen of over je vrouw en kinderen. De prioriteit bepalen als je keuzes maakt of beslissingen neemt.
 
Tip 2: Heb je naaste lief
Je naaste liefhebben vraagt actie. Hier gaat het om je daden. Die liegen er niet om. Uit je daden blijkt wat je écht drijft. In de manier waarop je over anderen spreekt of met anderen omgaat, ben je een voorbeeld voor je kinderen. Hoe ga je om met je partner, met je kinderen? Hoe ga je om met boosheid? Welk voorbeeld zien je kinderen? Hoe praat je tegen of over degenen waar je een hekel aan hebt. En als juist deze mensen hulp nodig hebben, hoe reageer je dan? God vraagt ons onze boosheid bij Hem neer te leggen. Zelf vrede te zoeken. Letterlijk zegt God: ‘Geef Mij de wrake’ en ‘behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden’.
Richt je dus in alles wat je denkt, zegt en doet op God, zoek het goede voor je medemens en leef dan in blijdschap en vertrouwen

Wordt je onrechtvaardig behandeld? Wordt je kind gepest? Doet iemand je onrecht aan? Behandel de ander zoals jezelf behandeld wil worden en bid God om recht. Hij doet het! Misschien niet op jouw tijd en jouw manier, maar het gebeurt wel! Het vertrouwen van David in God was enorm groot: ‘Doe mij recht O God, twist gij mijn twistzaak’. Het heeft jaren geduurd voordat hij koning werd. Jaren waarin hij meerdere keren het recht in eigen hand had kunnen nemen. Toch deed hij het niet. Hij wachtte op God. En God beschaamde hem niet! Durf het aan. Leef uit genade en sta eens niet op je recht. Hou een lijstje bij van al het onrecht dat je wordt aangedaan en bid God om recht. Loop je lijstje regelmatig na en zie op hoeveel fronten God daadwerkelijk voor je heeft gezorgd. Leef dat je kinderen voor, en ze zullen, waarschijnlijk vol verbazing, merken dat er echt gerechtigheid is. Ook als je het recht niet in eigen hand neemt.
 
Tip 3: Geniet
Heb je Gods Koninkrijk gezocht? Anderen behandeld zoals je zelf behandeld had willen worden? Hou dan moed. Zet je zorgen opzij. Geniet en leef in vertrouwen op God. Hij belooft dat wanneer je Zijn Koninkrijk zoekt en Zijn gerechtigheid ‘alle dingen u toegeworpen zullen worden’. Richt je dus in alles wat je denkt, zegt en doet op God, zoek het goede voor je medemens en leef dan in blijdschap en vertrouwen. Ook wat het grootbrengen van je kinderen betreft. Ook als je je kind niet (meer) kunt bereiken. Met God faal je nooit. Ook niet in je opvoeding. De Heilige Geest leeft in een ieder van ons. Ook in het hart van je kind. Bid om het Koninkrijk van God en de vrede van God in het hart van je kinderen. De Almachtige God zal dan voor de rest zorgen. Niet omdat wij dat hebben verdiend ‘maar om het offer van Christus wil’.

Hanneke Schot is directeur van Christelijk Gastouderbureau KORELON.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher