Dagelijks leven

14 december 2016 door Jeffrey Schipper

"Nodig vluchtelingen uit tijdens kerst"

“Regelmatig laten vluchtelingen mij weten dat de muren op hen afkomen. Kerst is de ideale gelegenheid om met hen contact te leggen. Nodig hen uit voor een heerlijke maaltijd!,” zegt Marco Vos namens Stichting Gave. Om christenen op weg te helpen heeft Gave toerustingsmateriaal ontwikkeld.

Waarom is kerst een kans is om in contact te komen met vluchtelingen?
“Kerst is een feest dat in ons land breed wordt gevierd en vaak ook door grote groepen. Bovendien zijn veel vluchtelingen bekend met het kerstfeest. Zo hebben Syriërs mij laten weten dat hun winkels in Damascus vaak zijn versierd met kerstspullen. Kerst is al met al een mooie aanleiding om contact te zoeken mensen die nieuw zijn in ons land.

Het is ook goed om te beseffen dat veel mensen eenzaam zijn. Dit geldt voor nieuwkomers én Nederlanders. Sinds de grote stroom vluchtelingen in 2015 is de kans groot dat bij iedere christen in de buurt een migrantengezin woont. Als buren kun je een brug zijn. Die investering zal erg waardevol zijn voor die ander.”
"Sinds de grote stroom vluchtelingen in 2015 is de kans groot dat bij iedere christen in de buurt een migrantengezin woont"

Hoe geef jij er zelf vorm aan?
“Ik ben betrokken bij ICF Apeldoorn. Ook daar is kerst een aanleiding om buurtgenoten uit te nodigen. Eerste Kerstdag hebben we een kerkdienst en Tweede Kerstdag staat een kerstmoment in een buurtcentrum op het programma. Het leuke is dat nieuwkomers in onze wijk een welkomstpakketje van de kerk ontvangen. Op die manier zijn we met veel Irakezen en Syriërs in contact gekomen. Inmiddels ken ik tientallen mensen die op de vlucht zijn geslagen voor het oorlogsgeweld.”

Welke handreikingen kun je meegeven aan christenen die met nieuwkomers uit andere landen in contact willen komen? 
“Om in contact te komen met vluchtelingen hebben we als Stichting Gave toerustingsmateriaal ontwikkeld. Daarin onderstrepen we onder meer dat de maaltijd een grote rol speelt in Midden-Oosterse culturen. Het is dan ook zeker aan te reden om nieuwkomers tijdens kerst uit te nodigen voor een maaltijd, thuis of in de kerk. En het hoeft echt niet bij de feestdagen te blijven. Denk aan de ‘meet en eat’-actie die in Apeldoorn ontstond. Allerlei gezinnen stelden destijds hun huis open voor vluchtelingen.
"Het leuke is dat nieuwkomers in onze wijk een welkomstpakketje van de kerk ontvangen"

We hebben ook een e-learning ontwikkeld waarin cursusdeelnemers worden getraind in het omgaan met andere culturen en het voeren van een geloofsgesprek. De e-learning bestaat uit filmpjes, leesteksten en praktische opdrachten. Daarin worden ook cultuurverschillen uitgelegd. Met onze handreikingen willen we de drempel verlagen om contact met vluchtelingen te zoeken.”

In hoeverre is het een christenplicht om nieuwkomers in de eigen straat of wijk te bezoeken?
“Hier ligt in ieder geval een extra roeping. De vreemdeling staat in de Bijbel niet voor niets in het rijtje met weduwen en wezen. Kwetsbare groepen die de nodige aandacht verdienen. Daarnaast hebben we een geweldige boodschap voor moslims die voor hun gevoel in een christelijk land wonen. Vergeet niet dat Europa en Amerika in hun wereldbeeld christelijke werelddelen zijn. Velen zijn op zoek naar meer van God en wij mogen hen daarin helpen.”


Foto: Stichting Gave

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher