Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 december 2016 door Jeffrey Schipper

Terugkijken: ds. Paul Visser en Tijs van den Brink in Pauw

EO-presentator Tijs van den Brink en dominee Paul Visser schreven allebei een brief aan Jeroen Pauw. De strekking: stop met te makkelijke kritiek op het christendom. "Als er Een het geweld in de tijd van de Bijbel een halt toeroept, is het de God van Israël," aldus Visser in de talkshow.

"We weten allemaal wel, als je je een beetje verdiept, dat religieuze boeken verschrikkelijk zijn en altijd oproepen tot geweld," zei tv-presentator Jeroen Pauw onlangs in gesprek over misstanden in moskeeën. Sprak Pauw genuanceerd over religie of had hij last van religiestress? Volgens verschillende christenen is het laatste het geval. Daarom schreven Visser en Van den Brink een open brief aan Pauw. "Het verbaast mij echter dat er in een programma op de publieke omroep op zo’n ongenuanceerde en ondeskundige wijze gesproken wordt over de inhoud van de Bijbel," schreef de Amsterdamse predikant.

Van den Brink vertelt aan tafel bij Pauw: "Ik ga al veertig jaar naar de kerk waarin dit Boek iedere week opengaat. Daar heeft nog nooit een oproep tot geweld geklonken. Het is niet zo dat de geweldteksten uit het Oude Testament niet worden gelezen. Het gaat hier om de vraag hoe we ons verhouden tot teksten van twee- tot drieduizend jaar geleden." Visser voegt toe dat hij nooit heeft opgeroepen tot geweld vanaf de kansel. "Integendeel, Jezus wordt afgedankt en aan een kruis geslagen. En als Hij opstaat uit de dood is het eerste wat Hij zegt: 'Vrede voor jullie'."

Ook D66-leider Alexander Pechtold neemt het op voor de Bijbel. "De Tien Geboden vormen het begin van ons strafrecht in Nederland. Je blijft van andermans, vrouw en spullen af." Tijdens het gesprek gaf Pauw toe dat hij zich tegenover christenen wel wat "wellevender" mag opstellen.

Bekijk het gesprek met Paul Visser en Tijs van den Brink. Ook islamoloog Anne Dijk komt aan het woord over geweldteksten in de Koran:


Lees ook: "Sommige bijbelgedeelten lijken op propaganda IS"

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen