Dagelijks leven

06 december 2016 door Jeffrey Schipper

Wandelen in het Woud van de Grote Bedenker

Twee pilaren, Drager en Houder, rukken zich los van hun standplaats, een prachtige kathedraal en stappen via een wolk door een grote spiegel en komen in een met stenen gemaakt woud terecht. Dan begint hun merkwaardige woudwandeling door het Woud van de Grote Bedenker.

Ze ontmoeten allerlei interessante vrienden en bekenden en hun gesprekken met hen zijn soms pittig.
Tijdens hun wandeling springt er regelmatig een barst in hun spiegel, waar ze eigenlijk niets van begrijpen.

Halverwege hun wandeling accepteren ze een uitnodiging door met woudwandelaar Geloof mee te gaan.
“Laat mij u voor mogen gaan, naar de mooiste vertrekken in ons nieuwe huis, dat we als geschenk van de Grote Bedenker mochten ontvangen”.
De twee Pilaren volgen de woudwandelaar door een lange gang met tal van deuren, naambordjes en richting aanwijzers. Ze zijn zich bewust, ja, zo voelen zij het gewoon,  dat de Grote Bedenker hen omringd met Zijn liefde.
Ze  zijn gekomen bij een deur, die vreemd genoeg vanzelf open schijnt te gaan. Ja natuurlijk, ze hadden hen al verwacht.
De kamer straalde als een kunstig geslepen diamant. Het straalde niet alleen licht, maar ook de warmte van een Onzichtbare aanwezige.
Ze keken naar het plafond en bewonderde het spel van de zonnestralen die door het doorzichtige dak naar binnen golfden.
Plotseling klonk er een zacht en liefelijk geruis als van een zwoele wind en een stem was er die sprak: “Ik ben overal aanwezig, daarom heet ik ook de Overal Aanwezige, maar jullie mogen mij ook aanspreken met de Grote Bedenker. Want jullie behoren tot Mijn vrienden!”
De windvlaag verdween en ook de stem sprak niet meer, maar het licht bleef.
Het was weer volkomen stil.
Eenmaal weer op adem gekomen, begon woudwandelaar Geloof fluisterend met zijn verhaal.
"Eigenlijk mogen wij hier niet komen, want dit is de schatkamer van de Grote Bedenker"


De schatkamer

De twee Pilaren wanen zich een ogenblik als het ware in het paradijs, of misschien zelfs wel in het toekomstige vrede rijk.
Wat een intense rust heerst hier!
Wat is alles schitterend en wat een evenwichtig geheel mogen de twee Pilaren voor hun ogen aanschouwen.
“Dit is de kamer van de zegen van de Grote Bedenker”, legt de woudwandelaar uit, terwijl hij zijn wijsvinger voor zijn lippen houdt, gaat hij fluisterend verder met vertellen.
“Eigenlijk mogen wij hier niet komen, want dit is de schatkamer van de Grote Bedenker, alhoewel ik niet weet wat dat eigenlijk betekent. Het heeft denk ik, iets te maken met geschenken.
Hier liggen namelijk de geschenken die Hij ontvangt van alle woudwandelaars die Zijn vrienden zijn, in de vorm van hun gesprekken die dagelijks naar Hem worden opgezonden en hun vruchten, als resultaat van hun vriendschap met Hem.
De Grote Bedenker verlangt naar een zegen van Zijn woudwandelaars, naar vrienden, naar goede gesprekken, naar liefde, maar ook naar aanbidding en je mag sowieso alles aan Hem vragen wat je ook maar wil.
Hij wil gedankt worden en al wat de woudwandelaars Hem op deze wijze aanbieden bewaart Hij zeer zorgvuldig! Hij bewaart al deze zaken in Zijn Grote hart”.
De Pilaren zijn er helemaal stil van. Zo’n intense rust heerst er in deze kamer!

Speciale warmte
De zon kwam met zeer behaaglijke en rustgevende warmte van achter de spiegel tevoorschijn. Het licht streelde hun gezicht. Ze voelden speciale warmte! Ja, zij herkende die specifieke gloed. Dat was de warmte van De Grote Boswachter. Hij was hun reeds vooruit gelopen en stond hen breed glimlachend op te wachten aan de buitenkant van de spiegel.
Er kwam plotseling weer een wolk boven hun hoofd drijven. Verbaasd keken de twee Pilaren omhoog. De witte wolk begon omlaag te zakken en ze werden helemaal door deze wolk omhuld. Het was een aangename warme deken die zij over zich heen kregen.
De Grote Boswachter was ook niet meer te zien, maar Hij had gezegd dat Hij de Gids opdracht had gegeven om altijd bij hen te blijvenEnkele ogenblikken later begon de wolk alweer op te trekken en was net zo onzichtbaar verdwenen zoals hij ook gekomen was.
Toen ze na enkele minuten voorzichtig de omgeving probeerden te verkennen, zagen ze tot hun verbijstering, dat de spiegel verdwenen was.
De Grote Boswachter was ook niet meer te zien, maar Hij had gezegd dat Hij de Gids opdracht had gegeven om altijd bij hen te blijven.
Houder en Drager stonden ineens weer in hun vertrouwde woud.
“Kijk” riepen beiden tegelijkertijd. “Kijk, onze kathedraal! En de kathedraal is helemaal heel, totaal onbeschadigd. Alles ziet er zo prachtig uit.
Het lijkt wel of onze woudkathedraal helemaal nieuw is!”
Recht voor hun ogen, ja dáár stond de schitterende woudkathedraal.
Hùn  kathedraal!

“Mama kom eens snel” riep het kind enthousiast naar zijn moeder, “Kijk, de twee Pilaren zijn weer terug!”

Dit fragment is afkomstig uit De Gebarsten Spiegel van Theo van Zuilekom. De Gebarsten Spiegel is een metafoor voor het alledaagse leven. Klik hier om het boek te bekijken of te bestellen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Deze Bijbeltekst was overal in het huis van evangelist Billy Graham te vinden

De woensdag overleden Billy Graham (99) was vastbesloten om de rest van zijn levensdagen door te brengen met het Woord van God. Billy’s zoon, Franklin Graham, onthulde onlangs via Facebook de Bijbeltekst die overal in zijn huis te lezen is. Hij legde uit wat de geestelijke betekenis is voor zijn vader. “Nog altijd heeft mijn vader Billy Graham een Bijbelvers op de muur van zijn slaapkamer, in HEEL grote letters,” schrijft Graham op Facebook. “Het is trouwens ook in de eetkamer, in de badkamer en op tientallen andere...

Henk Westbroek onthult alvast zijn grafsteen (met een hilarische tekst)

In het EO-programma De Kist onthult Henk Westbroek alvast zijn grafsteen. We konden wel lachen om de tekst die erop staat. Origineel is het in ieder geval. "De tekst is ook voor vriend en vijand geschikt," zo vertelt hij openhartig.  Bekijk hier wat voor tekst er op het graf van Henk Westbroek komt te staan. 
CIP+

Albert verklaarde de biddende Martin Koornstra voor gek - en kan nu weer lopen

“Het was een wonderlijke zaterdag.” Albert Bos is nog altijd onder de indruk van wat hem op Urk is overkomen. En wat hem is overkomen kunnen we allemaal zien in dit filmpje. In het inmiddels veelbesproken filmpje dat op social media vaak werd bekeken en gedeeld zou te zien zijn dat hij wonderbaarlijk werd genezen van pijn in z’n been. Er werd triomfantelijk met krukken gezwaaid vanwege de gebedsgenezing. Mensen juichten van blijdschap. CIP.nl sprak maandagmiddag met Albert en zijn vrouw Carla. Wat is er precies gebeur...

Hongaarse premier: "Christendom is de laatste hoop van Europa"

De rechts-conservatieve premier van Hongarije, Viktor Orbán, heeft gezegd dat het christendom de laatste hoop van Europa is. Hij beschuldigt politici uit Berlijn, Parijs en Brussel van het verval van het christendom en de opkomst van de islam op ons continent. Dat zegt Orbán in een jaarlijkse toespraak waarin hij reflecteert op de staat van het land. De premier vertelt dat hij zich zal blijven verzetten tegen migratie. Orbán is van mening dat de islam binnenkort op de deur van Centraal-Europa zal kloppen. Hij bew...
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’

"De tijd is een raar iets. Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’. Wat gisteren ‘vreemd’ was, is nu ‘hip’. Wij wisten niet hoe snel wij van de percolator af konden komen. Nu is het ‘cool’ om met zo’n ding je koffie te zetten. ‘Het milieu’ was in mijn jeugd links en ‘geitenwollen sok’," vertelt ds. Jan Rinzema in een nieuwe overdenking."Nu is het ‘milieu’ mainstream. ‘Vegetarisch’ riep 20 jaar geleden argwaan, achterdocht...
Vakanties
Hier adverteren?

Classis GGiN stelt commissie in voor vertrouwensbreuk Opheusden

De classis Oost van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) heeft vrijdag een commissie ingesteld die de opdracht heeft de vertrouwensbreuk binnen de gemeente van Opheusden te onderzoeken en zo mogelijk te helen, laat het Reformatorisch Dagblad weten. Ds. A. van Voorden van de GGiN te Opheusden heeft de afgelopen weken niet gepreekt. Aanleiding is een vertrouwensbreuk tussen predikant en kerkenraad. De nu ingestelde commissie brengt verslag uit op 22 maart. Ook besloot de classis dat ds. Van Voorden met ingang...

Is de hele wereld met God verzoend?

'In 2 Korinthe 5:19 staat dat God de wereld in Christus met zichzelf verzoende. Maar dan staat er in vers 20: laat je met God verzoenen. Dat snap ik niet. In de vorige regel staat dat het al gebeurd is en daarna staat dat het nog moet gebeuren. Hoe zit dat dan? Als iemand zich niet bekeerd heeft worden ze wel weer toegerekend?,' vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. P. D. J. Buijs geeft antwoord."Paulus laat zien dat door het volbrachte werk van de Heere Jezus er een nieuwe situatie is ontstaan," l...
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...

Diederik van Dijk: "We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over"

"De overheid bemoeit zich steeds meer met onze persoonlijke levens. We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over." SGP-senator Diederik van Dijk vertelde dit in het Family7-programma Uitgelicht. De politicus sprak in het programma over orgaandonatie en belastingkloof tussen één en tweeverdieners. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

Doopplaats van Jezus bevrijd van mijnen

Het Israëlische ministerie van Defensie heeft aan de Britse Halo-stichting, die wereldwijd mijnenvelden ruimt, eindelijk groen licht gegeven voor de volledige ontmijning van Qasr al-Yahud, meldt Kerknet. Volgens een overlevering is Qasr al-Yahud de authentieke plaats van de doop van Jezus. Dit gebied bevat zeven kerken en kloosters, onder meer een Grieks-orthodox klooster, en een kapel van de franciscanen. De Halo-stichting was al eerder actief in Qasr al-Yahud. In 2011 zorgde zij ervoor dat doopplaats langs een smal pad doorheen het...

Israël tolereert Iraanse agressie niet en waarschuwt voor mogelijke aanval

Israël zal niet aarzelen om Iran aan te vallen als de agressie van Teheran tegen Israël ongehinderd doorgaat, waarschuwde premier Binyamin Netanyahu zondag op de veiligheidsconferentie van München. Dat schrijft The Christian Post. "Israël zal niet toestaan dat het regime van Iran een strop om zijn nek legt”, zei Nettanyahu. “We zullen zonder aarzeling handelen, om onszelf te verdedigen en zullen indien nodig optreden, niet alleen tegen de volmachten van Iran die ons aanvallen, maar ook tegen Iran zelf.&...

Milad verstopte een Bijbel onder zijn kussen

Zonder dat ze het van elkaar wisten, waren de Afghaanse Milad, zijn twee broers en een zus de Bijbel aan het lezen. Groot was hun verbazing en blijdschap toen ze dit van elkaar ontdekten. Het jongerenkamp van Gave was voor Milad aanleiding om zich in het christelijk geloof te gaan verdiepen. “We waren eerst met z’n negenen,” vertelt Milad (20) vrij zakelijk. “Maar een van mijn broers werd ontvoerd door Taliban. Hij is twee jaar later vermoord. We voelden ons niet meer veilig in Afghanistan en zijn gevlucht. Daar...

Ds. E. van Wijk aanvaardt beroep hervormd Sprang

De hervormde gemeente in Sprang (foto) verwelkomt ds. E. van Wijk als dominee. Omdat ds. L. Plug vorig jaar aan de slag ging in Barneveld was de gemeente in Noord-Brabant op zoek naar een predikant. Van Wijk staat sinds 2013 op de kansel in Hei- en Boeicop, zijn eerste gemeente. Ook de gereformeerde kerk (PKN) te Arnemuiden begroet een nieuwe gemeentepredikant. Ds. W. F. van de Woestijne heeft het beroep uit Zeeland aanvaard. De kerkelijke gemeente is vacant sinds ds. C. Bijman in 2014 met emeritaat ging. Van de Woest...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...