"Laten we ons minder focussen op de zondagse dienst"

05-12-2016 door Jeffrey Schipper

“Christenen die na een patatje de Bijbel openen vormen een kerk. We moeten af van die focus op de zondagse dienst. Alsof hét daar gebeurt,” zegt Jos Douma. De gereformeerd vrijgemaakte predikant uit Zwolle maakt duidelijk dat kerk-zijn in de 21e eeuw op allerlei manieren gestalte mag krijgen. Samen lezen - samen delen - samen eten is volgens hem de kern van kerk-zijn. CIP.nl sprak met Douma in zijn Plantagekerk naar aanleiding van ‘Verlangen naar het goede leven’.

U schrijft in uw boek over Jezusruimte. Wat bedoelt u hiermee?
“Dit begrip heb ik geleerd van de monnik Benoît Standaert. Hij schreef het boek ‘De Jezusruimte’. Ik vind het een mooi woord omdat het helpt om de plek waar we zijn te bekijken door de bril van Jezus. Hij is overal aanwezig, maar daar zijn we ons niet altijd van bewust. Als we ons op Zijn aanwezigheid richten verkeren we als het ware in een Jezusruimte.”

“Zeker. Ik heb regelmatig de opmerking gehoord: ‘Het lukt ons niet om mensen de stap van de Alpha-cursus naar de kerk te laten maken’. Alsof dat zou moeten… Misschien moeten we dat inderdaad niet willen. Het is mooi als iemand lid wordt van een kerk. Laten we erkennen dat ook een Alpha-cursus kerk-zijn is. Op zondag naar de kerk is nog te veel een doel op zichzelf. Ik sprak een tijdje geleden iemand uit onze gemeente die veel meer heeft aan een doordeweekse ontmoeting in de huiskamer dan aan de zondagse kerkdienst. Zij gaf aan dat ze zich hier schuldig over voelen. Dit geeft wat mij betreft aan dat we kerkplekken buiten de zondagse samenkomst veel meer moeten honoreren. We moeten af van die focus op de zondagse dienst.”

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden. Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand! Inloggen
Exclusieve verhalen
Advertentievrij CIP.nl
CIP+ kortingen voor leden
Ondersteun goede doelen

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over "Laten we ons minder focussen op de zondagse dienst"
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!