Dagelijks leven

02 december 2016 door Jeffrey Schipper

How to: lekker slapen zonder smartphone

Wist je dat elke dag tieners in het ziekenhuis belanden wegens slaapproblemen? Nee? Ik ook niet, maar de grote boosdoener is een van onze beste vrienden: de smartphone. Misschien denk je nu, dat overkomt mij dus echt niet. Maar hoeveel van ons kunnen hun hand opsteken als ik stel ‘steek je hand op als je NOOIT op je telefoon kijkt als je in bed ligt”. Nou mijn hand kan de lucht niet in. Slapen is onwijs belangrijk, dus vandaag hebben we het eens over smartphone gedrag in bed.

Wat doet je smartphone?
Om te beginnen even een heel kort biologie lesje. Op het moment dat het wat donkerder is en je lichaam moe is van de dag wordt er een hormoon aangemaakt: melatonine. Melatonine zorgt ervoor dat je slaperig wordt en dus gemakkelijk in slaap valt. Zolang je je hersenen blootstelt aan veel licht en deze prikkelt met externe lichtbronnen (lees: je smartphone, tablet of laptop), wordt die melatonine niet aangemaakt en wordt je niet echt moe. En dat is een gemiste kans, want ons lichaam werkt juist zo mooi! God heeft ons een stofje gegeven waardoor we lekker kunnen slapen en wij zijn er heel goed in geworden om dat stofje uit balans te brengen.

Waarom is slapen zo belangrijk?
Als tiener heb je minstens zo’n 9 uur slaap nodig om goed te functioneren. Het maakt je alert in het verkeer als je naar school fietst, het zorgt ervoor dat je beter kan concentreren op school, maar ook dat je lekkerder  in je vel zit. Wist je trouwens dat voldoende slaap ervoor zorgt dat je huid minder snel verouderd: minder rimpels dus. Bovendien heeft goed en voldoende slapen het effect dat je minder snel dik wordt. Wat blijkt? Mensen die maar 2-4 uur slapen hebben 73% (!!!) meer kans op obesitas.
Goed slapen doe je zo:
  •  Om te beginnen slaap je goed door zonder smartphone te slapen. Zorg ervoor dat je smartphone uit is of niet binnen handbereik. Of gewoon lekker radicaal, laat je telefoon beneden liggen.
  • Maar mijn wekker dan? Een old school wekker werkt net zo goed als je smartphone en lijdt je niet af van slapen. Het is een kwestie van wennen aan het eventuele tikken, maar ook wekkers zonder getik bestaan. Geen smoesjes! Mocht je echt per se je telefoon willen gebruiken, leg deze dan aan de andere kant van je kamer, zodat je hem (of haar) niet pakken kan als je in bed ligt.
  • Doe je telefoon UIT. Het bespaard energie, wat goed is voor het milieu, maar zorgt ook voor minder afleiding, geen bliebjes en lichtjes die je verleiden je telefoon op te pakken.
  • Maak er een challenge van met je vriendinnen. Spreek een tijd af dat jullie allemaal offline gaan. Wie houdt het het langste vol? Stel er een leuke beloning tegenover, zoals een slaap-surprise-party voor de winnares. Bovendien help je zo elkaar, want allemaal offline betekent ook geen late night whatsapp gesprekken.
  • Bedenk voor jezelf een fijn en prettig bedritueel waarin je de melatonine stimuleert, dan ben je lekker moe en zal je gemakkelijk in slaap vallen. Als je niet een half uur wakker ligt is de kans ook kleiner dat je je smartphone erbij pakt.
Waarschijnlijk kunnen jullie zelf ook tips bedenken, uiteindelijk komt het toch neer op een beetje zelfdiscipline. Voor mij is dat het eigenlijk wel waard, een goede nacht slapen levert me veel meer op dan een uurtje extra online zijn!

Mijn smartphone is de komende week niet welkom in mijn bed! Doe je mee?

Liefs!

Henrike van de Watering schrijft voor Huis van Belle. Bezoek hier de website van Huis van Belle.

Lees ook: Dit is wat er met je gebeurt als je voor het slapen je smartphone gebruikt

Lees ook: Waarom je niet moet bezuinigen op je nachtrust

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher