Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

02 december 2016 door Jeffrey Schipper

Vijf uitspraken van Eleonora Hof over zending

De term zendingsveld heeft volgens Eleonora Hof z'n langste tijd gehad. "Het zendingsveld roept het idee op van een slagveld." Ze is theologe en promoveert deze week aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam. Het Nederlands Dagblad en Reformatorisch Dagblad spraken met haar. CIP.nl zet een aantal uitspraken op een rijtje.
  • "Het zendingsveld lijkt een maagdelijk veld dat door ons bewerkt moet worden. Daarin steekt ook het theologische gevaar dat de Heilige Geest er pas zou zijn als de zendeling arriveert."
  • "De vader van de Amerikaanse kerkplantingsbeweging sprak zelfs in termen van het penetreren van onbereikt gebied. Niet alleen masculiene taal, maar ook nog eens seksueel getint. Ik kijk er liever op een andere manier tegenaan: de Heilige Geest gaat ons altijd voor, dus we zijn nooit pioniers."
  • "Het dienen van God in een bepaalde cultuur bevestigt altijd bepaalde elementen van die cultuur, maar zal ook sommige aspecten onder kritiek stellen. We mogen vanuit het Westen niet alles als dwaalgeest afschrijven wat de Geest elders werkt."
  • "De verbinding tussen binnenland en wereld is in de rooms-katholieke kerk veel sterker dan in de PKN. Migranten zie je nog vrij weinig in de PKN. Binnenlandse zending, via pioniersplekken, en buitenlandse zending gaan nog te veel langs elkaar heen en binnen Nederland is de kerk vooral blank."
  • "Wij hoeven de kerk niet in Azië en Afrika te stichten. God was daar al aan het werk en heeft daar een kerk gesticht, waarmee we kunnen samenwerken. Dat geeft mij ook ruimte om daar het werk van de Geest te zien voordat westerse zendelingen kwamen."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!