Evert-Jan Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

30 november 2016 door Jeffrey Schipper

Waarom Nederland behoefte heeft aan profeten

“Ons land is in de greep van angst, nationalisme en xenofobie. Als profeet kun je in geen betere tijd leven dan nu.” Dit was de boodschap van Evert-Jan Ouweneel. De filosoof sprak bemoedigende woorden over het christen-zijn en kerk-zijn in een stormachtig tijdperk.

Ouweneel constateert dat we als Nederlanders leven in een samenleving die rijkdommen en zekerheden verliest. Daardoor komt ons land in de greep van angst, nationalisme en xenofobie. “Als dit de eigenschappen zijn van een samenleving, beleeft een profeet z’n beste uur. Als profeet kun je in geen betere tijd leven dan nu. Westerse samenlevingen worden zenuwachtig. We worstelen met onzekerheid en onmacht. In een storm kun je de volgende vraag stellen: mag dan de Geest regeren of de biologie? Reageren we als dieren die overleven of als mensen die zich nog steeds om hun naasten kunnen bekommeren? Dit is de tijd om weer priesters en profeten te zijn.”

De spreker ziet drie dingen samenkomen.

1. De wereld is zich momenteel op ongekende schaal aan het reorganiseren

“Voor het eerst in vijfduizend jaar moet de hele wereld samenwerken om de planeet op orde te krijgen. Denk aan klimaatverandering cybercriminaliteit, terrorisme, slavernij, nucleaire risico’s enzovoort. Allemaal kwesties die je niet landelijk kunt oplossen. We hebben alleen politici die het eigenbelang van hun land najagen. We zitten dus met een club legitieme egoïsten die de planeet op orde moeten krijgen. Zij hebben het mandaat van hun kiezers gekregen om alleen aan hun belang te denken. Zorgen ze niet goed voor het eigen volk, worden ze bij de volgende verkiezingen afgerekend. Zij moeten verantwoording afleggen over ontwikkelingen die zich op wereldwijde schaal afspelen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

S
"“Ons land is in de greep van angst, nationalisme en xenofobie. Als profeet kun je in geen betere tijd leven dan nu.”Eh niet zo. Er zijn mensen die tegen onbeperkte immigratie zijn. Er zijn helaas veel andere mensen die zich door angst laten leiden en hierin een voorbode zien van de herhaling van de Tweede Wereldoorlog inclusief haar vernietigingskampen en andere gruwelen.
Evert-Jan,In Nederland en over de gehele wereld, bestaat het woord "Profeet", o.a.genoemd in Efeze 4:11 e.v. Maar voor velen is deze bediening verwarrend omdat ze niet weten wat er precies mee wordt bedoeld. Mooie titel aan het begin, maar het zal beter begrepen worden als de "Profeet" en vooral de bediening in deze tijd, beter voor het voetlicht komt en voor meerderen uit verschillende denominaties duidelijker wordt omschreven. Is het ambt van toen, ander in deze tijd?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.