ds. W. Visscher

Levensverhaal

28 november 2016 door Jeffrey Schipper

"De dood van mijn vrouw doet iedere dag pijn"

Iedere dag doet het overlijden van zijn vrouw pijn. “Soms dreig ik weg te zakken in verdriet,” zegt ds. W. Visscher. “Het moeilijkste zijn de zondagavonden. Dan kom ik na een intensieve dag thuis en is er geen klankbord meer. Dan is het stil.” Bijna twee jaar geleden overleed zijn vrouw op 57-jarige leeftijd aan kanker. CIP.nl zocht de gereformeerde gemeente-predikant uit Amersfoort op. "De dood van mijn vrouw doet iedere dag pijn."

In het voorjaar van 2014 kreeg zijn vrouw Mieke last van haar maag. “De dokter gaf haar medicijnen mee,” vertelt de predikant. “Maar de pijn verdween niet. Uit een echo, die daarna werd gemaakt,  bleek dat ze bij haar nier een groot gezwel had. Het gezwel was zo groot als een vuist. Mijn vrouw moest geopereerd worden maar de doctoren slaagden er niet alle verkeerde cellen te verwijderen. Nierkanker is niet met chemo of bestraling te behandelen en bovendien was de kanker van een zeer agressief type.

Daarna zijn we terecht gekomen in het Anthonie van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam, het beste ziekenhuis in Nederland voor de behandeling van kanker. Daar bleek op 9 september 2014 dat er geen genezing meer mogelijk was. De kanker was inmiddels uitgezaaid naar de longen en groeide snel. Eén ding werd toen duidelijk: dit is een aflopende zaak. In januari 2015 werd ze terminaal. Een maand later is ze overleden. Ze mocht dat jaar op 18 februari ingaan in de vreugde van de Heere.”

Een heilige God ontmoeten
Terwijl Visscher dit vertelt doet zijn enig kleinkind een middagdutje op zijn schoot. “Afscheid nemen van je enig kleinkind, man en kinderen is voor mijn vrouw een hele worsteling geweest,” vervolgt de predikant. “De dood is heel ingrijpend in allerlei opzicht. Het lichaam wordt afgebroken en bovendien is sterven de ontmoeting met de heilige God. Het geeft diepe gedachten als een klein en zondig mens de hoge en heilige God gaat ontmoeten. In het licht van de dood ga je de grote afstand en de diepe kloof tussen God en je ziel meer en meer beseffen. Dat is heel aangrijpend. Dat besef drong bij haar de laatste maanden heel sterk door. En dan valt een mens alles, werkelijk alles uit handen. De weg die mijn vrouw is gegaan is er een geweest van alles verliezen, werkelijk alles. En juist in die weg heeft God in Christus Zich ongeveer drie weken voor haar sterven, ’s nachts om drie uur, nog eenmaal in haar leven in Zijn volheid en heerlijkheid geopenbaard. Dat deed Christus vanuit het Evangelie, vanuit 1 Johannes 2:1-2."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher