Dagelijks leven

13 november 2016 door Jeffrey Schipper

"Veel kinderen gaan hier na schooltijd naar de kerk"

In Moldavië gaan sommige kinderen na schooltijd niet naar huis, maar naar de kerk. Daar ontvangen ze huiswerkbegeleiding en een warme maaltijd. Dankzij het werk van de medewerkers van de naschoolse opvang en de samenwerking met de sociale dienst krijgen deze kinderen betere kansen. Dit vertelt Jaap Westhuis namens Stichting Hulp Oost-Europa (HOE).

Hoe komt de nood in Moldavië tot uiting?
“In de hoofdstad Chisinau valt het nog relatief mee met de armoede. Het dagelijks leven heeft daar westerse trekken. De échte nood is vooral zichtbaar als je afreist naar het platteland. We hebben het hier over het armste land van Europa. Veel  jonge mensen trekken weg uit Moldavië vanwege de enorme werkloosheid. Om rond te komen werken veel ouders in het buitenland. Kinderen worden vervolgens ondergebracht bij grootouders of andere familieleden, maar velen krijgen dan niet de tijd en aandacht die alleen eigen ouders kunnen geven. Veel kinderen zwerven bovendien op straat.


Ook bij de ouderen is het leed groot. Ze beschikken slechts over een klein pensioen en hebben daardoor weinig mogelijkheden. Tijdens één van mijn laatste bezoeken bezocht ik bijvoorbeeld een oude man. Hij woonde in een klein bouwvallig hutje. Zijn beide voeten waren vorig  jaar winter afgevroren. Hij kan geen kant op. Erg tragisch!”
"Veel kinderen worden na schooltijd opgevangen door een kleine kerkelijke gemeente op het platteland. Ze gaan dus niet rechtstreeks naar huis, maar eerst naar de kerk"


HOE steunt in Moldavië onder andere kinderopvangcentra. Hoe worden kinderen daar geholpen?
“Veel kinderen worden na schooltijd opgevangen door een kleine kerkelijke gemeente op het platteland. Ze gaan dus niet rechtstreeks naar huis, maar eerst naar de kerk. Daar krijgen ze huiswerkbegeleiding, een warme maaltijd en spelen ze spelletjes. Hun thuissituatie is zo dramatisch dat dit echt noodzakelijk is. De kerkelijke gemeente is 'eigenaar' van dit project. Youth for Christ ondersteunt en begeleidt. Zij ondersteunen vrijwilligers onder meer door middel van educatieve en sociale trainingen. Het feit dat kinderen worden opgevangen in een kerk biedt ook kansen om het Evangelie kenbaar te maken. Zo wordt er na de maaltijd een bijbelverhaal vertelt.”

Op welke manier ontvangen de vele kwetsbare ouderen steun in Moldavië?
“In het zuiden van het land zijn drie baptistengemeenten die voorzien in diaconale hulp. HOE ondersteunt deze mensen op financieel gebied. Deze gemeenteleden weten zelf het beste in welke noden moet worden voorzien en beschikken over de juiste contacten. In één van de plaatsen zet de echtgenote van de voorganger zich  in voor de ouderen. Zij is sociaal werkster en brengt maaltijden langs en helpt hen aan de benodigde medicijnen. Ook op andere plaatsen zijn christenen actief om naar hun naaste om te zien. Een aantal mensen krijgt daarvoor een kleine vergoeding, mede mogelijk gemaakt door onze steun. Noem het een vorm van Thuiszorg. Er wordt bijvoorbeeld ook een wasserij opgezet. De wasserij is voor veel ouderen een uitkomst, omdat ze in hun thuissituatie geen mogelijkheden hebben om kleding te wassen.”

Hoe zien jullie God aan het werk in Moldavië?
“Het bijzondere is dat er in dit land vrijheid is ontstaan op geestelijk gebied, omdat het Sovjet-bewind verleden tijd is. Dit stelt Moldaviërs in staat om mensen te helpen én het Evangelie te verkondigen. In de hoofdstad bevindt zich bijvoorbeeld een grote baptistengemeente die door honderden mensen wordt bezocht. God is ook in dit land dus duidelijk aanwezig.”

Klik hier om het werk van HOE in Moldavië te ondersteunen en neem een kijkje op de website van HOE.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher