Dagelijks leven

25 november 2016 door Dick van den Bos

"Vroeger kwamen moslims Kerst bij je vieren"

Het Midden-Oosten wordt vaak gezien als een bolwerk van extremisme, terrorisme en dictators. Maar honderd jaar geleden was dat volledig anders. In een land als Irak leefden mensen van verschillende geloven en achtergronden harmonieus naast elkaar. Ghadar Sukkar schreef een boek over hoe de dictator en de politieke islam ‘uit het niets’ opdoemden.

Haar boek ‘Koffie met kardemom’ is een familieverhaal uit Irak, over gewone mensen die hun land zien veranderen van een vredig land – dat zelfs niet deelneemt aan de Tweede  Wereldoorlog -  in een land waar een dictator opkomt.

Harmonie
Sukkar gaat in het boek terug naar het Irak van honderd jaar geleden, een totaal ander land dan het land dat we op het nieuws voorbij zien komen. "Irak is hier een land met een prachtige geschiedenis. Een geschiedenis van het oude Mesopotamië, en een geschiedenis waar christenen, joden, moslims, Armeniërs, Indiërs, en vele andere volken en religies in harmonie samenleven."

Dat was zelfs in de jaren zeventig nog het geval. "Religieuze spanningen waren er nauwelijks. Met Kerst kwam moslims bij ons langs, en als er joden op bezoek kwamen bij moslims, maakten de moslims kosher eten klaar. In mijn boek komen die verschillende kleuren, smaken en geuren ook aan bod."
"Met Kerst kwam moslims bij ons langs, en als er joden op bezoek kwamen bij moslims, maakten de moslims kosher eten klaar."


Extremer
Het open en tolerante land ging na verloop van tijd veranderen. Een van de aanleidingen was dat er olievelden gevonden werden. "Hierdoor werd Irak plotseling interessant voor buitenlandse machthebbers. Die gingen zich bemoeien met Irak."

Het land werd hierdoor wat extremer en dat maakte ruimte voor een volgende stap: de komst van de dictator. In 1979 greep Saddam Hoessein de macht. Sukkar zag het land hierdoor veranderen. "Saddam heeft veel burgers belemmerd en van Irak een grote gevangenis gemaakt. Helaas heeft de val van de dictator uiteindelijk niet tot democratie geleid, maar de komst van de politieke islam vergemakkelijkt.  Zo zie je dat een land in honderd jaar volledig kan veranderen van een mooi land in een oorlogsgebied."

Gevangenis
Het dictatoriale tijdperk was precies het moment dat Ghada in Irak opgroeide. Ze heeft het grootste deel van haar leven meegemaakt in de tijd van een dictator. Ze neemt ons mee naar hoe dat geweest is. "Je hebt letterlijk het gevoel dat je in de gevangenis zit. Alle dromen of plannen die je hebt, heb je nauwelijks zelf in de hand. Iemand anders bepaalt het voor je; de dictator. Schrijvers, kunstenaars en intellegentia konden geen uiting geven aan hun kunst of opinie. Alles moest in dienst zijn van het behoud van de macht van de dictator. Je leeft niet als een burger, maar als een onderdaan. Je kunt lezen en schrijven, maar alleen wat je aangeboden wordt en niet wat je graag wilt lezen. Je moest je binnen de kaders gedragen of je liep een ernstig gevaar."

Sukkar beschrijft hoe dit op school ging. "Ik herinner mij dat we op de universiteit zaten bij civiele techniek. Iemand van de Ba’ath-partij hield ons in de gaten. Als je met z’n drieën stond, moest er een iemand tussen staan die in de gaten hield wat er gezegd werd. Een jongen van 18 zei: 'Ik laat mijn baard groeien.' Dat werd in die tijd gezien als een signaal van radicalisering en de dictator Saddam was daar destijds fel op tegen. Hij zei: 'Ik ben vrij om dit te doen.'"
"Iemand van de Ba’ath-partij hield ons in de gaten. Als je met z’n drieën stond, moest er een iemand tussen staan die in de gaten hield wat er gezegd werd."


"Tijdens het volgende uur was hij weg. Hij was opgepakt. De volgende dag was hij niet meer op de universiteit en was het verboden om zijn naam te noemen. Anders werd je ook opgepakt. Ik zat met 25 mensen in de klas, aan het eind van een periode van vier jaar waren er vijf onschuldige mensen weggehaald."

Bang
"Je bent op zo'n moment absoluut erg bang. Je moet letten op elke beweging die je maakt. Je kan zelfs geen camera meenemen, want als je per ongeluk op de verkeerde plek een foto maakt, pakken soldaten je meteen op vanwege spionage."

Het boek moet nieuwe inzichten geven over het leven in het Midden-Oosten. Dat is belangrijk. "Mensen uit het Midden-Oosten hebben vaak een goed beeld van het leven in Amsterdam of London, maar westerlingen hebben vaak geen idee van het leven in landen als Irak. Ze denken aan tenten en kamelen, terwijl dit land een bakermat is voor de ontwikkeling. Het boek biedt een mooie inkijk."

Misverstanden
Het boek gaat in op de misverstanden die er zijn in het westen. Ghada noemt er drie.
"Het grootste misverstand is dat mensen denken dat Irakezen een dom volk zijn die een dictator in het zadel hebben geholpen."


1) "Het grootste misverstand is dat mensen denken dat Irakezen een dom volk zijn die een dictator in het zadel hebben geholpen. Dit is geredeneerd vanuit het westerse systeem, maar in Irak hebben dictators de macht gegrepen en niet gekregen in een democratisch proces. Dat ga je door het boek ook begrijpen."

2) "Veel lezers waren verbaasd om te zien dat het paradijs, vader Abraham en veel delen van het Oude Testament zich afspeelden in Irak. Er heeft ook lange tijd een grote christengemeenschap geleefd. Helaas is deze groep in grote nood vandaag en dreigt het totaal te verdwijnen door de genocide op niet-moslims."

3) "Ook is Irak geen vlakke woestijn, maar een heel divers, vruchtbaar gebied. Je hebt er mooie steden, diverse natuur en landschappen en heel goed eten. In het Oosten zijn ze meer beïnvloed door Iraanse gerechten, met bijvoorbeeld noten en rozijnen. In het Westen zie je de Arabische invloeden, met kebab en shoarma, bijvoorbeeld."

Klik hier om het boek te bestellen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

"Soms voelden we ons superieur binnen de reformatorische gezindte"

Binnen no time een kerk opbouwen na een kerkscheuring. De hersteld hervormden zijn erin geslaagd. “Maar zijn we God in onze ijver vergeten?,” vragen SGP-senator Diederik van Dijk (rechts op de foto) en ds. P. den Ouden (links) zich hardop af. De Hersteld Hervormde Kerk is volwassen geworden, maar een belangrijke vraag ligt volgens hen nog open: wat had God te zeggen door middel van de aangrijpende kerkscheuring in 2004? “Als hervormden voelden we ons soms superieur binnen de reformatorische gezindte,”...

Wat christenen kunnen leren van Stephen Hawking

Natuurkundige Stephen Hawking is deze week overleden. Hij wordt de grootste wetenschapper na Einstein genoemd. Wat kunnen wij als christenen leren van hem, ook al was hij atheïst. En wat moeten we naast ons neerleggen? Wetenschapper Tom Zoutewelle geeft antwoord in het Family7-programma Uitgelicht.  Bekijk het gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:

ChristenUnie Utrecht vertelt modern Sint Maartenverhaal in campagnefilmpje

De ChristenUnie in Utrecht heeft deze week een ludiek campagnefilmpje gelanceerd. Daarin vertolkt lijsttrekker Maarten van Ooijen zijn naamgenoot Sint Maarten in het Utrecht van nu. Met de bekende rode cape van Sint Maarten rijdt hij op een wit paard door de stad, over de Oudegracht en in de fietsenstalling, om moderne ‘goede daden’ voor de stad te doen. Van Ooijen: “we hebben een modern St. Maarten verhaal gemaakt!”Sint Maarten is een bekende heilige uit de vroege middeleeuwen. De legerofficier deelde...

Is de kerk een plaats waar we alleen nog maar succes delen?

Radio-dj Stephan doorbrak onlangs een taboe: eerlijk zeggen dat je niet lekker in je vel zit. "Is het in de kerk niet hetzelfde? Proberen we ook daar netjes onze maskers op te zetten?," vraagt blogger Leenard Kanselaar zich af. "Is de kerk verworden tot een plaats waar we alleen nog maar succes delen? Of moet de kerk een plaats zijn waar we elkaar zien, toegeven dat het klote gaat, en dat dat er mag zijn. Een beerput zijn waarin we tegen elkaar zeggen: 'ik begrijp het niet, waar is God?'" Het fragment van radio-dj Stephan...
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...

Een dankbare les in moeilijke tijden

Afgelopen jaren is er veel gebeurd in mijn leven: paniekaanvallen, verlies van mijn baan, verhuizing, slapeloosheid, verlies van mijn vader en ook mijn beste vriend, afgekeurd worden, en dan nu de diabetes. Daarnaast heb ik nog klachten waarvan de oorzaak nog niet gevonden is en waarvoor ik hoop een verwijzing te krijgen voor het ziekenhuis. Ik durf wel te zeggen dat de afgelopen 5 jaar erg zwaar zijn geweest. Deze week sprak ik iemand die het bijzonder vond hoe ik nog steeds in God geloofde na dit alles. Het was hem opgevallen dat ik mijn gelo...
CIP+

Heeft Jezus de zonden van alle mensen gedragen?

Tegenwoordig zet ik elke week op maandag een theologisch-cultuurhistorisch vraagstuk op Twitter en Facebook, waarvan ik dan op woensdag de oplossing geef. Een paar weken geleden luidde de vraag: ‘Johannes de Doper zei: “Zie, het Lam van God, dat de zonde der wereld wegneemt” (Joh. 1:29). De tekst van de rooms-katholieke mis zegt: “… dat de zonden der wereld wegneemt”. Wat is het theologisch verschil?’ Mijn antwoord luidde: ‘De mistekst suggereert dat Jezus de zonden van...

Corlien Doodkorte in CIP Podcast over haar ziekte: "Ik schreeuwde het uit naar God"

Corlien Doodkorte was doodziek. Totdat ze wonderbaarlijk werd genezen en opstond uit een rolstoel. Ze heeft een diep en aangrijpend verhaal. Helemaal omdat ze niet alleen wonderbaarlijk werd genezen, maar nu weer ziek is. - Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher. Ze lag in bed, het was tegen elf uur. “Ik draaide me om om te gaan slapen. Toen kreeg ik enorme pijn op mijn borst. Ik transpireerde en spuugde. Ik zei: je moet een dokter bellen. Ik wist gelijk: er is ie...

Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?

Ik heb een paar keer aan de beademing gelegen. Met had geconstateerd dat het zuurstofgehalte van mijn bloed te laag was. Daar moest ik gisteren aan denken toen we in de kerk aan het bidden waren. Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?Hoeveel goede zuurstof adem ik in? Of leef ik van veel vervuilde lucht? Bidden is inademen en uitademen.Daar hadden we het over in de dienst.Adem in- adem uit. Bidden is inademen en uitademen. Zo begon ooit het leven.Met inademen en uitademen.De eerste was God. Hij zorgde voor zuurstof...

Geloofstoerusting en Stichting Jij daar! organiseren Paas Singin

“Het paasverhaal zette het hoofd en hart van Paulus in vuur en vlam. De opstanding laat zien dat de dood van Jezus geen straf is voor wat Hij heeft gedaan. Het offer van Jezus is genoeg voor de zonden van de hele wereld.” Dit was de boodschap van Marcel Vroegop tijdens de Paas Sing-in in Barneveld afgelopen jaar. Ook dit jaar organiseren Geloofstoerustingen Stichting Jij daar! een Singin. Dit keer is jong & oud van harte welkom op 2 april (20:00 uur) in Sporthal West (Veenslag 72-A) in Veenendaal. Een...
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...

"God is dood, de filosofie is dood en Stephen Hawking is ook dood"

Stephen Hawking was een wereldberoemde wetenschapper met een oneindig geloof in een logische verklaring voor alles. Dat schrijft Volkskrant columnist Bert Wagendorp naar aanleiding van zijn overlijden, vorige week. "God is dood, de filosofie is dood en Stephen Hawking is ook dood." "Niet God, niet het toeval, maar de logica zorgde ervoor dat hij gedurende zijn 76-jarige leven uitgroeide tot een beroemde natuurkundige." Stephen stelde de belangrijke vragen over wie wij zijn, waar wij zijn en waarom. "Oude vragen, die ooit van een antwoor...
Vakanties
Hier adverteren?

Waarom John Legend zijn geloof in God verloor (maar nog wel fan van Jezus is)

John Legend is een van de meest beroemde R&B artiesten in de wereld. Hij leerde zingen in de kerk en was jarenlang christen. In een interview met Relevant Magazine vertelt hij over zijn geloof. Hij beschouwt zichzelf niet meer als religieus, zo vertelt hij. Toch is hij nog wel onder de indruk van Jezus. Sterker nog, in het gesprek vertelt hij dat zijn muziek misschien wel meer dan ooit in lijn is met het leven van Jezus. Ook al is hij zijn geloof in God verloren. Geloof verliezenJohn Legend vertelt in het gesprek hoe het zover gekomen is dat hij z...
CIP+

Wees niet te volgzaam in je eigen kerk

Wat als je in een kerk zit waar de leider veel macht naar zich toetrekt? Er dingen niet in de haak zijn? In deze videoserie geeft Johan Lock tips voor mensen die in een ongezonde kerk zitten, naar aanleiding van zijn boek De Erfenis van Adriaan. Zijn tip in deze video: neem als christen je verantwoordelijkheid. Johan vertelt over hoe hij zich in zijn kerk steeds vaker begon te af te vragen: zoals het geloof hier beleefd wordt, hoor ik daar wel helemaal bij? Zoals er in deze kerk met mensen wordt omgegaan, is dat wel mijn manier van doen? ...

Eline Rosenhart: "In iedere generatie staat een Jodenhater op"

“In Israël word ik voortdurend met de gevolgen van de Holocaust geconfronteerd. Die collectieve herinnering komt telkens weer naar boven.” Eline Rosenhart woont alweer zes jaar in de Israëlische stad Tel Aviv. Ze heeft een tweeluik geschreven over Hadassah. De ene Hadassah leeft ten tijde van het Perzische rijk en gaat een confrontatie aan met de koning, de ander is een jong meisje in Hamburg dat in 1938 vlucht naar Amsterdam. CIP.nl sprak met de auteur over haar roman ‘Ik zal verborgen zijn.’ Je s...
CIP+

Wanneer het tijd wordt om de uitgang van je kerk te zoeken

Wat als je in een kerk zit waar de leider veel macht naar zich toetrekt? Er veel controle is en manipulatie? In deze videoserie geeft Johan Lock tips voor mensen die in een ongezonde kerk zitten, naar aanleiding van zijn boek De Erfenis van Adriaan. Zijn tip in deze video: wees op je hoede voor manipulatie.  Manipulatie vindt overal plaats. In je werk, thuis, in je kerk. Er zijn altijd mensen die je een bepaalde kant op willen duwen. De vraag is wanneer dat uit de hand loopt. Johan: "Kijk eens naar je kerk en vraag jezelf af: 'Hoe ik me...

Syrische oorlog: in Damascus staan christenen doodsangsten uit

Het militair offensief dat op dit ogenblik in Syrië aan de gang is, treft niet alleen de inwoners van de regio Oost-Ghouta, maar ook die van het nabijgelegen Damascus. De raket- en mortierbeschietingen op de hoofdstad duren voort. Ook de christelijke wijk aan de oostelijke rand van de oude stad krijgt het zwaar te verduren, meldt Kerk in Nood.Pater Andrzej Halemba is de projectverantwoordelijke voor het Midden-Oosten van de pauselijke stichting en wereldwijde hulporganisatie Kerk in Nood. Hij vertelt: "De toestand is bijzonder ernstig. D...

CHE en HKU starten nieuwe minor Worshipleader

Muziek neemt een steeds prominentere plaats in de kerk. Om die reden starten de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) in september 2018 met een nieuwe Kies-op-maat-minor: Worshipleader. De minor wordt aangeboden in Utrecht en zal geheel in het teken staan van muziek in relatie tot religie.Veel hbo-studenten volgen Kies-op-Maat-minoren in het kader van hun eigen hbo-opleiding en kunnen deze bij een andere onderwijsinstelling volgen. De minor Worshipleader is voor studenten van alle hogesc...

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher