Nieuws

24 november 2016 door Jeffrey Schipper

"Tegen Wilders wordt een verkeerde strijd gevoerd"

“De heersende elite wil Wilders vangen op zijn letterlijke woorden. Dat is onverstandig. In de rechtbank wordt een verkeerde strijd gevoerd,” zegt Jan-Willem Grievink. Geert-Wilders hield deze week in de rechtbank een vlammend betoog. Met de directeur van ConCeption BV en docent leiderschap en veranderingsprocessen bespreken we deze week 3 nieuwsberichten.

1. Maker van dreigfilmpje Sylvana Simons bekent
De 37-jarige man die is aangehouden op verdenking van het maken van het filmpje waarin kandidaat-Kamerlid Sylvana Simons van de partij Denk wordt bedreigd, heeft bekend dat hij het filmpje alleen heeft gemaakt. Hij wordt vervolgd wegens bedreiging, maar is wel weer vrijgelaten na verhoor.

“Het is voor Simons heel vervelend en de bedreigingen zijn afschuwelijk. Toch vraag ik me af of het verstandig is om het zo groot te maken,” reageert Jan-Willem “In het uiterste geval is het heel goed om mensen te beveiligen, maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat we met z’n alleen aan het doorslaan zijn. Op een gegeven moment kan iedereen die zich onveilig voelt beveiligd worden, maar daarmee wordt een schijnveiligheid gecreëerd. Het wordt tijd voor andere vragen. Waar komt die volkswoede vandaan? Moet de elite, vooral de bestuurders, de schuld niet bij zichzelf zoeken?

Sinds de Verlichting heeft in onze samenleving het rationele denken de overhand gekregen. Het is duidelijk dat onze overheid nog altijd diep in die ratio zit. Al jaren zit het ‘gewone’ volk op de emotietour en krijgt de onderbuik een steeds grotere stem. Desondanks reageert de heersende elite vanuit het rationele denken. De politici in Den Haag blijven hangen in het eigen gelijk. Ik denk niet dat dit de juiste strategie is. Ik vraag me af of ze weleens onderzoeken waar al die emoties vandaan komen en hoe je die moet reguleren.
"Het is voor Simons heel vervelend en de bedreigingen zijn afschuwelijk. Toch vraag ik me af of het verstandig is om het zo groot te maken"


De volkswoede neemt toe. Dat merk ik overal om mij heen. En die is echt niet alleen te vinden bij laagopgeleiden. Het leeft veel breder. En als de elite met zogenaamd logische argumenten blijft reageren, wordt die woede groter en groter. Drie jaar na het verbreken van verkiezingsbeloften ‘sorry’ zeggen geeft natuurlijk ook niet bepaald het goede voorbeeld. Misschien doet de overheid er verstandig aan om een aantal massapsychologen in dienst nemen en zo te onderzoeken wat er in onze samenleving aan de hand is.”

2. Wilders: 'Rechtbank velt ook oordeel over miljoenen Nederlanders'

"Vergeet u niet als u over mij oordeelt, u niet alleen een oordeel velt over mij, maar ook over miljoenen mensen die het met mij eens zijn." Dat zei Geert Wilders zojuist in de rechtbank in de rechtszaak over de 'minder Marokkanen'-uitspraak.

“De PVV-stemmer neemt Wilders’ woorden niet letterlijk maar neemt zijn achterliggende gedachten serieus. Bij zijn collega’s in de Tweede Kamer is het precies andersom: wel letterlijk, maar niet serieus. Dat is volgens mij hét grote probleem in deze kwestie. Het gaat volgens mij niet zozeer om het feit wat Wilders over Marokkanen zegt, maar dat hij woorden geeft aan het onbehagen over gedrag van criminele Marokkanen en de ideologie van de islam. Ondertussen probeert de heersende elite Wilders te vangen op zijn letterlijke woorden en die vergelijken ze met hun logica. Dat is onverstandig. In de rechtbank wordt een verkeerde strijd gestreden.”

Jan-Willem ziet een gelijkenis met het bericht over Sylvana Simons. “Ook in de zaak-Wilders wordt onvoldoende gekeken naar het achterliggende probleem: angst voor de islam en allochtonen die de samenleving wellicht kunnen ontwrichten. In onze tijd zeggen mensen als Rutte en Asscher veel ergere dingen over migratie en allochtonen dan Hans Janmaat in de jaren ’80. De gevoelens in de samenleving zijn veel reëler dan de heersende elites zich realiseren. Volgens mij is deze rechtszaak niet meer dan een achterhoedegevecht waarmee men Wilders compleet in de kaart speelt. Wat de uitslag van de rechtszaak ook zal zijn: we komen geen stap dichterbij een oplossing.
"De heersende elite wil Wilders vangen op zijn letterlijke woorden. Dat is onverstandig. In de rechtbank wordt een verkeerde strijd gevoerd"


Een mogelijk begin van een oplossing is het gesprek aangaan en verbinding zoeken door in te haken op het onbehagen onder de bevolking. Dat doe je niet door PVV-sympathisanten weg te zetten als dom gepeupel. Een groot gedeelte van Nederland vindt dat Wilders woorden geeft aan emoties die breed spelen. Hem aanvallen op zijn letterlijke woorden werkt dan juist averechts.”

3. Tweede Kamer staat achter boerkaverbod
Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het kabinetsvoorstel dat gezichtsbedekkende kleding in bepaalde publieke ruimtes strafbaar stelt. Wie dit 'boerkaverbod' naast zich neerlegt, riskeert een boete van maximaal 405 euro.

“Een groeiende bevolkingsgroep die ongrijpbaar is levert per definitie angstgevoelens op,” constateert Jan-Willem. “Het boerkaverbod lijkt dan een logisch gevolg, maar de vraag is of dit een handige zet is. Hoe je het ook wendt of keert: hiermee worden 800.000 mensen (het aantal moslims in Nederland, red.) weer onder druk gezet. Vroeger werden vrouwen in boerka nog vooral bestempeld als ‘zielige mensen’. Vandaag de dag speelt angst een veel grotere factor. ‘Wat als er iemand onder die boerka een wapen of bom met zich meedraagt?’

Welke gevoelens komen bij Jan-Willem naar boven als hij een vrouw in boerka tegenkomt? “Nieuwsgierigheid. Ik ben benieuwd waarom iemand voor een boerka kiest. Wil ze het echt zelf of is het dwang van echtgenoot of familie? Uiteindelijk is de boerka slechts een symbool dat voor veel meer staat: de dictatuur van de islam.

We leven in een maatschappij die momenteel wordt geregeerd door angst. Voor christenen is dit een kans om daar iets heel anders tegenover te zetten: de Liefde van Jezus. En dan bedoel ik niet de knuffelliefde die iedereen aardig wil vinden. Liefde is kiezen voor mensen, omdat God in alle mensen is geïnteresseerd. We kunnen kiezen om lief te hebben, ondanks dat mensen het niet waard zijn om liefde te ontvangen. Ik hoef de islam niet te omarmen, of moslims met hun gedrag aardig te vinden om hen toch als schepsel lief te leren hebben.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

De nieuwe single van Dwight Dissels is echt prachtig!

Dwight Dissels is bekend van het tv-programma ‘The Voice Of Holland’. Hij zingt in verschillende gospelkoren en met zijn stichting vormt hij een band, waarin verschillende kerkstromingen samenkomen. Onlangs is zijn nieuwe single 'Zwijg Maar' uitgekomen. Beluister het lied en bezoek de site van Diwght Dissels:
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...

Kwart refojeugd (v)mbo-jongeren weet niet of ze christen willen blijven

Een kwart van de jongeren op reformatorische (v)mbo-scholen weet nog niet zeker of ze christen willen blijven. Dat blijkt volgens het Reformatorisch Dagblad uit onderzoek naar de manier waarop ouders van reformatorische (v)mbo-scholen hun kinderen opvoeden tot zelfstandigheid.Volgens Nico van Steensel, lector Vorming op het Hoornbeeck College, toont het onderzoek toont aan dat veel jongeren zich niet verbonden weten met de kerk en het christelijk geloof. Van Steensel: "Het valt niet te ontkennen dat de identiteit v...

Syrisch-Koerdische christen woest na inval Turkije: "Niemand grijpt in"

Voordat Turkse militairen de Syrische stad Afrin binnen vielen, leefde iedereen in vrede samen, stelt de Syrisch-Koerdische christen Nidal Bakr. "Nu voel ik mij heel depressief over wat er in mijn stad gebeurt," citeert CBN News. Turkije begon eerder dit jaar een offensief tegen Koerdische milities in het noordwesten van Syrië. Zij worden door Ankara gezien als verlengstukken van de terroristische PKK-beweging. Turkse troepen en hun bondgenoten bereikten zondag het stadscentrum van Afrin, de belangrijkste plaats in de gelijknamige...

Waarom wij onze Paasviering starten met de Sedermaaltijd

Over de hele wereld wordt Pasen gevierd. Door christenen én door Joden; bij hen heet het Pesach. Dit jaar valt Pesach tegelijkertijd met ons Paasweekend. De Joden vieren Pesach al sinds de uittocht uit Egypte. Hiermee gedenken ze dat ze bevrijd zijn uit de slavernij van Egypte. Pesach begint met de Sedermaaltijd: bij veel christenen bekend als het Laatste Avondmaal. Het was deze Sedermaaltijd die Jezus met Zijn discipelen vierde vlak voordat Hij zou sterven. Je hoort steeds vaker in het land dat christenen de Bijbelse feesten viere...
CIP+

Heeft Jezus de zonden van alle mensen gedragen?

Tegenwoordig zet ik elke week op maandag een theologisch-cultuurhistorisch vraagstuk op Twitter en Facebook, waarvan ik dan op woensdag de oplossing geef. Een paar weken geleden luidde de vraag: ‘Johannes de Doper zei: “Zie, het Lam van God, dat de zonde der wereld wegneemt” (Joh. 1:29). De tekst van de rooms-katholieke mis zegt: “… dat de zonden der wereld wegneemt”. Wat is het theologisch verschil?’ Mijn antwoord luidde: ‘De mistekst suggereert dat Jezus de zonden van...
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Royaltywatcher: "Jordaanse koning respecteert christenen"

Koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië waren dinsdag in Nederland voor een officieel bezoek. Royaltywatcher Tirza van der Graaf sprak bij Groot Nieuws Radio over de Jordaanse koning. In het najaar van 2015 hield Abdullah een toespraak, in de tijd dat het Kerst was, maar ook een islamitische feestdag. "Abdullah heeft toen zowel moslims als christenen gefeliciteerd. Hij zei heel duidelijk: christenen en moslims zijn gelijkwaardig in Jordanië. Dat is een duidelijk teken: ik respecteer ook christenen," vertelt Tirza van der Graaf K...
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...

Turkse rechtbank legt Amerikaanse predikant 35 jaar cel op

Een rechtbank in de Turkse provincie Izmir heeft de Amerikaanse dominee Andrew Brunson tot 35 jaar gevangenisstraf veroordeeld, laat The Christian Post weten.Pastor Brunson wordt beschuldigd van actieve deelname aan de Gülen-beweging, verbondenheid met de verboden PKK en het verzamelen van spionage informatie voor politieke en militaire doelen. De advocaat van Brunson krijgt geen toegang tot het dossier door de Turkse overheid opgesteld.De Amerikaan zei eerder: “Laat het duidelijk zijn. Ik zit niet gevangen omdat ik iet...

Michael Gungor legt uit waarom geloofstwijfel cruciaal is

"Zonder geloofstwijfel kan religie uit de hand lopen en kan het zelfs destructief worden. Als je niet twijfelt wordt je geloof vervuild door wat anderen je aandragen. Geloofstwijfel is niet leuk, maar wel belangrijk," stelt de Amerikaanse voorganger Michael Gungor via Lazarus, het online platform voor progressieve christenen. "Het houdt je geloof puur en goed." Bekijk de video en neem een kijkje op de website van Lazarus:
CIP+

De zwarte kant van profetie: hoe ontmasker je valse profeten?

Valse profetieën, die nergens op slaan, die bedoeld zijn om aanzien te krijgen. Of heel algemene voorspellingen, zoals 'je hebt pijn in je leven meegemaakt'. Ze kunnen wantrouwen en scepsis oproepen, maar ook mensen diep beschadigen. Hoe ontmasker je de valse profeten? “God wil dat we een open kanaal zijn, geen rioleringsbuis waar stront doorheen gaat,” zegt Jarno van Dijk. Drie dingen zijn belangrijk: opbouw, vermaning en troost. De kaders die Paulus vast heeft gesteld voor profetie. “Daarnaast zegt Jezus: de He...

Hekmat uit Afghanistan moet bewijzen dat hij echt christen is

Hekmat Amiri is als jonge tiener vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht. Hier werd hij christen. Om een Nederlands paspoort te krijgen, moet hij aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ‘bewijzen’ dat hij wel echt christen is. En dat is niet makkelijk, schrijft Strijdkreet.nl. Als tiener voelde de Afghaan zich erg alleen. "Maar in de islam zoals ik die had geleerd, is Allah een God die ver weg is. Ik durfde niets aan God te vragen voor mijzelf." Toen een christelijke vriend zijn ongeluk opmerkte, kreeg Hekmat een christelijk boek....

Jan Broedersz zette zijn droom noodgedwongen aan de kant

Jan Broedersz heeft een lange, glanzende militaire carrière achter de rug. Maar ondanks dit succes, heeft hij ook moeilijke momenten gekend in zijn leven. Na twee jaar huwelijk overleed op 24-jarige leeftijd zijn vrouw aan kanker en bleef hij alleen met zijn dochtertje van anderhalf achter. Zijn droom om piloot te worden, moest hij aan de kant zetten en op zoek gaan naar een nieuwe bestemming. Wat ook een grote stempel op zijn leven heeft gedrukt is de periode dat hij werd uitgezonden naar Bosnië. Jan: "Met 1200 mannen en vro...
CIP+

Waarom christenen moeten nadenken over Gods plan met Israël

“In de loop der jaren is een klimaat geschapen waaruit blijkt dat God klaar zou zijn met de Joden. Het blijft nodig dat kerken zich bezinnen op hun positie ten opzichte van Israël en het Joodse volk,” zegt ds. Willem J. J. Glashouwer naar aanleiding van door Christenen voor Israël (CvI) twaalf ontworpen stellingen over de plaats van Israël in Gods heilsplan. Waarom zijn de twaalf stellingen eigenlijk nodig?“De kerkgeschiedenis telt prachtige belijdenisgeschriften. Denk bijvoorbeeld aan apostolische geloofsbelijdenis. Maar in a...

Ds. Otto Grevink over het referendum: hoe veilig wil je het hebben?

Vandaag is er een referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). "Een stemadvies kan ik je niet geven. Het roept bij mij wel gedachten op over hoe veilig we het eigenlijk willen hebben," schrijft ds. Otto Grevink op MijnKerk.nl. Grevink: "Steeds wanneer over veiligheid gesproken wordt leeft er een idee dat we die veiligheid kunnen bereiken. En de onveiligheid kunnen uitbannen. Kunnen we dat? Ik geloof het niet. En niet omdat we nooit alle risico’s kunnen uitsluiten, maar gewoon omdat we zelf verstr...

God heeft een hoopvolle toekomst voor je: is dat echt zo?

“God heeft een hoopvolle toekomst voor je, Hij heeft mooie plannen met je, gedachten over voorspoed.” Met deze tekst uit Jeremia 29 worden mensen bemoedigd die in moeilijke situaties zitten. Het wordt gebruikt als een een belofte van God aan ons: “Maak je geen zorgen, het komt goed.” Het wordt ook gebruikt als een gebed van ouders voor hun kinderen: 'God heeft beloofd dat je een geweldige toekomst hebt. Hij heeft prachtige plannen met jouw leven, Hij heeft jouw geluk op het oog.' En dat geldt ook voor d...
CIP+

Paula Schot schrijft historie: "Ik voel me thuis bij de SGP"

Paula Schot (24) schrijft als lijsttrekker van de SGP in Amsterdam geschiedenis. Dat is niet omdat ze een vrouw is. Het is voor het eerst dat de SGP lokaal vertegenwoordigd is in Amsterdam. CIP.nl sprak haar voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen die plaatsvinden op woensdag 21 maart. Eerder was Paula twee jaar actief als bestuurslid SGP-jongeren. Door de contacten die ze daar opdeed, werd ze nu gevraagd voor het lijsttrekkerschap in Amsterdam. Op dat moment moest ze er wel even over nadenken. Ook heeft ze er veel v...

Passionkoor zingt gospellied in De Wereld Draait Door

Volgende week donderdag vindt de achtste editie van 'The Passion' plaats in Amsterdam Zuidoost; het stadsdeel dat dit jaar vijftig jaar bestaat. Deze editie zal het 'Passionkoor uit de Bijlmer' te zien en te horen zijn, en vanavond zijn ze in de uitzending. Het koor staat onder leiding van Eric van Tijn en ze spelen het liedje 'Droom, Durf, Doe en Deel' waarvan de originele versie van Marco Borsato is.

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher