Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 november 2016 door Jeffrey Schipper

"Tegen Wilders wordt een verkeerde strijd gevoerd"

“De heersende elite wil Wilders vangen op zijn letterlijke woorden. Dat is onverstandig. In de rechtbank wordt een verkeerde strijd gevoerd,” zegt Jan-Willem Grievink. Geert-Wilders hield deze week in de rechtbank een vlammend betoog. Met de directeur van ConCeption BV en docent leiderschap en veranderingsprocessen bespreken we deze week 3 nieuwsberichten.

1. Maker van dreigfilmpje Sylvana Simons bekent
De 37-jarige man die is aangehouden op verdenking van het maken van het filmpje waarin kandidaat-Kamerlid Sylvana Simons van de partij Denk wordt bedreigd, heeft bekend dat hij het filmpje alleen heeft gemaakt. Hij wordt vervolgd wegens bedreiging, maar is wel weer vrijgelaten na verhoor.

“Het is voor Simons heel vervelend en de bedreigingen zijn afschuwelijk. Toch vraag ik me af of het verstandig is om het zo groot te maken,” reageert Jan-Willem “In het uiterste geval is het heel goed om mensen te beveiligen, maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat we met z’n alleen aan het doorslaan zijn. Op een gegeven moment kan iedereen die zich onveilig voelt beveiligd worden, maar daarmee wordt een schijnveiligheid gecreëerd. Het wordt tijd voor andere vragen. Waar komt die volkswoede vandaan? Moet de elite, vooral de bestuurders, de schuld niet bij zichzelf zoeken?

Sinds de Verlichting heeft in onze samenleving het rationele denken de overhand gekregen. Het is duidelijk dat onze overheid nog altijd diep in die ratio zit. Al jaren zit het ‘gewone’ volk op de emotietour en krijgt de onderbuik een steeds grotere stem. Desondanks reageert de heersende elite vanuit het rationele denken. De politici in Den Haag blijven hangen in het eigen gelijk. Ik denk niet dat dit de juiste strategie is. Ik vraag me af of ze weleens onderzoeken waar al die emoties vandaan komen en hoe je die moet reguleren.
"Het is voor Simons heel vervelend en de bedreigingen zijn afschuwelijk. Toch vraag ik me af of het verstandig is om het zo groot te maken"


De volkswoede neemt toe. Dat merk ik overal om mij heen. En die is echt niet alleen te vinden bij laagopgeleiden. Het leeft veel breder. En als de elite met zogenaamd logische argumenten blijft reageren, wordt die woede groter en groter. Drie jaar na het verbreken van verkiezingsbeloften ‘sorry’ zeggen geeft natuurlijk ook niet bepaald het goede voorbeeld. Misschien doet de overheid er verstandig aan om een aantal massapsychologen in dienst nemen en zo te onderzoeken wat er in onze samenleving aan de hand is.”

2. Wilders: 'Rechtbank velt ook oordeel over miljoenen Nederlanders'

"Vergeet u niet als u over mij oordeelt, u niet alleen een oordeel velt over mij, maar ook over miljoenen mensen die het met mij eens zijn." Dat zei Geert Wilders zojuist in de rechtbank in de rechtszaak over de 'minder Marokkanen'-uitspraak.

“De PVV-stemmer neemt Wilders’ woorden niet letterlijk maar neemt zijn achterliggende gedachten serieus. Bij zijn collega’s in de Tweede Kamer is het precies andersom: wel letterlijk, maar niet serieus. Dat is volgens mij hét grote probleem in deze kwestie. Het gaat volgens mij niet zozeer om het feit wat Wilders over Marokkanen zegt, maar dat hij woorden geeft aan het onbehagen over gedrag van criminele Marokkanen en de ideologie van de islam. Ondertussen probeert de heersende elite Wilders te vangen op zijn letterlijke woorden en die vergelijken ze met hun logica. Dat is onverstandig. In de rechtbank wordt een verkeerde strijd gestreden.”

Jan-Willem ziet een gelijkenis met het bericht over Sylvana Simons. “Ook in de zaak-Wilders wordt onvoldoende gekeken naar het achterliggende probleem: angst voor de islam en allochtonen die de samenleving wellicht kunnen ontwrichten. In onze tijd zeggen mensen als Rutte en Asscher veel ergere dingen over migratie en allochtonen dan Hans Janmaat in de jaren ’80. De gevoelens in de samenleving zijn veel reëler dan de heersende elites zich realiseren. Volgens mij is deze rechtszaak niet meer dan een achterhoedegevecht waarmee men Wilders compleet in de kaart speelt. Wat de uitslag van de rechtszaak ook zal zijn: we komen geen stap dichterbij een oplossing.
"De heersende elite wil Wilders vangen op zijn letterlijke woorden. Dat is onverstandig. In de rechtbank wordt een verkeerde strijd gevoerd"


Een mogelijk begin van een oplossing is het gesprek aangaan en verbinding zoeken door in te haken op het onbehagen onder de bevolking. Dat doe je niet door PVV-sympathisanten weg te zetten als dom gepeupel. Een groot gedeelte van Nederland vindt dat Wilders woorden geeft aan emoties die breed spelen. Hem aanvallen op zijn letterlijke woorden werkt dan juist averechts.”

3. Tweede Kamer staat achter boerkaverbod
Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het kabinetsvoorstel dat gezichtsbedekkende kleding in bepaalde publieke ruimtes strafbaar stelt. Wie dit 'boerkaverbod' naast zich neerlegt, riskeert een boete van maximaal 405 euro.

“Een groeiende bevolkingsgroep die ongrijpbaar is levert per definitie angstgevoelens op,” constateert Jan-Willem. “Het boerkaverbod lijkt dan een logisch gevolg, maar de vraag is of dit een handige zet is. Hoe je het ook wendt of keert: hiermee worden 800.000 mensen (het aantal moslims in Nederland, red.) weer onder druk gezet. Vroeger werden vrouwen in boerka nog vooral bestempeld als ‘zielige mensen’. Vandaag de dag speelt angst een veel grotere factor. ‘Wat als er iemand onder die boerka een wapen of bom met zich meedraagt?’

Welke gevoelens komen bij Jan-Willem naar boven als hij een vrouw in boerka tegenkomt? “Nieuwsgierigheid. Ik ben benieuwd waarom iemand voor een boerka kiest. Wil ze het echt zelf of is het dwang van echtgenoot of familie? Uiteindelijk is de boerka slechts een symbool dat voor veel meer staat: de dictatuur van de islam.

We leven in een maatschappij die momenteel wordt geregeerd door angst. Voor christenen is dit een kans om daar iets heel anders tegenover te zetten: de Liefde van Jezus. En dan bedoel ik niet de knuffelliefde die iedereen aardig wil vinden. Liefde is kiezen voor mensen, omdat God in alle mensen is geïnteresseerd. We kunnen kiezen om lief te hebben, ondanks dat mensen het niet waard zijn om liefde te ontvangen. Ik hoef de islam niet te omarmen, of moslims met hun gedrag aardig te vinden om hen toch als schepsel lief te leren hebben.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen