Henk van den Belt

"Refo mag God danken voor de evangelische beweging"

14-11-2016 door Jeffrey Schipper

“God gebruikt de evangelische beweging en daar mogen we Hem voor danken. Als reformatorische christenen kunnen we veel van hen leren,” zei prof. dr. H. van den Belt onlangs tijdens zijn lezing ‘Refogelisch’. Tijdens een avond van Stichting Jij Daar maakte de hervormde predikant duidelijk wat de reformatorische gezindte van de evangelische beweging kan leren en andersom. “Evangelischen leren ons dat het in het geloofsleven gaat om een persoonlijke relatie met de Heere Jezus.”

Van den Belt maakt duidelijk dat reformatoren als Luther en Calvijn “zo vol waren van het Evangelie dat ze evangelisch werden genoemd. Tegelijkertijd vindt de evangelische beweging haar oorsprong in de protestantse kerken van de Reformatie. Dus evangelisch is eigenlijk ook reformatorisch. Je zou het ook om kunnen draaien. In het buitenland ontmoeten we de evangelicals. Dit zijn orthodox-protestantse christenen. Binnen het verband van de evangelicalen zou de hele reformatorische zuil kunnen passen. Als we spreken over reformatorisch of evangelisch is dat dus erg afhankelijk van de context.”

De spreker deelt allereerst vier dingen die reformatorische christenen kunnen leren van evangelischen:

  • Hij verwijst allereerst naar de baptisten. “Zij benadrukken vanaf de 16e eeuw dat het geloofsleven meer is dan een groepsgebeuren. Ze benadrukken dat iedereen een persoonlijke verandering moet ondergaan. Refo’s weten dat ook, maar dat vervaagd wel eens vanwege het groepsgebeuren. We lezen dezelfde krant, gaan naar dezelfde school en bezoeken reformatorische familiedagen. Het verschil is bovendien dat refo’s minder snel van zichzelf geloven dat ze bekeerd zijn. Nee, zeggen de baptisten, je moet opnieuw geboren worden. Van hen kunnen we leren dat het geloof persoonlijk doorleefd moet zijn en het aankomt op een persoonlijke keuze en relatie met Christus.

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden. Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand! Inloggen
Exclusieve verhalen
Advertentievrij CIP.nl
CIP+ kortingen voor leden
Ondersteun goede doelen

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over "Refo mag God danken voor de evangelische beweging"
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!