Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

09 november 2016 door Jeffrey Schipper

Jezus bekendmaken in Delftse hoogbouw

Een bloeiende woongemeenschap, volop contacten in de wijk, vaste bezoekers op de Bijbelstudie en een gezellig buurtcafé: de christelijke community Taste! In Delft heeft veel om dankbaar voor te zijn. Maar er blijven dromen: “We willen graag de flats in. Dat zijn vaak net bunkers.”

Middenin de dichtstbevolkte wijk van Nederland, vol jaren 60-hoogbouw, ligt een kleine oase van groen. Het is de tuin van een christelijke woongemeenschap. Op mooie zomerse dagen komen er buurtbewoners ontspannen; in het kleine speeltuintje spelen buurtkinderen. Op de bankjes wordt gepraat over het weer, voetbal en God.

Antikraak
Het is een van de manieren waarop de leden van de christelijke community Taste! Iets van God willen laten proeven aan de buurt. Taste! Bestaat uit een groep christelijke buurtgenoten; een aantal woont bij elkaar in een woongemeenschap, anderen op loopafstand. Ruim drie jaar geleden is het initiatief van start gegaan. Ewout van Oosten, teamleider van Zendingswerk Nederland binnen Operatie Mobilisatie, woonde al langer in de Voorhof, ging er naar de kerk en wilde zijn liefde voor God en de wijk graag combineren. “Ik droomde ervan dat waar we zondag over spraken, op maandag handen en voeten te geven. Gewoon in de wijk.”

Die droom resulteerde in een woongemeenschap. Sinds begin 2013 wonen drie gezinnen en zeven singels bij elkaar in een voormalig instellingsgebouw, dat ze antikraak huren – direct naast de kerk die Ewout uitgezonden heeft. Samen met andere buurtbewoners vormen ze een christelijke gemeenschap, die zich focust op de wijk. “We zijn gigantisch gezegend, de afgelopen jaren. Niet alleen omdat we het met elkaar heel tof hebben, maar ook omdat we hele mooie en diepe contacten in de wijk hebben gekregen. Onze Bijbelstudies en diensten worden regelmatig bezocht door buurtbewoners. Mensen voelen zich bij ons thuis en zijn geïnteresseerd in Jezus. En daar word ik enthousiast van: als we met mensen het goede nieuws van Jezus kunnen delen op de plek waar we wonen.”
"Ik droomde ervan dat waar we zondag over spraken, op maandag handen en voeten te geven. Gewoon in de wijk"

Bunker
En de gemeenschap groeit. Steeds meer mensen weten Taste! te vinden, bijvoorbeeld tijdens het wekelijkse buurtcafé. Verschillende leden van Taste! Zijn zelfs minder gaan werken om meer te kunnen betekenen voor de wijk. De woongemeenschap heeft de kans gekregen om het pand te kopen, een hans die ze met beide handen aangrijpen. “Ik ben super dankbaar,” geeft Ewout aan, “maar ik blijf graag dromen. Het is bijvoorbeeld heel lastig om de bewoners van de flats om ons heen te bereiken. Die flats zijn vaak net bunkers: het is onmogelijk om erin te komen, tenzij je er woont. Alleen al praktisch gezien: je moet aanbellen op de begane grond, in het trappenhuis op de verdieping waar je moet zijn en dan nog bij de voordeur.”

Het liefst zou Ewout daarom kleine christelijke gemeenschappen in de flats coachen, zodat zij hun leven daar kunnen delen. “Als Taste! Weten wij hoe dat is. Wij kunnen mensen daarin coachen.” Die droom resulteert in een ambitieus plan. “Als we ons pand sneller kunnen afbetalen door giften van anderen, kunnen wij de inkomsten van de huur die onze bewoners betalen gebruiken om appartementen in de flats te kopen. Daar zouden jonge christenen kunnen wonen, die wij coachen om in de flat missionair actief te zijn. We hebben in de afgelopen jaren geleerd hoe waardevol het is om je leven te delen met je buren, en hen met woorden en daden iets van God te laten proeven. Wat zou het fantastisch zijn als we die missie uit kunnen breiden.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen