"Een liefhebbende God kende ik niet in de islam"

Levensverhaal4 november 2016 Richard Groenenboom, SDOK
Esther

De uit Somalië afkomstige Esther (32) groeide op in een moslimfamilie in Nederland. Na veel omzwervingen besloot ze in 2008 de islam vaarwel te zeggen en christen te worden, met alle gevolgen van dien. “Toen ik vorige week mijn vader belde, verbrak hij de verbinding zodra hij hoorde dat ik het was.”

Regelmatig veegt Esther een traan van haar wang, als ze vertelt over haar veelbewogen leven. Ze vluchtte samen met haar ouders en vier broers en zussen uit het door burgeroorlog geteisterde Somalië en woont sinds haar achtste jaar in Nederland. “Toen ik in Nederland aankwam, was het koud en het sneeuwde. We moesten van het ene naar het andere AZC verhuizen. Ik sprak nog geen woord Nederlands en dat was lastig. Op school werd ik gepest omdat ik anders was.”

Uitgehuwelijkt
De ouders van Esther zijn toegewijde moslims en aanvankelijk was Esther dat zelf ook. “Als kind geloofde ik dat wat mijn ouders vertelden waar was, zonder erover na te denken. Maar toen ik twaalf jaar was besloot ik een goede moslima te worden. Ik ging een hoofddoek dragen en begon de Koran te lezen. Na twee jaar kwam de twijfel en wist ik: dit is niet wat ik zoek. Tot mijn grote schrik besloten mijn ouders me uit te huwelijken aan een veel oudere neef. Dat gebeurde juist toen ik ontdekte dat de islam niet bij mij paste. Ik bezocht schoolfeestjes en zocht naar vrijheid. Mijn ouders maakten zich zorgen en dachten: ‘Als ze trouwt, wordt ze vast weer een rustige vrouw.’

Ik protesteerde: ‘Dit wil ik niet, papa en mama!’ Ze luisterden niet en verzekerden me dat ik uiteindelijk van hem zou gaan houden. Ik ben twee jaar verloofd geweest en wist: Ik moet iets doen. Toen ben ik gevlucht, op mijn zestiende. Ik leefde op straat, bij vriendinnen en in opvanghuizen.”

"Het was voor mij een openbaring dat je niet door je eigen goede prestaties in de hemel kunt komen, maar dat het al betaald is"

Bekering
Na drie jaar een zwervend bestaan te hebben geleid, besloot Esther weer naar school te gaan. Hoewel ze haar middelbare school niet had afgemaakt, werd ze toegelaten voor een SPW-opleiding. “Een van mijn klasgenoten sprak over Jezus. Ze zei: ‘Jezus houdt ook van jou, Esther!’ Ik dacht: ‘Wow, dit heb ik het nog nooit gehoord, dat er een God is die van mij houdt!’ Ze maakte me nieuwsgierig, zonder dat ik het idee had dat ze probeerde me te bekeren. Ze nodigde me uit om mee te gaan naar de kerk en ik stemde toe. Bij de mensen in de kerk zag ik blijdschap en hoop. Die zondag bad ik: ‘Als u God bent, wilt u dat dan laten voelen in mijn hart, zodat ik het zeker weet? U kent mijn volk. Ze zullen me verstoten als ik in U ga geloven, nog erger dan nu. Maar als ik zeker weet dat U bestaat, dan zal ik U volgen en dienen.’ Binnen een half was ik ervan overtuigd dat Jezus echt bestaat.”

Wat heeft jou overtuigd?

“Voor mij is de liefde van God doorslaggevend geweest om christen te worden. Een liefhebbende God kende ik niet in de islam. Ik kende Allah, van wie ik vijf keer per dag moest bidden. Ik moest één keer in mijn leven naar Mekka, waar ik geen geld voor had. Ik moest van alles. Het was voor mij een openbaring dat je niet door je eigen goede prestaties in de hemel kunt komen, maar dat het al betaald is.”

Je realiseerde je goed welke consequenties je beslissing met zich meebracht. Was je bang?

“In het begin was ik heel bang en dacht dat elk moment mijn familie of andere moslims mijn huis zouden binnenvallen om me iets aan te doen.”

Kwam je familie er snel achter dat je christen was geworden?
“Na een tijdje heb ik het verteld. Mijn vader zei: ‘Je bent mijn dochter niet meer.’ In zijn beleving is christen worden de ergste zonde die je kunt doen. Mijn moeder reageerde anders en zei: ‘Wat je ook gelooft, ik houd altijd van je.’ Mijn broer was eerst heel boos en zei dat hij me wat aan zou doen, maar de laatste tijd praat hij wel weer met me. Mijn zusjes hebben het nog steeds niet geaccepteerd. Ik had veel verdriet. In het begin dacht ik vaak: Ik stop het contact. Zij doen mij verdriet, dan wil ik hen ook niet meer zien. Toen liet God me zien: Esther, ik vergeef jou toch ook altijd. Je moet liefdevol met hen omgaan. Telkens weer moet ik hen vergeven. Bijvoorbeeld dat ik niet op de bruiloften mag komen van mijn broers en zussen. Of dat ik nooit een uitnodiging krijg voor een verjaardag. Ik word compleet genegeerd.”

“Er wordt gezegd dat ik een schande ben voor het Somalische volk omdat ik christen geworden ben.”



Weerstand
Ook buiten haar eigen familie heeft Esther te maken met weerstand vanuit de moslimgemeenschap vanwege haar bekering. “Toen ik in een AZC ging werken, kwam een moslimvrouw op me af. Met een agressieve blik in haar ogen zei ze: ‘Je gaat naar de hel!’ Ik antwoordde dat ik het beste gevonden heb wat me ooit is overkomen en dat ik niet naar de hel ga omdat ik Jezus bij me heb. Ik vond het een erg bedreigende situatie en riep: ‘Help mij, Heere!’ Gelukkig liep het goed af.” Ook op Facebook wordt Esther lastiggevallen. “Er wordt gezegd dat ik een schande ben voor het Somalische volk omdat ik christen geworden ben.”

Evangelisatie

Niet lang na haar bekering tot het christendom leerde Esther haar man Pieter kennen. Ze trouwden en hebben drie kinderen. Beiden hebben een sterke drive om te evangeliseren onder moslims, ondanks de risico’s. “Ik wil zo graag dat moslims net als ik Gods vrede gaan ervaren!”

Je hebt veel moeilijkheden gehad in je leven. Voordat je christen werd, maar daarna nog meer. Hoe ervaar je dat?

“Ik denk dat het nodig is geweest. Zonder al die moeilijkheden had ik Jezus waarschijnlijk nooit leren kennen. Als ik niet was uitgehuwelijkt aan mijn achterneef, was ik niet uit huis gevlucht en niet in contact gekomen met die christelijke vriendin. Dan had ik zelf misschien ook wel een moslim geweest met extremistische ideeën.

"Ik heb vrede en hoop ontvangen. Als ik nu sterf, weet ik dat ik bij Jezus terechtkom"



Vind je het moeilijk dat je keuze om Jezus te volgen ook pijn en moeite met zich meebrengt?
“Jazeker. Vaak heb ik het uitgeschreeuwd naar God: ‘Waarom word ik door mijn familie genegeerd? En waarom doet mijn vader zo tegen me?’ Toch geloof ik dat uiteindelijk ook mijn vader Jezus zal leren kennen. Al drie keer heb ik mijn vader in een droom gezien. In één van die dromen zat hij met een christelijke liedbundel in zijn handen en zong: How great is our God. Dat is voor mij een bevestiging dat hij Jezus zal leren kennen.”

‘Doei!’
Ondanks de blijvende afwijzing van haar vader blijft Esther pogingen ondernemen om met hem in contact te komen. “Vorige week heb ik hem nog gebeld om te vragen hoe het met hem gaat. Hij antwoordde heel kort: ‘Mac salaamo’, wat zoiets als ‘doei’ betekent. Vervolgens werd de verbinding verbroken. Hij wilde niet met me praten. Ik besloot om het op een andere manier te proberen en ben naar zijn huis gegaan. Ik had Elijah, onze jongste zoon van vier, meegenomen. Elijah belde beneden bij de flat aan en zei: ‘Hallo opa, mag ik binnenkomen?’ Mijn vader dacht dat er een ander kleinkind voor de deur stond en deed daarom de deur open. Toen we boven kwamen en hij zag dat ik het was, liep hij meteen de deur uit, zonder iets te zeggen. Dat was erg pijnlijk.”

Hoe kijk jij tegen Nederlandse christenen aan die niet zo’n prijs hoeven te betalen voor hun geloof, zoals jij.

“Dat maakt me soms wel jaloers, hoewel ik weet dat het niet goed is. Toch ben ik blij dat ik die vrede wel aan mijn eigen kinderen kan geven en dat ze vanaf hun jongs af aan met Jezus opgroeien.”

Heb je je wel eens afgevraagd: Al die moeite vanwege mijn geloof, is dat het wel waard?
“Het is het zeker waard! Ik heb vrede en hoop ontvangen. Als ik nu sterf, weet ik dat ik bij Jezus terechtkom. De moeite die ik nu ervaar, staat niet in verhouding tot de vrede die heb ontvangen door het leven met Jezus Christus.”

Bekijk ook deze video:

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Esther vertelt tijdens het mini-symposium 'I am n' hoe haar bekering tot het christendom haar leven op zijn kop heeft gezet en hoe zij heeft geleerd om te blijven staan voor haar geloof. Lees hier meer oer het symposium.

Onder de naam I am n zijn verschillende producten ontwikkeld, voor gebruik in groepssetting én individueel. Klik hier voor meer informatie.

Praatmee

Beluister onze podcast

#319 Jeffrey & dr. Wim Dekker over welvaartsevangelist Tom de Wal, anti-Joodse protesten en de NGK
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

drs. Marianne Visser
Verdieping

In het begin van Exodus lijkt God afwezig, totdat je beter kijkt

De naam van God wordt in de eerste twaalf verzen van Exodus niet genoemd en lijkt daarmee afwezig, schrijft docent Oude Testament Marianne Visser. Totdat we beter gaan kijken: Hij is wel degelijk aanwezig. In de 50 dagen tussen Pasen en Pinksteren bi

Yerusha
Video

Damesensemble Yerusha en Tenira Sturm zingen het schitterende 'Hard geslagen, vastgenageld'

'Hier vindt ons geloof een bedding, onze hoop een vaste grond. Christus rots van onze redding die verloren zondaars vond. Alle lof, eer en aanbidding voor zijn nooit volprezen naam. Wie zijn hoop op Jezus vestigt leeft in hoop die nooit beschaamt', d

Mirjam Bikker
Nieuws

CU-leider Bikker buigt niet voor 'wokisme' en rechtspopulisme: 'Christelijke idealen niet onderhandelbaar'

'Ik wil hier met nadruk zeggen dat christelijk-sociale politiek niet buigt voor links-elitair ‘wokisme’ en ook niet buigt voor rechts-populisme waar telkens maar weer de meerderheid alles zou moeten bepalen', zo stelde ChristenUnie-leider Mirjam Bikk

Christelijke auteur over gecommercialiseerd St. Patrick’s Day: ware essentie verloren gegaan
Nieuws

Christelijke auteur over gecommercialiseerd St. Patrick’s Day: "Ware essentie verloren gegaan"

17 maart was het St. Patrick’s Day in Ierland. Op deze feestdag wordt de komst van het christendom naar het land herdacht. Auteur Aaron Burns verdiepte zich in het onbekende verhaal van de heilige Saint Patrick. "De ware essentie van Patricius is ver

Ds. M. Messemaker
Video

Ds. Messemaker vertelt waarom het beter is om in een hospice te zijn dan op een feest

"We komen niet heel graag in een sterfhuis of op een sterfkamer. Het is zo'n ruimte waar je de dood bijna voelt. Maar tegelijkertijd is het ook zo slecht nog niet om in een sterfkamer te zijn. De Bijbel zegt zelfs dat je daar beter kunt zijn dan op e

Seyi Omooba
Nieuws

Christelijke actrice moet 350.000 dollar betalen na ontslag om ‘homofobe opmerkingen’

De christelijke actrice Seyi Omooba dacht een prominente rol te vervullen in de toneelbewerking van 'The Color Purple', maar zover zou het niet komen. Omooba werd in 2019 vanwege 'homofobe opmerkingen' die zij vijf jaar eerder op Facebook geuit zou h

Ds. A. van Lingen
Nieuws

Nieuwe dominee voor hervormd Bodegraven: ds. A. van Lingen

De hervormde gemeente (PKN) in Bodegraven verwelkomt een nieuwe predikant. Ds. A. van Lingen (foto) heeft het beroep aanvaard en neemt afscheid van Kinderdijk. Bodegraven was sinds vorig jaar vacant in verband met het emeritaat van ds. A. Baas. Van L

Woorden van leven
Column

Zaaien en oogsten: de kracht van bemoedigende woorden

‘Elk woord dat wij spreken kan een baksteen zijn om mee te bouwen, maar ook een bulldozer om mee te slopen.’ Dit is een uitspraak van Joyce Meyer die mij aanspoort om te gaan onderzoeken wat de kracht van woorden kunnen zijn. OntdekkenIn deze reis me

Meerartikelen

Rik Op den Brouw
Verdieping

Hoe ontdekken we de waarheid in een wereld vol leugens?

Het lijkt steeds moeilijker te worden om vast te stellen wat waar is. Hoe weet je of iets echt is of ‘fake’ (nep)? De voortdurende stroom aan informatie maakt het onmogelijk om vast te stellen of iets objectief, wat dat ook precies mag betekenen, of

Jeremia
Verdieping

Jeremia: de profeet die werd genegeerd maar niet kon zwijgen

De profeet Jeremia leefde in een tijd die in zekere zin op de onze leek. Het was de achtste eeuw vóór Christus en de ene grote crisis volgde op de andere. Jeremia maakte mee hoe Israël zich losmaakte uit de macht van Assyrië, daarna hoe het slachtoff

Het verhaal van Amadou: “Ik kan niet iemand zien lijden en hem niet helpen, maar ik kan mijzelf niet behandelen.”
Video

Dokter Amadou deelt in videoboodschap heftig en inspirerend verhaal

Dokter Amadou zet zich vol passie in voor zijn patiënten. Zelf heeft hij een goedaardige tumor in zijn hals die niet in het ziekenhuis geopereerd kan worden. Dankzij de schepen van Mercy Ships is de tumor alsnog verwijderd. Twintig jaar lang werkte A

Alexander Noordijk en Joël Boertjens
Video

Terugkijken: een goed gesprek over LHBTI en geloof met Alexander Noordijk

Onlangs vond de derde ochtend plaats van de serie van vijf in de jonge Amsterdamse kerk Mozaiek020. In een volle zaal met belangstellenden ging voorganger Joël Boertjens in gesprek met dominee Alexander Noordijk over het actuele thema 'LHBTI en geloo

Evangelische Hogeschool
Nieuws

Studenten Evangelische Hogeschool aan de slag met hulpvragen

Studenten van het Basisjaar van de Evangelische Hogeschool zetten zich donderdag 21 maart 2024 in voor de kwetsbare naasten in de samenleving. Dit doen ze door met diverse hulpvragen aan de slag te gaan: opruimen, schilderen, tuinieren, ontmoetingsac

Dringende oproep uit Granada, Spanje
Video

Video: Oproep van Nederlands voorgangersechtpaar vanuit Spanje

Maarten en Nelleke zijn voorgangers van een kerk in Granada, in het zuiden van Spanje. Zij hebben de opdracht gekregen om het pand te kopen of te verlaten, maar beschikken niet over voldoende geld. Daarom doen zij een oproep tot investeren in het twi

Wilkin van de Kamp
Boekfragment

De doornenkroon van Jezus: een verwijzing naar de gevolgen van de zonde

De doornenkroon was waarschijnlijk vervaardigd uit gedroogde takken van de Zizyphus spina, een boom die vlijmscherpe dorens heeft van wel 2,5 centimeter lang, die gemakkelijk de schedelhuid kunnen doorboren. Door op de doornenkroon te slaan drongen d

Dineke van Kooten
Column

Relatieproblemen? Als coach zeg ik: 'de fik erin'

Nog niet zolang geleden verscheen mijn tweede boek, met de uitdagende titel: ‘De fik erin. Op weg naar een vurige relatie’, bedoeld voor mannen en vrouwen in een liefdesrelatie. Noem het ordinair of ongepast taalgebruik, maar de fik erin is precies w

Ds. D.J. Diepenbroek
Video

HHK-predikant over roken: "Dat is jezelf moedwillig in gevaar brengen"

We mogen onszelf niet moedwillig in gevaar begeven, zo zegt zondag 40 van de Heidelbergse Catechismus. Wanneer we roken, grote hoeveelheden drank drinken of veelvuldig ongezond eten, doen we dat wél. Zo betuigde ds. D.J. Diepenbroek onlangs in een pr

Social media en jeugdwerk: hoe ga je ermee om?
Video

Social media en jeugdwerk: hoe ga je ermee om?

Niek Bakker vertelt over de invloed van social media op het leven van jongeren. Hoe is dat terug te zien in het jeugdwerk? En hoe ga je daar als jeugdleider mee om? “Veel mensen hebben online een andere identiteit of soms een veelheid aan verschillen

Waarom stierf Elisa aan een ziekte? Henk van Zon geeft antwoord
Video

Waarom stierf Elisa aan een ziekte? Henk van Zon geeft antwoord

De machtige profeet Elisa overleed aan een onbekende ziekte. Hoe kan het dat een gezalfde dienaar van God ziek was, terwijl hij kon bidden en zulke machtige wonderen kon verrichten? In deze Bijbelstudie geeft Henk de Zon antwoord op die vraag. Elisa

Marcus1:30-31
Verdieping

Eenvoudig geloven kan heel moeilijk zijn

Sommige Bijbelse verhalen zijn zo eenvoudig dat wij het moeilijk vinden om ze echt te geloven. Dat geldt niet alleen voor verhalen van heel, heel lang geleden, maar ook voor verhalen over Jezus. Verhalen over wat Hij gezegd en gedaan heeft. Neem nou