Ds. C. Oorschot
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

Auteur: Jeffrey Schipper

Ds. C. Oorschot: "Vanuit de kroeg hoorde ik liedjes over Jezus"

De plotselinge dood van zijn vader was de druppel. Ds. C. Oorschot verliet God en de kerk. De kroeg werd zijn nieuwe ontmoetingsplaats. Door alcoholgebruik belandde hij in een diepe put. In januari 1962 ging hij voor het eerst in tien jaar uit pure wanhoop weer een keer naar de kerk en werd toen onder de prediking van ds. N. Kleermaker diep geraakt. “De duivel probeert op allerlei terreinen aan te vallen. Maar de drankduivel heeft het door Gods genade verloren.” CIP.nl sprak met de hersteld hervormde emeritus-predikant (dit gesprek vond plaats in 2016; ds. Oorschoot overleed in 2021, red.).

U heeft in het verleden de kerk vaarwel gezegd. Wat ging daaraan vooraf?
“Ik ben kerkelijk opgevoed. Jarenlang zat ik in de kerk terwijl het Woord van God geen betekenis voor mij had. In augustus ’51 vond ik mijn vader dood op bed. Destijds was ik 17 jaar. Op dat moment besloot ik: ‘God en de kerk hoeven van mij niet meer.’ De oorzaak lag dieper, maar de dood van mijn vader was de druppel die de emmer deed overlopen. Langzamerhand raakte ik de sociale controle van onze gemeenschap kwijt. Ik werd dwars en ontdekte op een gegeven moment het uitgaansleven. En zo kwam ik in de wereld terecht. Ik leerde een buitenkerkelijk meisje kennen en ben ook met haar getrouwd. In de ogen van de familie deugde zij daarom niet. Toen ben ik mijn eigen weg gegaan en heb ik de kerk vaarwel gezegd.”

Hoe is de ommekeer gekomen?
“Regelmatig zat ik dronken in de kroeg. Ik herinner mij dat ik op een gegeven moment liederen van het Leger des Heils hoorde. Huilend luisterde ik naar het zingen van de heilssoldaten. Wat ze precies zongen weet ik niet meer. De liederen gingen in ieder geval over Jezus. Door mijn ruige levenswijze liep ik muurvast. Uit pure ellende besloot ik op een zondagmorgen om in Rotterdam een kerkdienst te bezoeken. Ik was de dag ervoor door een vriend gewezen op de diensten van ds. N. Kleermaker in de Opstandingskerk. ‘Waar ga je naartoe?’, vroeg mijn vrouw toen ik wilde gaan. ‘Niet naar de kroeg’, benadrukte ik.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen