Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

26 september 2016 door Redactie

"Luther hield wel van stevige preken"

'Luther verzameld' is een belangrijk werk nu de 500ste verjaardag van de Reformatie steeds dichterbij komt. Het boekwerk bestaat uit twee delen Verzameld Werk van Maarten Luther, geselecteerd door Herman Selderhuis. Degene die het koopt kan rekenen op 1360 pagina’s Maarten Luther. CIP.nl sprak met Herman Selderhuis over de publicatie.

Met de uitgave wil Refo500, de initiator achter het boek, Maarten Luther weer toegankelijk maken. Daarom zijn er allerlei boeken, brieven en preken van de af en toe grofgebekte Luther in opgenomen die gaan over verschillende thema’s zoals huwelijk, opvoeding, school, gebed, geloof en politiek. Maar ook thema’s waarin Maarten Luther met de kennis van nu de plank missloeg komen in het boekwerk aan de orde. Wie wil kan de antisemitische uitspattingen van de hervormer lezen.

En bij het toegankelijk maken van het gedachtegoed van Luther blijft het niet, vertelt ds. Selderhuis aan de telefoon. Het boek heeft nog een doel. Maarten Luther moet weer echt gelezen worden. Mensen zouden te weten moeten komen wij hij is. Want als je een gemiddelde evangelische christen vraagt wie Maarten Luther nu ook al weer was, en wat hij gedaan heeft, dan hebben ze vaak geen flauw idee.

“Het belang van Maarten Luther in de kerkgeschiedenis is niet te overschatten. Hij heeft de kerk weer teruggebracht bij de Bijbel. Hij zorgde voor de eerste complete Bijbelvertaling in de taal die de mensen spraken. En hij wees mensen erop dat ze geen aflaten hoefden te kopen van de Rooms-Katholieke Kerk om in het reine te komen bij God. En niet hoefden te bouwen op goede werken. Je mag vertrouwen op het werk van Jezus Christus. Dat geeft een enorme ontspanning.

Gebed
Natuurlijk gaat het mij met het boek niet zozeer om om het centraal stellen van Luther als persoon. Dat is persoonsverheerlijking. Het gaat erom wat hij gezegd heeft. Of je evangelisch, rooms-katholiek of reformatorisch bent: Luther heeft ons allemaal iets te zeggen. Ik denk dat menig evangelisch christen bijvoorbeeld zal kicken op wat Maarten Luther zegt over het gebed.
"Ik denk dat menig evangelisch christen bijvoorbeeld zal kicken over wat Maarten Luther zegt over het gebed."

Maarten Luther bad bijvoorbeeld meer naar mate hij drukker was in zijn leven. Net zoals de evangelische beweging legde hij nadruk op het belang van gebed. Als oud-monnik hield hij ook de kloosteruren aan en bad hij meerdere keren per dag. Hij ontdekte ook weer dat je God mag aanspreken op Zijn beloften als je bidt. Als de Heer iets heeft beloofd dan zal Hij het ook doen. Dat was zijn uitgangspunt. En bidden is de ademhaling van het geloof: zonder dat te doen, stikt je geloof. Als ik dat lees, dan bemoedigt me dat om zelf meer tijd te nemen voor het gebed.

Woord
Hij was van mening dat we het echt van het Woord moeten hebben. Hij kon dingen mooi en enorm krachtig zeggen. Hij was echt een voorstander van stevige preken, het centraal stellen van Gods Woord. Hoe mooi zang en muziek ook is tijdens een kerkdienst, als God Zijn Woord niet spreekt, als er niet gepreekt wordt, is het alleen een samenkomst van mensen.. Daar kan ik me wel in vinden. Ik denk wel eens dat we in veel kerkdiensten soms zoveel te zingen, getuigen en te doen hebben, dat de Heere God nauwelijks de tijd krijgt iets te zeggen. En Zijn Woord alleen brengt het Leven!”
De Heere God krijgt in kerkdiensten vaak nauwelijks de tijd iets te zeggen."

Ook op maatschappelijke thema’s had Luther van alles te vertellen. Dingen die vandaag de dag nog altijd relevant zijn, volgens Selderhuis. Als er iemand was die pleitte voor goed onderwijs voor kinderen, dan was het Luther wel. Hij richtte meerdere scholen op.

Nieuwe Luther
Ik vraag Selderhuis of hij denkt dat de kerk anno 2016 een nieuwe Luther nodig heeft. “Nou, nee,” antwoordt hij. “Ik denk niet dat we een nieuwe reformatie nodig hebben. Al zou het wel goed zijn wanneer we met z’n allen blijven werken aan kerkelijke eenheid maar meer nog aan terugkeer en blijven bij het Woord. En aan de onverschilligheid die we in gemeenten nogal eens tegenkomen. Zo van: iedereen gaat z’n eigen gang maar.. Mensen gaan naar een kerk die zij op dat moment leuk en lekker vinden. En helaas zien we ook sommige kerken leeglopen.

Luther vergelijkt het Evangelie ergens met een stortbui. God laat het vaak flink plenzen. Als je dan het levende water niet opvangt en er niet mee aan het werk gaat, dan stroomt het weg naar continenten als Zuid-Amerika en Azië, waar nu grote opwekkingen zijn. Dat is wat er in Nederland gebeurt. Dat zou ons wel tot nadenken moeten stemmen.” 

Tips
Selderhuis hoopt dat veel mensen door het nieuwe boek Luther Verzameld worden geïnspireerd. Hij geeft wat tips, voor mensen die niet weten waar ze moeten beginnen met lezen. "Als je het boek koopt, begin dat bijvoorbeeld eens met zijn boekje over ‘t gebed. Dat is erg mooi. En ook het boekje over de goede werken."

"En wat ook mooi is: zijn preek over de voorbereiding op het sterven. In dat boekje legt hij uit dat we maar sterfelijke mensen zijn. In zijn tijd waren mensen als de dood om te overlijden. Hij benadrukte in reactie daarop dat je dat niet hoeft te zijn als je vertrouwt op Christus. Hij wierp mensen echt op de genade. Het is volbracht. Niet dat de dood dan een peulenschilletje wordt, maar je hebt wel houvast in Christus."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!