Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 september 2016 door Redactie

Volkskrant columniste haalt uit naar PKN vanwege negeren christenvervolging

"Even wist ik niet wat ik hoorde. Dus de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gaat vanaf morgen een hele week actie voeren voor de verdrukte christenen in het Midden-Oosten? In mei was er al een korte campagne, en nu weer? De wonderen, zou ik bijna zeggen, zijn de wereld nog niet uit." Dat schrijft Volkskrant columniste Elma Drayer in de krant. Ze haalt uit naar de PKN. Want, zo stelt ze: "Als 's lands grootste protestantse genootschap immers de afgelopen decennia iets negeerde, dan juist christenvervolging. " 

"Ooit vroeg ik de toenmalige chef buitenland van de PKN-hulporganisatie Kerk in Actie naar deze blinde vlek. De man ontplofte bijkans van ergernis. 'Wij vermijden het beeld dat het wereldwijd zo verkeerd gaat met christenen', beet hij me toe. 'Het beeld van o wat erg.' In Afghanistan, Pakistan en China was volgens hem geen sprake van vervolging, alleen van 'achterstelling'. En wist ik wel dat Indonesische christenen 'behoorlijk' konden provoceren? 'Dat noemen wij geen vervolging, dat noemen wij ruzie met elkaar.'"

"Het verbaasde me dan ook niet toen uit een peiling eerder dit jaar bleek dat slechts de helft van de protestantse kerkgangers op de hoogte was van de massale geloofsvervolging in Irak en Syrië."

Elma Drayer uit verder kritiek op de journalistiek, Amnesty International en de politiek. Ook zij zouden christenvervolging veel te weinig aandacht geven. Al komen in haar media de christelijke kranten en politieke partijen er goed vanaf. Die zouden wel hun mond opendoen over christenvervolging. Desondanks is ze blij dat dat "het grootste protestantse kerkgenootschap van dit land eindelijk uit zijn onverschilligheid is ontwaakt."

"Nu de rest nog."

Lees de hele column hier.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen