Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 september 2016 door Jeffrey Schipper

Beatrice de Graaf: "IS-terroristen hebben de Bijbel gelezen"

"Afgelopen zomer hebben IS-terroristen de Bijbel gelezen. In hun laatste magazine staan uitgebreide bijbelstudies en een uitleg waarom christenen niet deugen," vertelde terrorisme-expert Beatrice de Graaf afgelopen vrijdag in De Wereld Draait Door (DWDD). IS verlegt volgens haar de strategie en probeert een echte geloofsoorlog te ontketenen, het christendom versus de islam.

De Graaf: "IS maakt duidelijk dat ze het Westen niet haten vanwege armoede of werkloosheid, maar omdat 'jullie ongelovigen zijn en verklaren dat Allah een Zoon (Jezus, red.) heeft'. Met andere woorden: ze gooien alle westerlingen op een hoop. Alsof we allemaal christenen zijn. Op een theologische wijze is in het IS-magazine uitgelegd waarom het geloof van christenen niet deugd. Men is ingegaan op de geloofsbelijdenis van Nicea en de Bijbelboeken van Paulus. Waarom? Ze willen de oorlog die ze in hun kalifaat (Syrië en Irak, red.) aan het verliezen zijn, uitbreiden tot een geloofsoorlog." Ze verwijst naar de moord op een priester in een Franse kerk.

Volgens De Graaf is het opvallend dat dit nauwelijks onderwerp van discussie is in Nederland. "In Engeland en Frankrijk is bijvoorbeeld beveiliging van alle kerken aangekondigd. In Duitsland is hierover een maatschappelijk debat gaande. En in ons land heeft de scriba van de Protestantse Kerk (PKN) hier ook toe opgeroepen." Ook maakt ze duidelijk dat het christelijk geloof een houvast kan zijn als terreur(dreiging) dichterbij komt.

Bekijk het videofragment:


Lees ook: 'Christenen zijn het nieuwe doelwit van IS'

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen