God

29 augustus 2016 door Jeffrey Schipper

"Aboriginals hebben ons als zendelingen ‘geadopteerd’"

“Aboriginals zijn enorm gesloten. Totdat we door een stam werden ‘geadopteerd’. Ik was toen niet meer die geheimzinnige mevrouw van MAF.” Met haar man René en zonen Noah en Judah woont Janneke Don namens Mission Aviation Fellowship (MAF) in het noorden van Australië. 3,5 jaar leefde ze onder de Aboriginals. Nu woont ze op de hoofdbasis. CIP.nl sprak met haar.

Jullie hebben gewoond en gewerkt onder de Aboriginals op het eiland Milingimbi. Hoe zag jullie dagelijks leven eruit?
“Milingimbi is een eiland van ongeveer 5 bij 5 km met ong 600 inwoners en ligt in Arnhemland. arnhemland is het grootste Aboriginal reservaat in Australië, het is 2,5 keer zo groot als Nederland en er wonen zo'n 16.000 Aboriginals. In de dertiger jaren zijn er naar dit afgelegen gebied zendelingen gestuurd om het Evangelie te brengen en kerken te stichten. Later werden deze zendelingen het land uitgezet. Sindsdien wonen er behalve MAF-medewerkers geen zendelingen. Dat wil zeggen dat er geen sprake is van een kerkelijk leven, zoals veel mensen in Nederland gewend zijn. Toen wij op Milingimbi woonden was er een groep christenen die regelmatig bij elkaar kwam om tot God te zingen. Maar vervolgens kan het zomaar zo zijn dat christenen maandenlang niet bij elkaar komen. In die zin waren we meer dan ooit afhankelijk van de Heilige Geest die het enthousiasme aanwakkert.

Aboriginals zijn enorm gesloten. Lange tijd werd ik niet aangesproken en sprak ik alleen mijn man en kinderen. Dat veranderde toen we werden ‘geadopteerd’ door een familie. Dat houdt in dat je de naam van één van de clans aanneemt en zo echt onderdeel uitmaakt van hun community. Vervolgens heb ik relaties kunnen opbouwen. Veel Aboriginals beschouwen mij als hun familie.”
"Aboriginals zijn enorm gesloten. Totdat we door een stam werden ‘geadopteerd’. Ik was toen niet meer die geheimzinnige mevrouw van MAF"


Je hebt geïnvesteerd in Bijbelonderwijs aan vrouwen. Hoe ging dat in z’n werk?
“Het klinkt anders dan het in werkelijkheid was. Lange tijd kwam ik iedere vrijdag met één vrouw bijeen. Als christenen deden we één-op-één Bijbelstudie. We namen een Bijbelgedeelte en gingen er samen doorheen. Ze sprak redelijk goed Engels, dus dat was goed te doen. Vanuit haar cultuur deelde ze nieuwe, diepe inzichten. Ook heb ik haar veel achtergrondinformatie over de Bijbel bij kunnen brengen. Zo werd versterkten we elkaars geloofsleven.

Een aantal keer heb ik op vergelijkbare wijze Bijbelstudie gedaan met Aboriginal vrouwen. Maar van een serieuze bijbelstudiegroep, zoals men in Nederland gewend is, was nooit sprake. Aboriginals leven niet met de tijd zoals wij dat doen en investeren in hun geloof als ze er tijd voor hebben. Meetings worden nooit gepland.”Jullie hebben besloten om dit eiland te verlaten. Waarom?
“Milingimbi is zoals gezegd een afgesloten eiland. Met twee kleine kinderen heb ik dat vaak als lastig ervaren. Mijn zoontje vond het erg moeilijk als hij als enige blanke jongetje naar een Aboriginal school zou gaan, waar het onderwijsniveau bovendien niet hoog is. Nu wonen we in Nhulunbuy, een uur vliegen vanaf het eiland. Mijn man traint hier nieuwe piloten op de hoofdbasis van MAF Arnhemland.”
"Aboriginals leven niet met de tijd zoals wij dat doen en investeren in hun geloof als ze er tijd voor hebben"


Als je onderdeel hebt uitgemaakt van aan Aboriginalfamilie zal het niet meevallen om een nieuw, westers leven op te bouwen…
“Dat klopt,” antwoordt Janneke. “Een paar keer per jaar bezoeken we als gezin de Aboriginal familie. De Aboriginals ervaren dat als bemoedigend. Want het komt bijna niet voor dat blanke mensen terugkeren.”

Hoe zie je God aan het werk in Australië?
“We zijn opgevolgd door een nieuw MAF-gezin. Het mooie is dat ze op zondagochtend naar de kust gaan om onder bomen een soort ‘kerkdienst’ te houden. Inmiddels komt daar regelmatig een handjevol mensen op af. Dat is heel bijzonder, omdat het in onze tijd regelmatig voorkwam dat mensen maandenlang niet kwamen opdagen. Dat had vaak ook te maken met de vele sterfgevallen en begrafenissen. Helaas is het zo dat in Arnhemland veel mensen vroeg overlijden. Er is veel uitzichtloosheid, waardoor mensen besluiten om een einde aan hun leven te maken. Vervolgens wordt er vaak gezocht naar een schuldige; omdat Aboriginals ervan overtuigd zijn dat niemand zonder reden sterft.

Daarnaast is de verdeeldheid onder christenen op het eiland afgenomen. Het kwam vaak voor dat charismatische en conservatieve christenen hun eigen, afwijkende ideeën verkondigden. Tegenwoordig komen christenen met diverse achtergronden vaker gezamenlijk bij elkaar. De onderlinge liefde is echt toegenomen.”

CIP.nl sprak eerder met René Don. Lees: "Aboriginals kiezen tussen Jezus en traditie"

Klik hier om het werk van MAF te ondersteunen
en neem een kijkje op de website van MAF.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify