Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

26 augustus 2016 door Rik Bokelman

"Mijn bedoeling is niet om God in Zijn hemd te zetten"

Als christelijk cartoonist wil hij medechristenen - zijn "broertjes en zusjes" - aan het denken zetten, prikkelen. Al zorgt dat er soms ook voor dat mensen zijn werk blasfemisch of grievend noemen. We spraken met Walter Dijkshoorn, de huiscartoonist van CIP.nl. "We moesten nog even aan elkaar wennen, de CIP-lezer en ik."

Walter begint zijn verhaal met een bekentenis. Er zijn namelijk grappen die hij bedenkt en niet uitwerkt voor CIP.nl omdat hij zo goed als zeker weet dat veel (vooral conservatieve) christenen ze als godslastering bestempelen. "Dan mist de cartoon zijn doel," vertelt hij. "Sommige lezers verwarren de tekst die ik een figuurtje in de mond leg met mijn persoonlijke opvatting. Maar zoals een politiek cartoonist daar vaak karikaturen bij gebruikt, zo doe ik dat ook.

In cartoons die ik elders publiceer laat ik God, Jezus en de Heilige Geest weleens iets zeggen. Dat is dan een uitvergroting van een karaktereigenschap of een in het absurde doorvoeren van een Bijbelse oneliner. Mijn bedoeling is dan niet om God in Zijn hemd te zetten, maar om de lezer voor te houden: is dít nou wat je gelooft? En zo nee: het lijkt wel een beetje op wat je wél gelooft, waarom is dít dan precies absurd en wat je wél gelooft niet?"

"Sommige lezers verwarren de tekst die ik een figuurtje in de mond leg met mijn persoonlijke opvatting"
CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.