De Laatste Reformatie?

God2 juni 2016 Dirk van Genderen
Enkele weken geleden schreef ik over
. Diverse mensen stuurden mij vervolgens de film ‘The Last Reformation’ toe, van de Deen Torben Søndergaard. Informatie over hem was ik al eerder tegengekomen. De vraag werd gesteld: Is dit de verwachte wereldwijde opwekking? En velen zetten al een uitroepteken achter deze vraag, in plaats van een vraagteken. Dit is het! Maar is dat wel zo?

Deze week heb ik de ruim anderhalf uur durende film ‘The Last Reformation’ (in het Nederlands: De Laatste Reformatie) bekeken. Voortdurend worden straatbeelden getoond waarbij aan mensen wordt gevraagd of ze lichamelijke klachten hebben. Vaak zijn dat klachten aan armen, benen, nek of rug. Vervolgens wordt er voor hen gebeden, met woorden als: ‘pijn, verdwijn, word vrij, wees genezen’, waarna – in de film – altijd genezing plaatsvindt. Of dat in de praktijk ook zo is, blijft natuurlijk wel de vraag. Medici ontbreken helemaal in de film, om te beoordelen of er sprake is van werkelijke genezing.

Als echt iedereen geneest, begrijp ik niet dat Torben Søndergaard niet de ziekenhuizen binnengaat, om daar ernstig zieke mensen te genezen. Waarom bidt hij niet met mensen die kanker hebben? Is hij misschien bang dat er dan geen genezing plaatsvindt?

De Deen Torben Søndergaard is de stuwende kracht achter de beweging ‘The Last Reformation’. De start van deze beweging was in 2011. Torben heeft verschillende boeken geschreven. Hij beschrijft dat hij eens in de hel is geweest en daar Adam zag drijven in een stroom lava. Of het echt Adam was, weet hij niet zeker. De persoon Adam zou volgens hem ook symbool kunnen staan voor de gevallen mensheid.
Ook schrijft hij over zijn bezoek aan de hemel, of, zo vraagt hij zich af, ‘was het misschien de nieuwe aarde waar ik was’. Hoe anders schrijft Paulus over de momenten dat hij in de hemel was: ‘…hij werd opgenomen in het paradijs en heeft er onuitsprekelijke woorden gehoord, die het een mens niet geoorloofd is uit te spreken’ (2 Korinthe 12:4)
"Als echt iedereen geneest, begrijp ik niet dat Torben Søndergaard niet de ziekenhuizen binnengaat, om daar ernstig zieke mensen te genezen"

Hij noemt zijn beweging ‘The Last Reformation’. Dit zou De Laatste Reformatie zijn, voordat het Koninkrijk van God op aarde wordt gesticht, mede vormgegeven door – inderdaad – Torben Søndergaard. Door zijn beweging zo neer te zetten, maakt hij zichzelf onfeilbaar. Want wie tegen hem ingaat, gaat in feite tegen God in. Nooit zal een mens zoiets mogen zeggen.
Het is God Zelf Zijn Koninkrijk op zal richten op deze aarde en dat moment zou wel eens dichterbij kunnen zijn dan velen denken.

Kernideeën
Torben Søndergaard heeft een aantal kernideeën: Terug naar het Bijbelboek Handelingen, genees de mensen op straat, doop ze zo mogelijk nog dezelfde dag, bevrijd ze door de doop van zonden en van demonen, leg ze de handen op en stop niet met het doopgebeuren voordat ze de doop met de Heilige Geest hebben ontvangen en in tongen spreken. Ook toont de film iemand die op de grond valt wanneer Torben in tongen tegen haar begint te spreken.

Schokkend is het filmfragment waar er een worsteling plaatsvindt van Torben met een dopeling, in het water. Na de doop, die gepaard gaat met de woorden ‘sterf met Christus, sta op met Christus’, gaat Torben een heftig gevecht aan met de demonen in de man. Onophoudelijk beveelt hij de demonen om de man te verlaten, en spreekt hij in tongen, tot de man stil wordt en ook in tongen begint te spreken.

Geen kerken en gemeenten meer voor Torben Søndergaard
Van kerken en gemeenten moeten de mensen van ‘The Last Reformation’ weinig hebben. Daar werkt volgens hen Gods Geest niet meer. Dat is een instituut geworden, cultuur, een business.
Daarmee doen ze het werk van de Heere in onze kerken en gemeenten zeer tekort. Hij leeft en Hij werkt. Er komen door Gods genade mensen tot geloof, jongeren en ouderen. En zeker, we verlangen er allemaal naar dat er meer mensen tot geloof in de Heere Jezus komen.
"Het feit dat mensen genezen, is nog geen bewijs dat de genezing van God afkomstig is"

Hoe moeten we deze beweging die zich snel uitbreidt, wereldwijd, beoordelen? Zeker, ik kan alleen maar stimuleren dat mensen de straat opgaan om het Evangelie door te geven en zo nodig met mensen te bidden. Toch kan ik niet anders dan u voor deze beweging waarschuwen. Wat in deze film gebeurt, staat haaks op de boodschap van de Bijbel.
Uit reacties die ik heb ontvangen, weet ik dat er ook lezers van de nieuwsbrief enthousiast zijn over ‘The Last Reformation’. Ik hoop dat u bereid bent mijn argumenten te overdenken en ik sta ervoor open hierover met u in gesprek te gaan.

Zeker, ik geloof dat God vandaag nog altijd mensen geneest. Maar het feit dat mensen genezen, is nog geen bewijs dat de genezing van God afkomstig is. Ook de tovenaars van de Farao konden de wonderen na-apen, die Mozes in Gods kracht deed.
En het feit dat iemand geneest, is nog geen garantie dat iemand ook gered is voor de eeuwigheid. Denk eens aan de tien melaatsen (Lukas 17), die alle tien werden genezen. Eén van hen keerde terug naar de Heere Jezus om God te verheerlijken, waarna Hij tegen hem zegt: ‘Uw geloof heeft u behouden.’

Tekenen en wonderen
Veel mensen zijn op zoek naar tekenen en wonderen. Dat is ook de aantrekkingskracht van ‘The Last Reformation’. Toch waarschuwt de Heere Jezus in Mattheus 7:22-23:
Velen zullen op die dag tegen Mij zeggen: Heere, Heere, hebben wij niet in Uw Naam geprofeteerd, en in Uw Naam demonen uitgedreven, en in Uw Naam veel krachten gedaan?
Dan zal Ik hun openlijk zeggen: Ik heb u nooit gekend; ga weg van Mij, u die de wetteloosheid werkt.

‘Op die dag…’ is de dag van het oordeel. Het is dus mogelijk dat iemand in de Naam van Jezus profeteert, demonen uitwerpt en krachten doet, terwijl de Heere Jezus hem of haar niet kent. Dat moet ons voorzichtig maken.

In 2 Thessalonicenzen 2 wordt gesproken over de wetteloze die zal worden geopenbaard. Zijn komst zal zijn met allerlei kracht, tekenen, wonderen en leugen, en met allerlei misleiding (vers 9 en 10).
Er staat zelfs in vers 11 dat God een krachtige dwaling zal zenden, zodat zij de leugen zullen geloven.

Het spreken in tongen na de doop is volgens Torben Søndergaard het bewijs dat iemand christen is geworden. Dat vind ik helemaal nergens in de Bijbel.
In 1 Korinthe 14 gaat het over het spreken in tongen – juister vertaald: het spreken in talen. Daar staat nadrukkelijk dat wanneer er wordt gesproken in talen (of tongen), het moet worden vertaald. Dat gebeurt in deze film nergens.
Ook zegt Paulus in 1 Korinthe 14 dat de talen (tongen) een teken zijn voor de ongelovigen en niet voor de gelovigen (vers 22).
"Het spreken in tongen na de doop is volgens Torben Søndergaard het bewijs dat iemand christen is geworden. Dat vind ik helemaal nergens in de Bijbel"

Wondermiddel
Mijn hoofdbezwaar is wel de plaats die de doop inneemt in ‘The Last Reformation’. De doop is een soort wondermiddel, dat zo snel mogelijk plaats moet vinden nadat mensen zijn genezen na gebed op straat. Door de doop zullen hun zonden vergeven worden, zullen de demonen worden uitgedreven en zullen ze de Heilige Geest ontvangen, met de gave van tongentaal.

Ik kom dit echter nergens tegen in de Bijbel. Het is niet zo dat iemand redding, bevrijding, verlossing en de Heilige Geest ontvangt door de doop. Een gelovige ontvangt de Heilige Geest direct na de wedergeboorte. Efeze 1:13 zegt hierover: ‘In Hem bent u, nadat u het Woord van de waarheid, namelijk het Evangelie van uw zaligheid, gehoord hebt; in Hem bent u ook, toen u tot geloof kwam, verzegeld met de Heilige Geest van de belofte.’

Handelingen 10:43 zegt: ‘Van Hem getuigen al de profeten dat ieder die in Hem gelooft, vergeving van zonden ontvangen zal door Zijn Naam’
Vergeving van zonden ontvang je niet door de doop, maar door geloof in de Heere Jezus.

In Lucas 18 lezen we over de Farizeeër en de tollenaar. De tollenaar bidt eenvoudig: ‘O God, wees mij de zondaar genadig.’
En wat zegt de Heere Jezus dan over hem? ‘Deze man ging gerechtvaardigd terug naar zijn huis, in tegenstelling tot die andere’ (vers 14)
Het was echt niet zo dat hij eerst gedoopt moest worden om gerechtvaardigd te zijn.
"Paulus stapte niet op iemand af, vroeg of hij/zij een kwaaltje had en ging er dan voor bidden en direct daarna dopen"

Gerechtvaardigd door het geloof
Denk ook aan de woorden in Romeinen 4:5: ‘Bij hem echter die niet werkt, maar gelooft in Hem Die de goddeloze rechtvaardigt, wordt zijn geloof gerekend tot gerechtigheid.’
Opnieuw: geloof! En niet: de doop!

En de doop dan? Die is zeker belangrijk. In 1 Korinthe 1:17 zegt Paulus dat God hem niet zond om te dopen, maar om het Evangelie te verkondigen. Hoe anders is dat bij Torben Søndergaard. Hij wil iedereen zo snel mogelijk dopen, bij voorkeur nog op dezelfde dag, zonder dat iemand op de hoogte is van de betekenis van het Evangelie, van de Heere Jezus en van de doop.

Paulus geeft aan: ‘Ik had mij voorgenomen niets anders onder u te weten dan Jezus Christus en Die gekruisigd’.
Paulus stapte niet op iemand af, vroeg of hij/zij een kwaaltje had en ging er dan voor bidden en direct daarna dopen. Paulus predikte Christus. Alleen door geloof in Zijn Naam is er redding en behoud.
En voor wie tot geloof is gekomen, is er de doop. Als zichtbaar teken van Gods genade, van het met Christus gestorven en begraven zijn, en weer opgestaan tot een nieuw leven. Zoals het water het lichaam schoon wast, zo is ook ons leven schoon en nieuw geworden – wederom geboren, van boven geboren, uit God geboren.

Beste mensen, het is uit bewogenheid dat ik dit schrijf, niet om met de vinger naar wie dan ook te wijzen. Bid voor Torben Søndergaard, dat de Heere Jezus hem de Waarheid openbaart.
Open de Bijbel en ga na wat de Bijbel hierover schrijft. En bovenal: Blijf in alles gericht op de Heere Jezus. Hij moet centraal staan, en niet genezingen, wonderen, het uitwerpen van demonen en het spreken in tongen.


Onlangs verscheen op CIP.nl een interview met Torben Søndergaard: "Jezus stuurde mensen niet naar een seminarium"

Lees ook: "Tradities maken het Woord van God vaak krachteloos"

Torben gaf onlangs deze film uit, die al meer dan 110.000 keer bekeken is. De film heeft Nederlandse ondertiteling:

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

synode
Nieuws

PKN geeft preekbevoegdheid voor kerkelijk werkers in vacante gemeenten

In haar vergadering van 20 april heeft de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) besloten dat kerkelijk werkers - in een nieuwe categorie - predikantsbevoegdheid kunnen ontvangen, namelijk in vacante gemeenten. Dit betreft een tijdelijke

kerk san francisco
Nieuws

Man (25) steekt kerkganger bij dienst in San Francisco

In San Francisco is een kerkganger neergestoken die een man een historische kerk uitzette nadat hij de orde verstoorde. De aanval vond plaats terwijl aartsbisschop Salvatore in dezelfde kerk een dienst leidde. Dat melden verschillende media.  De aart

aanval bisschop
Nieuws

Australië: Politie arresteert zeven geradicaliseerde tieners na terreuraanval op bisschop

Naar aanleiding van het strafrechtelijke onderzoek dat is geopend na de islamitische terroristische aanval op een bisschop, heeft de Australische politie zeven tieners gearresteerd. Ze worden verdacht van het aanhangen van een gewelddadige extremisti

Louisa
Video

Video: Louisa vond zichzelf niet knap genoeg en stopte met eten

Louisa (16) kreeg op haar dertiende anorexia. Het begon met minder eten en meer bewegen, maar een paar maanden later lag ze in het ziekenhuis. In een videoserie over verslavingen gaat BasiC in gesprek met jongeren die te maken hebben gehad met versla

Jan van Luik
Video

IZB sluit zich aan bij gebedsinitiatief Thy Kingdom Come

Op initiatief van de Anglicaanse Kerk worden christenen sinds 2016 wereldwijd opgeroepen om tussen Hemelvaart en Pinksteren te bidden om de komst van Gods koninkrijk. Bij dit initiatief, dat 'Thy Kingdom Come' heet, sluiten veel kerken en christelijk

Wilkin van de Kamp
Nieuws

Wilkin van de Kamp stelt dat mensen mede door hel- en vermoedenispreken de kerk verlaten

"Natuurlijk kan een hel- en vermoedenispreek mensen tot God brengen, maar ik ben er niet zeker van dat deze manier van getuigen in de postmoderne wereld nog werkt. De kans is groot dat mede door deze manier van preken veel mensen de kerk de rug hebbe

Han den Dekker
Verdieping

Totaal absurd: Jezus doorkruist het menselijke ego

Leven in, uit en door God, vanuit het Christusbewustzijn is non- duaal. Jezus leefde ons non- dualiteit voor. Het is een leven voorbij de polariteiten. Je ego, je oude mens leeft in polariteiten of tegenstellingen. Je ego is aan het overleven vanuit

ds. T. A. Vergunst
Video

Terugkijken: ds. T. A. Vergunst beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. T. A. Vergunst te gast om te spreken over het thema 'Ik wil, word gereinigd'. De predikant van de Gereformeerde Gemeente te Carterton

Meerartikelen

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 38

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

dakloze
Column

Een mooie opdracht: Jezus zichtbaar maken in contact met daklozen

In de straat kwamen we meerdere mensen tegen die zichtbaar onder invloed van het een of ander waren. Eenmaal binnen hadden we vol zicht op een continue stroom mannen en vrouwen die een smoezelig pand - binnen bevond zich een bordeel - in gingen en ee

Ds. Bram Hofland
Opinie

Van een écht gesprek was tijdens het CGK-convent geen sprake

Afgelopen zaterdag waren we met bijna 400 leden van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) bij elkaar. Een familiegesprek. Hoognodig: want zoals het soms in families kan gaan zijn we met een heel aantal niet ‘on speaking terms’. Sommige familiele

Partijkantoor ChristenUnie
Nieuws

Partijkantoor ChristenUnie in een week tijd drie keer beklad, partij doet aangifte

Het partijkantoor van de ChristenUnie is in een week tijd drie keer beklad met pro-Palestijnse leuzen. Dat laat Jacqueline Vandermeer, adjunct-directeur van het partijkantoor, in gesprek met het Nederlands Dagblad weten. Aanvankelijk deed de partij g

Hugo de Jonge
Nieuws

Minister: Gemeente mag vrije meningsuiting waker abortuskliniek inperken en andere plek toewijzen

Het is mogelijk dat een gemeente een waker bij een abortuskliniek naar een andere plaats stuurt, ook als het gaat om een eenmensprotest. Dat stelt minister Hugo de Jonge naar aanleiding van Kamervragen van SGP-Kamerlid Diederik van Dijk. Volgens De J

Ds. D.A. Pater
Video

HHK-predikant deelt bekering van Iraanse moslim: "De kracht van het kruis was onweerstaanbaar"

"Hij zei: 'Voor mij was het aanbod van God in het kruis zo onweerstaanbaar.' Hij riep tot God om hem om Jezus' wil genadig te zijn. Hij vertelde dat vrijwel onmiddellijk de last van zijn vroegere leven van hem afgenomen werd. Die verlichting ging gep

Ds. Peter Sinia en dr. Teun van der Leer
Podcast

Cvandaag podcast: waarom de (kinder)doop opnieuw actueel is

De (kinder)doop kwam eerder dit jaar ter sprake tijdens de synode van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK). "We proberen als kind gedoopte gelovigen die verlangen naar de geloofsdoop tegemoet te komen, ondanks dat onze belijdenisschriften dat ni

Zeldzame 2000 jaar oude Joodse kleitablet
Nieuws

Zeldzame 2000 jaar oude Joodse kleitablet gevonden op Tempelberg

De archeologen Gabriel Barkay en Zachi Dvira hebben op de Tempelberg in Jeruzalem een bijzondere vondst gedaan. Het gaat om een 2000 jaar oude kleitablet die een Griekse inscriptie bevat en voorzien is van een afbeelding van een wijnkruik. De vondst

Minister Weerwind
Nieuws

Motie SGP en NSC tegen versoepeling transgenderwet krijgt meerderheid; minister weigert uitvoering

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde deze week in met een motie van NSC en SGP om een voorstel voor het versoepelen van de veelbesproken transgenderwet weer in te trekken. Minister Weerwind van Rechtsbescherming gaf echter direct aan de motie n

mensen in india
Nieuws

Christenen vasten en bidden voor verkiezingen India en vrezen voor toename vervolging

Afgelopen vrijdag begonnen in India de grootste verkiezingen ooit in de wereldgeschiedenis. Christenen in het land gebruiken de periode om te vasten en te bidden. Ze hopen op Gods leiding en bescherming in een land waar de vervolging vanwege hun gelo

Jeremia 31:31
Verdieping

De klagende profeet Jeremia is geen zeurpiet

Jezus heeft geleden. Jeremia ook. Deze profeet was de man die het lijden kende. Hij was de profeet die de val en de verwoesting van de stad Jeruzalem en de ondergang van de tempel van Salomo meemaakte.   In het boek Klaagliederen lees je over zijn im

Ds. H. J. van Marle
Nieuws

Hersteld hervormd Rijssen hoopt op komst ds. H. J. van Marle

Ds. H. J. van Marle (foto) denkt de komende weken na over een mogelijk vertrek uit Staphorst. De hersteld hervormde predikant heeft een beroep uit Rijssen ontvangen. In de Westerkerk is hij in beeld als opvolger van de naar Katwijk aan Zee vertrokken