Nieuws

24 mei 2016 door Jeffrey Schipper

Jezus in het kamp

Ik zie Jezus in het vluchtelingenkamp. De mensen spreken over Hem. Ze hebben het zelf gezien. Het vuur heeft al veel tenten verwoest, het enige wat ze hebben. Ik kijk om me heen. Logisch, de tenten staan dicht op elkaar. Dat zal snel branden! Bij de tent van Mohammad was de wind gedraaid, het vuur langzaam uitgegaan. God is met hem, zien de mensen.

Zijn naam verraadt zijn achtergrond, zijn huidskleur laat zijn afkomst zien. Deze nederige man is een Somaliër, hij was een moslim. Hij weet nu dat Jezus zijn Verlosser is en komt hier voor uit. Bijzonder, dat kan hem zijn leven kosten! Zijn kinderen staan om ons heen, komen graag hun Engels bij ons oefenen. Zij worden opgevoed met de Bijbel in de hand. Samen spelen we Mikado en blazen we ballonnen op. “Zal ik helpen met uitdelen bij de andere kinderen?”, vraagt er een. Een reactie die niet gewoon is in dit kamp, daar kwam ik later achter.

Verwonderd loop ik tussen alle tenten en hutjes door, de wereld in het klein. Er is een winkeltje met fruit, een trotse eigenaar van een tuin (met drie plantjes) en hier en daar wordt gehandeld. Ook Mohammad wilde een handeltje beginnen. IJsjes verkopen, dat zou zijn business worden. Samen met een van onze vrienden was hij aan een generator gekomen. Maar het was wel heel warm, en zijn gezin toch te groot. De ijsjes werden grif opgegeten door zijn zoons, waardoor winst niet echt mogelijk was. Een liefdevolle vader zijn is soms lastig.

De mensen in het kamp proberen het beste van hun situatie te maken. De tenten zijn klein, de wind slaat er doorheen. Overal ligt afval. Soms is een tent omheind door wat stenen en stokken, ander afval wordt creatief hergebruikt. Dit is een plek waar je niet wilt leven.
Mohammad wordt vaak om advies gevraagd door de mensen in het kamp, waardoor hij zijn Bijbelse inzichten mag delen


Ik heb het idee dat ik Mohammad al goed ken, al ben ik hier nog niet zo lang. Met een enorme rust vertelt hij over het kamp. Ik mag hem alles vragen. Mohammad wordt vaak om advies gevraagd door de mensen in het kamp, waardoor hij zijn Bijbelse inzichten mag delen. Naastenliefde in de praktijk. 'Wat je voor de minste van Mijn broeders doet, dat doe je voor Mij.' In zijn eigen tent lezen we een stuk uit zijn Bijbel. “Het verhaal van de geboorte van Jezus graag. Dat is voor mij zo bijzonder!” Zo lezen we over God die naar de wereld kwam, ook al is het allang geen kerst meer.

De situatie in het kamp is uitzichtloos. Een onvindbare plek, voor als je er nog nooit geweest bent. De overheid van Djibouti helpt niet en doet alsof het kamp niet bestaat. “Je mag er maar 5 jaar wonen”, verzucht Mohammad. Dat lijkt mij heel lang, maar als je nergens anders veilig bent... “In dit kamp heb ik nog bescherming van de mensen om mij heen, maar buiten dit kamp kan iedereen met me doen wat hij wil."

Hij kijkt verslagen, maar hij biedt hoop. Mohammad draagt God in zijn hart, dat merk je aan alles. Ik heb Jezus gezien. Dit zal ik nooit vergeten.

Jaap van de Kamp werkt met asielzoekers, via Stichting Gave. Hij leeft van giften. Lees hier over zijn ervaringen met vluchtelingen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher