Dagelijks leven

18 mei 2016 door Anne Vader

"Schrijven tijdens stille tijd brengt Bijbel dichterbij"

Bijbellezen is soms lastig: je bent afgeleid of het is moeilijk te begrijpen. Schrijven over wat je leest maakt stille tijd volgens Wilma Poolen interessanter. “Door te schrijven blijf je dicht bij jezelf en denk je na over wat Gods woorden voor jou betekenen.” Wilma bracht onlangs een boekje uit vol schrijftips en –technieken om te gebruiken tijdens je stille tijd (Start to write) en een boekje om al schrijvend de preek te verwerken (Pen de preek). 

“Door te schrijven neem je echt even de tijd voor God,” legt ze uit. “Je moet ervoor gaan zetten, een pen pakken en de woorden uitschrijven. Zo dwing je jezelf om echt tot rust te komen.” Natuurlijk kun je ook gewoon nadenken over de Bijbel en de preek, maar als je schrijft, denk je volgens Wilma veel concreter na. “Als je in gedachten een antwoord op een vraag probeert te geven, blijft dat bij flarden. Schrijf je het op, dan kom je dichter bij wat je echt vindt en voelt.”
"Door te schrijven kom je dichter bij wat je echt vindt en voelt"

“De waarde van schrijven is dat je dicht bij jezelf blijft en nadenkt over wat Gods woorden voor jou betekenen. In een bijbelstudiegroep zie je vaak dat de eerste die het woord neemt de richting van het gesprek bepaalt. Je bent in een groep erg bezig met wat anderen zeggen en hoe zij reageren. Daardoor ga je sneller voorbij aan wat je zelf vindt. Als je schrijft richt je je alleen op je eigen gedachten.”

Dialoog
Wilma ervoer zelf dat de Bijbel dichterbij komt en de tekst meer gaat leven door te schrijven. “Ik schreef een dialoog met God over het verhaal van Abraham die zijn zoon Izak moest offeren. Een lastig verhaal, vind ik altijd. Hoe kan God dat nu vragen? Ik eindigde het gesprek met de vraag: Abraham leefde dicht bij God en vertrouwde op Hem – kan jij dat ook? Zo kreeg het verhaal een heel andere betekenis voor mij. Ik was niet meer gefocust op de waarom-vraag, maar op de vraag of ik net als Abraham op God kon vertrouwen. Ik dacht er niet eens heel bewust bij na. Die zin rolde zo uit mijn pen. God kan je tijdens het schrijven ook inzicht geven als je om Zijn leiding vraag.” 

Van de vijftien schrijftechnieken die ze in het boekje behandelt, zijn het elfje en het herhaalgedicht haar favorieten. Bij het elfje, een gedicht van elf woorden in een vaste opbouw, verwoord je de kern van het gedeelte. In een herhaalgedicht komt telkens één zin terug. Wilma schreef zo’n gedicht over de zin ‘vervul mijn hart met ontzag voor Uw naam’ uit Psalm 86. “Uiteindelijk was ik erg onder de indruk van de woorden die ik schreef. God is groter dan ik en ik mag stil voor Hem worden – zulke diepe gedachten zet je op papier.”
"Ik was niet meer gefocust op de waarom-vraag, maar op de vraag of ik net als Abraham op God kon vertrouwen"

Dagboekfragment
Haar methode is erop gericht om je gedachten al schrijvend te ontdekken. “Het is niet de bedoeling dat je eerst een antwoord bedenkt en dat vervolgens opschrijft, maar dat je je pen op het papier zet en gewoon gaat schrijven. Ik merk dat je zo dicht bij je hart blijft. Het helpt je om na te denken over de betekenis in het dagelijks leven.”

Iedereen kan leren schrijven, daar is Wilma van overtuigd. “Ik heb ook mensen met dyslexie in mijn workshops. Het schrijven is geen doel op zich, maar een middel om te kijken wat God zegt.” De eenvoudige schrijftechnieken kunnen je volgens haar helpen om heel mooie dingen op papier te zetten. Zo kun je door een dagboekfragment te schrijven het verhaal beleven vanuit een perspectief van een hoofdrolspeler. Een aanvulzin moet je gedachten in gang zetten: ‘Ik heb dit gelezen en nu denk ik…’ Bij een woordgedicht zet je de letters van een kernwoord onder elkaar. Daarna bedenk je een woord of zinnetje met die letters. Wilma: “Door de beperking van de letters ga je op zoek naar de werkelijke betekenis van een woord.”

Hier kunt u Start to write en Pen de preek bestellen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify