God

25 april 2016 door Jeffrey Schipper

Vijf vragen over de Vrouwenbijbel

"De Vrouwenbijbel kan vrouwen helpen om Gods plan met hun leven te ontdekken," zegt Hanneke Schaap, hoofdredacteur van de Vrouwenbijbel. Om de lezer een idee te geven is een klein boekje gemaakt met achtergronden bij het Bijbelboek Ruth. De complete Vrouwenbijbel zal in september verschijnen. CIP.nl stelt Hanneke een aantal vragen.

Waarom verschijnt de Vrouwenbijbel?
"We spelen in op geluiden dat de boodschap van de Bijbel in de huidige tijd lastig is om te begrijpen. In sommige gevallen besluiten mensen om de Bijbel dicht te laten. De Vrouwenbijbel is voor de vrouwelijke doelgroep een middel om de verbinding te maken tussen de Bijbel en hun eigen leven. De Vrouwenbijbel is een toepassingsbijbel."

Kun je daarvan een voorbeeld geven?
Hanneke verwijst naar het Bijbelboek Ruth. "Ruth kiest ervoor om in tijden van crises zekerheden achter zich te laten. Ze stelt haar vertrouwen op de God van haar schoonmoeder Naomi. Boaz herkent Ruth als een weerloze vrouw die schuilt bij God. Voor veel vrouwen is dit herkenbaar, omdat ze het gevoel hebben dat ze sterk moeten zijn. Maar God geeft bescherming wanneer we dat nodig hebben. We mogen bij Hem schuilen."
"De Vrouwenbijbel kan vrouwen helpen om Gods plan met hun leven te ontdekken"

Waarin verschilt de vrouwenbijbel van een ‘gewone’ bijbel?
"Bij ieder hoofdstuk vind je twee korte tekstjes die je helpen om de link met het eigen leven te maken. Die tekstjes hebben ‘relaties’ als invalshoek, omdat vrouwen in het algemeen sterk gericht zijn op relaties. Daarom focussen we op de relatie met God en de relatie met mensen. Verder zijn aan ieder Bijbelboek een aantal thema’s gekoppeld. Bij Job komt bijvoorbeeld het thema ‘lijden en depressie’ aan de orde. Bij Markus is ‘vrouwen volgen Jezus’ het thema, terwijl bij Spreuken ‘leiding geven als vrouw’ aan bod komt. Deze thema’s helpen om in te zoomen op onderwerpen die vooral voor vrouwen relevant zijn."

"Daarnaast bevat de Vrouwenbijbel meditaties waarin doorgedacht wordt over een bijbelvers in relatie tot je eigen leven. Ook vind je meer dan 70 biografieën van vrouwen uit de bijbel en zijn een encyclopedie en een bijbelleesrooster opgenomen. In dit extra materiaal wordt bijvoorbeeld duidelijk welke plek vrouwen kregen in de Joodse cultuur en hoe Jezus daar soms verrassend anders mee omgaat."

Voor welk type vrouw is de Vrouwenbijbel?
"Zowel voor de Martha’s als de Maria’s. Martha is druk doende te zorgen dat alles voor Jezus perfect in orde is, zoveel houdt ze van hem. Maria zit aan Jezus’ voeten, om geen woord van Hem te hoeven missen. Jezus houdt van allebei. Beide types hebben we in de kerk nodig, en allebei zullen ze in de Vrouwenbijbel dingen lezen die hen aanspreken. Het mooie van de biografieën in de Vrouwenbijbel is dat die een compleet beeld van vrouwen geven. We zien vaak maar één kant, zoals Martha’s bezige kant. Maar zij was ook een heel gelovige vrouw, zoals blijkt na het sterven van Lazarus."
"Als een predikant tijdens een preek inzoomt op de jongeren, spreken we toch ook niet van ‘een doelggroeppreek’?"

In de afgelopen maanden is uit diverse kanten kritiek gekomen vanwege de overvloed aan doelgroepbijbels. Wat vind je van die kritiek?
"Ik vraag me af wat het probleem is. Als je vindt dat je niet tot de doelgroep behoort of er geen behoefte aan hebt, schaf je de Vrouwenbijbel niet aan. Ik ben ervan overtuigd dat deze uitgave vrouwen kan helpen om Gods plan met hun leven te ontdekken of Gods stem beter te verstaan. Er zijn nu eenmaal verschillende doelgroepen die allemaal op een andere manier aangesproken worden. Als een predikant tijdens een preek inzoomt op de jongeren, spreken we toch ook niet van ‘een doelggroeppreek’? De Bijbel is nu eenmaal in een andere tijd geschreven. Om de kloof tussen toen en nu te overbruggen, kunnen dit soort uitgaven helpen."

"Daarnaast hebben we de volledige Bijbel intact gelaten. Er is niet geknipt en geplakt. In kaders is simpelweg aanvullende informatie toegevoegd.” Ook de kritiek dat doelgroepbijbels handig zijn om in commercieel opzicht te scoren, vindt Hanneke wat goedkoop. “Alle 70 vrouwen die hebben meegeschreven deden het vrijwillig. Daarnaast kost het drukken van zoveel pagina’s nu eenmaal geld. Dat de Vrouwenbijbel ook een commercieel aspect heeft, is dus niet vreemd."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher