Levensverhaal

06 april 2016 door Jeffrey Schipper

"Als dominee ben ik niet te veel bezig met de verpakking"

"Melk kan niet zonder verpakking, maar het gaat om de melk. Ik werk van binnen naar buiten, biddend om Gods Geest. Als dominee wil ik een vriend van de Bruidegom zijn," zegt ds. D. W. Tuinier. Sinds 2007 woont en werkt hij in Zeeland. De eerste jaren moest hij wennen aan de Zeeuwse mentaliteit. Inmiddels heeft men Tuinier in de armen gesloten. CIP.nl zocht de gereformeerde gemeente-predikant op in Waarde.

"Als een Timotheüs ben ik vanaf mijn kinderjaren onderwezen in de godzaligheid. Nog steeds heb ik een boekje in mijn bezit met de preekjes, die ik als kind maakte uit de kinderbijbel van Joh. Vreugdenhil." Tuinier was leerkracht in het basisonderwijs in Hendik-Ido-Ambacht. "Daar is het verlangen om in Gods wijngaard te werken gaan rijpen." Onder een preek uit Joh. 21 vers 6, Werpt het net aan de rechterzijde van het schip, en gij zult vinden…' heeft de Heere Zijn werk in mijn ziel bevestigd. Na die dienst was het alsof ik er niet meer onderuit kon." Negen jaar later stond Tuinier voor het eerst op de kansel. "Zoals Mozes een woestijn kreeg, kreeg ik het ambt van ouderling om mij voor te bereiden."

De Zeeuwse mentaliteit
Hij begon in een plattelandsgemeente in de buurt van Apeldoorn. Inmiddels is Tuinier bijna tien jaar actief in Zeeland. "De Zeeuwen moet je wel leren kennen, hoor, maakt hij duidelijk. Toen ik ze net leerde kennen waren ze stug en afstandelijk. Maar als het vertrouwen er eenmaal is, is het hier heerlijk werken." Tot 2013 was Tuinier predikant in Aagtekerke. Sindsdien verkondigt hij in Waarde het Evangelie. Op de kansel en op straat. Iedere dag wandelt Tuinier door het dorp. "Eigenlijk ben ik een evangelist in een domineespak die graag dichtbij de mensen sta, binnen en buiten de kerk."
""Eigenlijk ben ik een evangelist in een domineespak die graag dichtbij de mensen sta, binnen en buiten de kerk"

De getrouwde Tuinier is vader van vier kinderen, van wie er drie nog thuiswonend zijn. "Privé en werk combineren vind ik een worsteling. Ik woon en leef bij mijn werk. Het werk geeft veel vreugde, maar ook spanning. Dat neemt het gezin mee. Het is voor kinderen waardevol om op te groeien in een pastorie. Maar tegelijkertijd leven zij mee met het wel en wee van de gemeente. Ieder moment kan hun vader worden weggeroepen." Onlangs ging in huize Tuinier de telefoon tijdens een gezellige zaterdagavond. "Even later zat ik bij een gezin op de bank, dat in nood was."

Eilandjes van rust
"Doordeweeks creëer ik een aantal eilandjes van rust. Meestal gaat het om één of twee dagdelen in de week. Ik wandel regelmatig. Hier op het dorp, of in een bos. Vaak kom ik anders terug." Ook een bezoekje aan een collega-predikant is voor Tuinier ontspanning. "Dat geldt ook voor een koffiemomentje bij de HEMA. Dan ben ik er toch even uit geweest." Tuinier houdt ook van tuinieren. "Daarnaast probeer ik dagelijks te schrijven. Nu ben ik bezig met alle namen van de Heere Jezus in de Bijbel. Van Adam tot de Zon van de gerechtigheid. In totaal heeft de Zaligmaker meer dan 300 namen!"
"Zoals Mozes een woestijn kreeg, kreeg ik het ambt van ouderling om mij voor te bereiden"

Iedere morgen besteedt hij aandacht aan zijn preken. Aan het eind van de morgen een bezoek aan een oudere, begin van de middag telefonisch spreekuur, gevolgd door twee of drie pastorale gesprekken. "Drie avonden per week ben ik het huis uit vanwege bijvoorbeeld huisbezoeken, huwelijkscatechese of doopgesprekken." ‘Wat hebt u een druk leven’, krijgt Tuinier vaak te horen. "Dat heb ik gelukkig zelf in de hand. Ik kan me net zo druk maken als ik zelf wil. Begrafenissen kun je niet plannen. Veel andere zaken wel. Ik kan deze week verschillende keren gaan preken in het land. Dan ben ik heel druk, maar daar kies ik dan zelf voor."

"Ik heb hier talloze theologieboeken liggen. Uiteindelijk houd ik maar één Boek over: Gods Woord. We zijn geschapen in een werkverbond. Dat is verbroken. Er is door Jezus’ opstanding een genadeverbond gekomen. Dat is volmaakt. Omdat Jezus Christus alles heeft volbracht. Dat betekent dat er van mij niets bij mag, niets bij kan en het hoeft ook niet. Dat is de vrijheid die in Jezus Christus is. Als ik van daaruit preek, heb ik vaste grond onder mijn voeten. Daarom wil ik vriend van de hemelse Bruidegom zijn." Hij verwijst nog eens naar het eerder genoemd pak melk. "Gods Woord kent geen houdbaarheidsdatum. Zijn boodschap is altijd vers."

Ds. Tuinier schreef in het verleden 52 overdenkingen over het leven en de prediking van Johannes de Doper. Het boek kenmerkt zijn leven. Klik hier om ‘De vriend van de Bruidegom’ te bestellen.

Reacties

H
Wat een mooi getuigenis om te lezen. Al zit ik meer in de evangelische hoek, deze dominee spreekt vanuit zijn hart met liefde en dankbaarheid voor wat Jezus heeft gedaan. En dat deelt hij met de mensen om hen heen. Wat een voorbeeld, echt een bemoediging.

Hij leeft zijn geloof, dat hij en zijn gezin gezegend mogen zijn!
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!