Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

21 maart 2016 door Jeffrey Schipper

"Ik was een bondgenoot van de duivel"

"Criminelen maakten van mij een meedogenloze vechtmachine. Ik was een bondgenoot van de duivel," zegt David Vonk. Maar liefst 21 jaar was hij verslaafd aan onder meer alcohol en drugs. Als drugscrimineel heeft David veel leed veroorzaakt, in ruil voor geld. Een bijzondere ontmoeting, een preek over koning David en een rode bijbel zorgden voor de ommekeer. "Mijn zelfmoordpillen spoelde ik door de wc."

Op 3-jarige leeftijd verhuisde David met zijn vader en moeder van Rotterdam naar het Zeeuwse dorpje Oosterland. Zijn vader was de derde generatie in een corrupte familie. "Mijn vader heeft van huis uit geen goed voorbeeld gekregen. Hij wist niet wat het betekende om in een liefdevol en warm gezin op te groeien." Zijn vader raakte later betrokken bij een ernstig ongeluk, waarbij zijn rechterbeen werd verbrijzeld. "Na het ongeluk kon hij niet meer werken. Pure frustratie en wanhoop dreef hem naar de drank en weldra zocht hij daar steeds vaker zijn heil in." Steeds vaker liep het thuis uit de hand. Davids ouders besloten op een gegeven moment te scheiden.
"Criminelen maakten van mij een meedogenloze vechtmachine. Ik was een bondgenoot van de duivel"

"Mijn vader was mijn held, hij leidde een spannend leven. Daarmee werd er in mijn geest een basis gelegd van ‘fout is stoer’." Een dagje Scheveningen of Rotterdam bestond voor hem als kind niet uit wandelen over de boulevard, maar papa bezoeken in de gevangenis. Als kind hing David vaak tussen jongeren en volwassenen. "In mijn leven buiten school leerde ik de ins en outs van drugs kennen." Op een
gegeven moment gebruikte hij dagelijks drugs. "Naast drugs raakte ik ook verslaafd aan gokken, roken en drank. "In het weekend dook ik steeds vaker het nachtleven in."

De criminele wereld
David sloot zich op latere leeftijd aan bij een criminele organisatie. Regelmatig werd hij als agressief jochie ingezet die op lastige klanten werd afgestuurd. "Om mij te harden, genadeloos en wreed te maken en om te overleven in de wereld waarin ik terecht was gekomen, gaven ze me elektrische schokken. Als een woest dier werd ik vastgeketend aan mijn handen en voeten met een metalen band om mijn nek met stekels aan de binnenkant. Hierdoor werden stroomstootjes toegediend. Van binnen vlakte ik af, ik voelde geen pijn of angst meer. Zo maakten ze van mij een meedogenloze vechtmachine. Ik was een bondgenoot van de duivel."

Steeds vaker kende David momenten waarop het leven minder waardevol voelde. "Niemand keek eigenlijk echt naar wie ik was. Dat deed zoveel pijn." Hij wist dat afkicken veel pijn zou gaan doen. Toch wilde David het proberen. Hij heeft verschillende klinieken van binnen gezien. "De zucht naar drugs was gewoon te groot," vervolgt David. "Het verlangen te heftig. Zodra ik de kliniek had verlaten, ging ik op de oude manier verder met geld verdienen." Vanwege de vele trauma’s werd David later behandeld als een psychiatrisch patiënt. "Mijn lichaam reageerde erop door ermee te stoppen."
Een dagje Scheveningen of Rotterdam bestond voor hem niet uit wandelen over de boulevard, maar papa bezoeken in de gevangenis

Bijzondere ontmoeting
"Na acht jaar van opnames en weer terugvallen kwam ik op een longstay-afdeling terecht waar ik vier jaar bleef." David werd opgenomen op de zwaarste afdeling. "In die vier jaar vond ik langzaamaan een beetje rust en raakte ik mijn paranoïde gevoel om vermoord te worden kwijt." Op die longstay-afdeling volgde de ommekeer. "In 2006 ontmoette ik Paulien. Zij had ook een zwaar verleen en was net als ik in een streng gelovig dorp opgegroeid. Zij had het van een totaal andere kant beleefd en was wél grootgebracht met God en de Bijbel. Haar geloof in God was onverwoestbaar."

Paulien vertelde hoe het geloof in God haar kracht geeft. "Ook oordeelde ze niet en probeerde ze me niet te dwingen kennis te maken met haar geloof. Het enige dat ze zei is dat ze het zou waarderen als ik een keer met haar mee zou gaan naar een kerk." David was terughoudend maar besloot tot een keer mee te gaan. "Ik had niks te verliezen. In de kerk was de sfeer ongedwongen. De mensen behandelden elkaar vriendelijk. Ze waren geïnteresseerd in elkaar. Iemand sprak zelfs over God als een Vader." David ging vaker met Paulien naar de kerk en leerde via haar een ouderling kennen.
"Toen ik terug ging naar de kliniek heb ik alle pillen door de wc gespoeld"

Een preek over David
Sindsdien ging het leven op en neer. Regelmatig had David een terugval, maar de weg omhoog was duidelijk al ingezet. Tijdens dat proces werd David "wanhopig en zwaar depressief". Hij realiseerde zich dat hij alles kwijt was geraakt en tienduizenden euro’s in het rood stond. "Ik wilde alleen nog maar dood. Hij legde 250 pillen klaar om zijn leven te beëindigen. Tot er tijdens zijn ‘laatste’ kerkdienst werd gepreekt over koning David. "Alsof de preek voor mij bedoeld was. Ik kreeg kippenvel over mijn hele lijf en schaamde me voor alles wat ik fout had gedaan."

"Aan het einde van deze dienst kwam de dochter van de voorganger naar mij toe en gaf me een rode bijbel. Toen ik terug ging naar de kliniek heb ik alle pillen door de wc gespoeld. Daarna ben ik de Bijbel gaan lezen, tot ik in slaap viel." Sindsdien werkt David aan zijn relatie met God. Dat mag hij doen in de christelijke instelling De Hoop. "Binnen een jaar hoop ik op eigen benen te kunnen staan en mijn relatie met God uit te bouwen."

Het hele verhaal van David Vonk is te lezen in zijn boek ‘Waarom nou ik?’ en is hier te bestellen.

David Vonk is beschikbaar voor spreekbeurten. Stuur een e-mail om hem uit te nodigen.
CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.