Levensverhaal

17 maart 2016 door Anne Vader

Het lied van… Kinga Bán

“Ergens is het wel bizar dat zulke super persoonlijke liederen door heel Nederland gaan,” vindt Kinga Bán. Haar soloalbum dat deze week verschijnt bevat geen gospel en worship, waar de Selazangeres om bekend is. Op ‘Uit liefde’ zingt Kinga over de gastvrijheid van haar ouders, het loslaten van haar kinderen en de geboorte van haar nichtje. In een interview met CIP.nl vertelt ze over de nummers die voor haar het meest bijzonder zijn.

Ze wilde graag meer laten horen dan worship en muziek van Sela, zegt Kinga zelf. Haar eigen cd, die op 15 april verschijnt, bevat een verzameling liedjes die ze in de loop van de jaren heeft gemaakt voor familie, vrienden en de musical op de middelbare school. “Het leek me tof om deze muziek vast te leggen,” vertelt ze. Haar ziekte zette de komst van de cd in stroomversnelling. ‘Kinga, als je nog iets wilt doen met die liedjes, is het goed om daarmee te beginnen,’ zij haar man. “Hij had gelijk: nu heb ik nog energie en hoe lang het nog goed met me gaat, weet ik niet.” 

Krabbels
Sommige teksten lagen al jaren op de plank en waren niet meer dan wat krabbels op een kladpapiertje die ik altijd nog wilde afmaken. Andere nummers zijn al oud: het musicalliedje zong ze toen ze nog maar 13 was, tijdens haar eerste podiumervaring. ‘Van Kinga gaan we vast nog horen,’ zeiden mensen uit de zaal toen. Het liedje voor haar man en voor haar kinderen heeft ze pas het afgelopen half jaar geschreven.

Mensen die de taal van de kerk niet kennen moeten ook plezier beleven aan haar cd. Daarom bevatten de teksten weinig expliciete verwijzingen naar het geloof. “Ik wil dat mijn niet-gelovige vrienden deze muziek ook kunnen luisteren. Het leven met God is voor mij de basis van alles. In die zin hebben alle liedjes een diepere betekenis. Het is aan de luisteraar of hij die eruit haalt.”

Loslaten
Hoewel de liederen heel persoonlijk zijn, hoopt ze dat luisteraars er zelf ook iets van herkennen. “Ergens is het wel bizar dat zoiets super persoonlijks door heel Nederland gaat. Zo ging het ook met ‘Ik zal er zijn’, dat is ontstaan uit mijn eigen gebed tot God. Mensen zeggen soms: ‘Dat is óns lied’ en zingen het bij doopdiensten en begrafenissen. Terwijl het voor mij zó persoonlijk is. Toch denk ik dat een lied vager weg wordt als je het verder van je afhoudt.”

Dat geldt ook voor ‘In goede handen’, een beladen lied over loslaten dat Kinga samen met Matthijn Buwalda schreef voor haar kinderen. “Voor mij komt dat loslaten heel dichtbij nu mijn levensverwachting door mijn ziekte korter is dan voor de meeste mensen. Toch geldt voor elke ouder dat kinderen hun eigen weg gaan: je kunt je kinderen niet altijd vasthouden. Je wenst dat ze dan in goede handen zijn. Dat je zelfs je kinderen in Gods handen moet leggen is het ultieme wat God van ons vraagt. Ik hoop dat mensen deze muziek kunnen luisteren zonder te denken: dat zingt zíj, Kinga.”

Gastvrij
Extra bijzonder vindt Kinga het lied ‘Altijd welkom’ dat haar vriendin Christa schreef (video). “Toen ik het voor het eerste las, dacht ik: wow, zij weet zich welkom bij mij. Ik heb zitten huilen. Bij mijn ouders heb ik altijd gezien hoe waardevol gastvrijheid is. Zij zijn het perfecte voorbeeld daarvan. Bijna dagelijks komen er gasten over de vloer en altijd kunnen ze mee-eten. Dat is uniek in Nederland. Ik vond het bijzonder dat mijn vriendin daar iets van proefde bij ons thuis, terwijl ik altijd opkijk tegen de gastvrijheid bij mijn ouders. Vaak schaam ik me omdat ik niet genoeg deel.”


“Dat ‘geen oordeel geven, maar in liefde leven’ probeer ik te doen, maar lukt niet altijd,” zegt ze. “Ik betrap mezelf erop dat ik soms weer stom zit te denken over iemand. Als ik deze zin lees, besef ik weer hoe goed het zou zijn als ik iedereen altijd welkom zou heten. Ik hoop zo dat mensen bij mijn man en mij voelen dat ze er mogen zijn.” Emotioneel vindt ze de laatste zinnen: ‘En als wij afscheid moeten nemen, weet dan dit: het is voor even’. “Dat heeft een sterke lading door mijn ziekte. Ik was emotioneel tijdens het inzingen.”

Avondmaal
In ‘Altijd welkom’ zit een diepere laag die verwijst naar het avondmaal. “Aan tafel gaan met Jezus, zonder oordeel kunnen aanschuiven en jezelf zijn, zonder dat je iets hoeft mee te brengen,” legt Kinga uit. “Het lied laat zien hoe goed het is om bij elkaar te zijn en samen te eten.” Ze draagt het door haar vriendin geschreven lied aan haar ouders op. “Hun gastvrijheid komt in dit nummer tot leven. Er zit een prachtige viool bij – daar houden mijn ouders van.”


Op 9 en 10 juni geeft Kinga in Veenendaal een concert van haar nieuwe cd. Hier kunt u kaarten bestellen.
CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher