Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

17 maart 2016 door Jeffrey Schipper

Vijf christelijke misverstanden over online daten

Er zijn nogal wat christelijke mythes rond online daten, zegt SamenChristen-oprichter Chris Algra. En ze verraden meestal iets over onze hartgesteldheid. Vooral de laatste zal je verbazen.

1. “Ik vind wel iemand in de kerk”
Ben je lid van een grote gemeente? Heb je veel contact met vrijgezelle leeftijdsgenoten binnen je kerk? Dan ben je gezegend. Maar dan ben je ook een uitzondering. In de meeste kerken tref je maar weinig (ruimte voor) singles. Sterker nog, binnen de kerk ervaren singles dat ‘getrouwd-zijn’ de norm is, zodat ze zich vaak buitenstaander voelen.

Op een christelijke datingsite wordt er samen gedeeld, gebeden en bemoedigd. Er worden Bijbelstudies gehouden en activiteiten georganiseerd. Het resultaat is een hechte fellowship van christelijke singles. Of, zoals twee dames tegen me zeiden: “SamenChristen is onze tweede kerk”.

Dus waarom zou je niet wat breder kijken? Ook al heb je het gezellig binnen je eigen kerk?

2. “Ik ben te erg beschadigd, ik ga nooit meer iemand vinden”
Ik krijg regelmatig mails van mensen die geen hoop meer hebben ooit nog iemand te vinden. Omdat ze intens teleurgesteld zijn in God of andere mensen, of omdat bepaalde trauma’s nog te vers zijn. Sommigen geloven zelfs dat hun single-zijn een straf van God is. Maar dat is een leugen van Satan. Jezus’ bediening stond bol van genezingen, en Hij is vandaag dezelfde als gisteren – tot in eeuwigheid (Hebreeën 13:8).
Als je open staat voor herstel, zal God het hersteltraject in gang zetten. En soms gebruikt Hij daar een christelijke datingsite voor


Ja, misschien ben je nog niet klaar voor een (nieuwe) relatie. Misschien vergt het tijd. Maar als je open staat voor herstel, zal God het hersteltraject in gang zetten. En soms gebruikt Hij daar de gemeenschap van een christelijke datingsite voor. Zo ontving Janine emotionele genezing, na een aantal grote teleurstellingen in haar persoonlijk en kerkelijk leven: “God heeft de knop van mijn verleden omgedraaid. Ik kijk niet meer achterom. Dankzij de mensen op SamenChristen die voor mij hebben gebeden. We hebben een machtig God, en we mogen Hem hier samen beter leren kennen.”

3. “Ik wacht wel tot God mij iemand geeft”
Fantastisch dat je je vertrouwen stelt op de Heer, ook als het gaat om het vinden van je levenspartner. Waarschijnlijk breng je je verlangens regelmatig in gebed. En dat is precies wat wij onze singles adviseren: laat Hem heel je leven leiden. Maar dat betekent niet dat je passief moet afwachten tot er iemand uit de hemel valt.

Neem bijvoorbeeld de geschiedenis van Izak en Rebecca, het bekende datingverhaal uit Genesis 24. God bracht dit koppel op bovennatuurlijke wijze bij elkaar. Maar niet nadat de hoofdpersonen in beweging kwamen – letterlijk. Abrahams knecht maakte een lange reis, om uiteindelijk Rebekka bij de waterput aan te spreken.

Het één gaat dus kennelijk niet zonder het ander. Trouwens, ook niet nadat je je hebt ingeschreven op een christelijke datingsite. Soms krijg ik te maken met hevig teleurgestelde singles die na één week op SamenChristen nog steeds geen enkele reactie hebben ontvangen. Maar wat blijkt? Ze hebben zelf geen enkel mailtje verstuurd.
Het is onzin om iemand wanhopig te noemen alleen omdat hij besluit werk te maken van zijn verlangen


4. “Mensen op datingsites zijn wanhopig”
Allereerst: 98 procent van de singles wil graag een relatie. Het is onzin om iemand wanhopig te noemen alleen omdat hij besluit werk te maken van zijn verlangen. Sterker nog, je inschrijven op een datingsite biedt je de grootste kans op succes: volgens Maurice de Hond is ondertussen meer dan 20 procent van alle serieuze relaties in Nederland ontstaan via datingsites. Iemand die zich inschrijft op een datingsite is dus niet wanhopig, maar gewoon slim.

Alle singles over één kam scheren zou daarom zeer onterecht zijn. Maar ik begrijp wel een beetje waar die mythe vandaan komt. Sommige singles verkopen zichzelf behoorlijk agressief, en leggen zichzelf daarbij keiharde sales targets op. Gelukkig hoeven wij niet wanhopig te zijn, en hoeven wij onszelf niet onder druk te zetten. Want wij zijn kinderen van de Allerhoogste.

5. “Ik word lid van een datingsite om de liefde van mijn leven te vinden”

We leven in een wereld waar alles ‘snel’ moet. We willen het nu – niet morgen. Moderne media hebben ons leven een stuk efficiënter gemaakt, wat helaas regelmatig ten koste gaat van diepgang en geduld. Dating-apps maken het eenvoudig om honderden singles per dag te beoordelen met een simpele swipe – slechts gebaseerd op een foto.

Het is een wereld waarin wijzelf en onze eigen verlangens centraal staan.
Als christelijke datingsite heeft SamenChristen een compleet tegenovergestelde visie: wij zijn hier op aarde om God te verheerlijken, en Zijn koninkrijk te laten komen. Met het verlangen naar een partner is niks mis, maar wat is daarbij onze hartgesteldheid? Staan we open voor Zijn plan, dat groter is dan het onze? Misschien wil Hij je zegenen met nieuwe vrienden die je dichter bij Hem brengen. Misschien wil God je gebruiken een bemoediging te zijn voor andere christelijke singles. En misschien schakelt Hij hiervoor een christelijke datingsite in.

Die levenshouding haalt de druk van de ketel, zodat je online met veel meer plezier en ontspanning nieuwe christelijke singles leert kennen.

Chris Algra is initiatiefnemer van christelijke datingsite SamenChristen. Singles kunnen de site gratis en vrijblijvend uitproberen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen