Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 februari 2016 door Jeffrey Schipper

"Gereformeerde diensten worden steeds evangelischer"

"Over een jaar of tien, vijftien zullen de bevindelijk gereformeerden blij zijn met de evangelischen. Die tendens zie je nu al bij de vrijgemaakten. Kerkdiensten krijgen een steeds meer evangelisch karakter," zegt prof. dr. G. Dekker (84) in het Reformatorisch Dagblad. In zijn nieuwe boek 'Zie hoe alles hier verandert' analyseert hij de gereformeerde wereld.

De godsdienstsocioloog bespeurt "een verschuiving van de aandacht van de leer naar het leven. Het gaat er niet om in welke waarheid je gelooft, maar hoe je leeft." Daarnaast merkt Dekker op dat het geloof zich steeds minder richt op het hiernamaals en meer op het hier en nu. "De zekerheid over het bestaan van een hemel en een hel neemt af. Men concentreert zich steeds meer op het aardse leven." De auteur benadrukt dat wie moeite heeft met de gereformeerde leer, niet ongelovig wordt. "Ook vrijzinnigen kunnen zeer gelovig zijn. Denk maar aan Bonhoeffer."

"Ik verwacht dat de vrijgemaakten en de Nederlands gereformeerden in de nabije toekomst één worden. Ik sta er zelfs niet van te kijken als deze groeperingen samen met de christelijke gereformeerden in de toekomst zullen opgaan in de Protestantse Kerk." Dekker voegt toe dat er "een reformatorisch-evangelisch cluster" zou kunnen ontstaan.

Lees hier het volledige interview in het Reformatorisch Dagblad.

Lees ook: "Soms word ik moedeloos van de kerk"

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen