Nieuws

15 februari 2016 door Anne Vader

Israël: geen vijand en geen slachtoffer

Ik ga er niet voetstoots vanuit dat alle lezers weten wat de Tent of Nations is. Daarom eerst wat feitelijke informatie. Maar ik zeg er maar meteen bij, dat zelfs de feiten niet in ieders ogen feiten zijn… De Tent of Nations is de naam van een boerenbedrijf/ontmoetingscentrum aan de Palestijnse kant van de ‘veiligheidsmuur’ of ‘scheidingsmuur’ (de aanduiding wisselt naar gelang de politieke overtuiging van de spreker) in dat kleine, verscheurde landje aan de Middellandse Zee. Een paar kilometer buiten Bethlehem, vlakbij het Palestijnse dorpje Nahalin, heeft de christelijke Palestijnse familie Nassar – ze zijn lid van de Evangelisch Lutherse kerk – al honderd jaar een landbouwbedrijf, met veel vruchtbomen (olijven, amandelen, druiven) op een van de bergen rond het stadje. 

Op een forse steenworp afstand van hun bedrijf bevindt zich een Joodse nederzetting, Neve Daniel, en iets verder rondom liggen nog vier grote nederzettingen. Allemaal op de Westelijke Jordaanoever, in Palestijns gebied. Of, anders gezegd, in bezet gebied, maar die kwalificatie mag ik van de Israëlische regering en van de Joodse kolonisten niet in de mond nemen. Zelfs niet al geldt de militaire aanwezigheid van het Israëlische leger sinds 1967 volgens het internationaal recht als bezetting, een gegeven dat door geen enkel land ter wereld, zelfs niet door de Verenigde Staten, ter discussie wordt gesteld.
Israëlische militairen ontwortelden 1500 bomen van de familie Nassar met een bulldozer

Bulldozer
In het voorjaar van 2014 werden, hoewel dit achteraf door het Israëlisch gerecht als onrechtmatig werd getypeerd, door Israëlische militairen 1500 bomen van de familie Nassar met de bulldozer ontworteld. Het was slechts een van de vele incidenten. De familie heeft al jarenlang te kampen met intimidatie, getreiter (de weg naar hun bedrijf is al jaren met een paar grote rotsblokken afgesloten, bezoekers moeten de laatste twee kilometer lopen) en juridisch en bureaucratisch getouwtrek. By the way, dat treiteren is in zijn algemeenheid zeer effectief: steeds meer Palestijnen verlaten Area C (gebied onder Israëlisch militair gezag), hetzij om te gaan wonen in een van de A-gebieden (onder Palestijns gezag), dan wel om te emigreren omdat ze geen enkele hoop meer hebben dat het ooit beter wordt. En dat is precies de bedoeling: zo komt de leus ‘een land zonder volk voor een volk zonder land’ immers alsnog uit en kan Israël zich meer en meer land toe-eigenen. 

De familie Nassar heeft één groot voordeel: men beschikt over oude eigendomspapieren die aantonen dat dit stuk land al honderd jaar in hun bezit is. De huidige broers Daoud en Daher bebouwen land, dat hun overgrootvaders ook al hebben bewerkt. Deze grond is voor hen dan ook ‘heilig land’. Via kostbare juridische procedures proberen ze het recht aan hun kant te houden. Het recht om te leven op eigen grond, om te planten en te oogsten. Maar ze doen meer dan dat. Op hun land ontvangen ze mensen, overal vandaan. Vrouwengroepen, groepen kinderen, gemengde groepen van moslims en christenen, Joodse Israëli’s, iedereen is er welkom, mits zonder wapens en bereid tot dialoog.

Leuze
Bij de ingang ligt een grote steen, met in meerdere talen de leuze: Wij weigeren vijanden te zijn. Op een bijeenkomst van Vrienden van de Tent of Nations, vrijdag 12 februari in Houten, sprak Daoud Nassar via de telefoon de ruim honderd bezoekers toe. Hij gaf aan dat het, naast de steun van zovelen uit het buitenland, voor alles het geloof is, dat hem en de zijnen op de been houdt in hun hoop op gerechtigheid en vrede. Daarbij ziet hij twee verzoekingen: de ene is om de tegenpartij niet meer als mens, maar als vijand te zien. Dan word je zelf ook vijand en is de weg naar geweld geen onmogelijke optie meer. Volgens Daoud is het telkens weer de grote opdracht om de negatieve energie, die uit woede en frustratie voortkomt (en woede en frustratie zijn er natuurlijk regelmatig!) om te zetten in iets positiefs: ontmoeting, creatieve oplossingen voor problemen, positieve outreach naar mensen om hen daarmee te ‘ontwapenen’.
Als je de tegenpartij niet meer ziet als mens, maar als vijand, word je zelf ook vijand

Als andere verzoeking noemde hij, dat je jezelf als slachtoffer gaat gedragen, zielig, apathisch alleen nog klagend over je noodlot. Veel Palestijnen zijn heden ten dage in die apathie beland, waar anderen de weg van de gewelddadige woede kiezen. Beide zijn doodlopende wegen.

Wereldwijde kerk
Toegegeven, de familie Nassar beschikt over een aantal mogelijkheden die vele volksgenoten missen: door hun lidmaatschap van de Lutherse kerk maken ze deel uit van een wereldwijd netwerk. Daoud spreekt bovendien vloeiend Engels en Duits en is een charismatische persoonlijkheid die mensen weet te binden. Het netwerk van de Tent of Nations omvat dan ook talloze mensen wereldwijd en de Israëlische bezetter zal zich alleen al om die reden wel tweemaal bedenken alvorens men de Tent of Nations met geweld van hun berg af bulldozert. Gelukkig maar! Want zolang de familie daar is, geven ze een prachtig, christelijke getuigenis van daadkrachtig geloof en volhardende hoop.

Nee, ze worden niet om hun geloof verdrukt, het gaat heel ordinair om land. Maar verdrukking is het, en onder die omstandigheden doen zij metterdaad wat de apostel ooit voorhield aan de christelijke kerk in moeilijke omstandigheden: blij zijn in de hoop, geduldig in de verdrukking, volhardend in het gebed. Ik heb, toen ik er vorig jaar een weekje was om nieuwe, jonge bomen te planten, een steen uit de rotsachtige grond meegenomen. Die ligt nu in mijn eigen tuintje als herinnering aan mensen die werkelijk metterdaad Christus volgen en verschil maken in de vaak zo uitzichtloze situatie in dat land. Ik kwam om solidariteit te tonen, ik ontving nieuwe hoop!

Henk Fonteyn is voormalig geestelijk verzorger bij de Koninklijke Landmacht en publicist. In 2014 en in 2015 was hij als Ecumenical Accompanier (een project van de Wereldraad van Kerken) uitgezonden op de Westelijke Jordaanoever. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify