Leenard Kanselaar
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

25 januari 2016 door Leenard Kanselaar

Ben jij een Genesis 1 of Genesis 3 christen?

En nee, lieve christenvriendjes en vriendinnetjes. Een waarschuwing vooraf. Dit verhaal heeft niets te maken met schepping of evolutie. Dan missen we de schitterende kern van de eerste twee hoofdstukken van Genesis. Het draait daarin om het grote verhaal van God. De Schepper, Spreker, Maker en Creator van mij. De mens. Degene in wie onze oorsprong te vinden is.

We vertellen in de kerk een half evangelie
Maar soms lijkt het erop alsof we de schoonheid van deze hoofdstukken niet willen zien. Alleen gebruiken als stok om evolutionisten mee slaan. En als het over de mensheid gaat, start het verhaal in Genesis 3. De mens die in opstand komt. Die niets waard is. Met dat beeld groeide ik jarenlang op, haarfijn weergegeven in het doopformulier; ‘we zijn in zonden ontvangen en geboren en daarom kinderen des toorns, zodat wij in het rijk Gods niet kunnen komen, tenzij wij van nieuws geboren zijn.’

Punt.
Ademhalen.

Maar zien we niet iets over het hoofd? Vertellen we geen half evangelie? Start de oorsprong van de mensheid met zonde? Of start de oorsprong van de mens met… God?

God…. met Hem begint Genesis
‘En God zegt, laten Wij mensen maken, die op Ons lijken’. De mens is het hoogtepunt van de schepping. Het kroonjuweel. En wanneer God klaar is, lezen we deze prachtige woorden ‘Hij zegende hen’. Daar start ons verhaal! Onder de zegen van God. Hij zegt niet dat we defect, zondaar of mislukkeling zijn. We zijn beelddragers. Dat betekent dat onze oer-identiteit is gegeven door de Creator hemzelf. Wij hebben de potentie om Hem te weerspiegelen door relaties aan te gaan, lief te hebben, te genieten en te werken.

"Wanneer we onze theologie starten in Genesis 3, dan zijn persoonlijke zonden ons grootste probleem in de wereld"

Maar hoe zit het dan met de zondeval?
Maar Leenard, hoor ik je nu denken, je vergeet iets. Hoe zit het nu met de zondeval? Ja, die heeft plaatsgevonden. Ja, we zijn beschadigd, besmeurd en gebroken. Ja, we halen onze identiteit niet langer uit God. Maar ons verhaal vertellen vanuit zonde is De Kronieken van Narnia lezen vanaf het moment dat Edmund betoverd wordt door de witte heks. Het is The Matrix kijken vanaf het moment dat hacker NEO twee pillen aangeboden krijgt.


Je ziet een half verhaal, je mist de kern en je snapt het einde niet. Het verhaal van God en mens start in Genesis 1 met de mens als beelddrager van God. Het eindigt in Openbaring 22 met de mens die in al zijn volledigheid naar dat beeld wordt hersteld. Want het beeld van God in ons is nooit verloren gegaan. Ongeacht hoe aangetast en beschadigd het soms lijkt te zijn. En Gods handen jeuken om met ons aan de slag te gaan. Om ons te herscheppen. Om ons te herstellen.

En de Schepper wil meer.
Hij wil niet alleen de mens herstellen.
Hij wil de hele schepping herstellen naar Zijn beeld.
Maar om dat te ontdekken zullen we het verhaal vanaf het begin moeten lezen.

"We mogen deze gebroken wereld in de naam van God herstellen. En iedere keer als dat gebeurt, wordt de symfonie beetje bij beetje hersteld"

Dus laat ons verhaal niet starten in Genesis 3…
Wanneer we onze theologie starten in Genesis 3, dan zijn persoonlijke zonden ons grootste probleem in de wereld. Je hele leven staat dan in het teken van het oplossen van dit probleem en Jezus is alleen gekomen om hiervoor te betalen. De wereld is dan niet belangrijk. De schepping is niet belangrijk. De mensheid is niet belangrijk. Het draait alleen om JOU en JOUW redding.

Is dat niet goed dan? Natuurlijk wel, maar er is een beter en mooier verhaal.

…Maar in Genesis 1
Wanneer we starten in Genesis 1 lezen we dat schepping perfect was. Alles op deze aarde was goed en leefde in vrede, voorspoed, rust en vriendschap met de Eeuwige. Maar de harmonie werd verstoord. De schepping is besmeurd, aangetast en heeft zijn glans verloren. Het is een vals klinkende symfonie geworden.

Maar vanuit deze visie, is het oplossen van zonde niet ons grootste probleem. Het gaat om het herstellen van deze aarde met alles wat God daarop gegeven heeft. En God heeft dat in Jezus op deze aarde gedaan. Mensen, liefde, eten, drinken, vriendschap, relaties, seksualiteit, muziek en in alles wat van waarde is mogen wij weer de schoonheid van God ontdekken. Wij mogen het de juiste glans en glorie teruggeven. We mogen deze gebroken wereld in de naam van God herstellen. En iedere keer als dat gebeurt, wordt de symfonie beetje bij beetje hersteld.

Welk verhaal kies jij?
Waar je het verhaal start, bepaald hoe je je leven inricht. Bovenstaande ontdekking en visie heeft mijn geloofsleven op zijn kop gezet. Want de eerste woorden die God over mij en jou uitspreekt zijn geen woorden van veroordeling, maar woorden van liefde en vreugde.

De vraag die dan overblijft is deze.
Ben jij een Genesis 1 of Genesis 3 christen?
Start jouw verhaal vanuit de zegen van God of vanuit oordeel?

Reacties

E
Welzijnsevangelie is een geestelijke versie van het welvaartsevangelie.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.