Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

10 december 2015 door Jeffrey Schipper

Drie soorten seks

"Je hebt drie de soorten seks die zich best bevredigend zijn. Ook isoleerseks en troostseks kunnen heel fijn zijn," zegt relatiecoach Cocky Drost in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Zij geeft antwoord op de vraag: het is toch de bedoeling dat je de seksualiteit samen beleeft?

In haar beantwoording beschrijft Cocky drie soorten seks:

1. Isoleerseks
"Seks die is gericht op je persoonlijke bevrediging. Met wie en hoe maakt verder niet zoveel uit. Kun je in je eentje hebben, maar ook met je geliefde. Je bent dan alleen met name gefocust op de bevrediging en niet op de beleving of op je seksuele partner."

2. Troostseks
"Seks die heel goed werkt als je je bijvoorbeeld eenzaam voelt of bevestiging en waardering zoekt. Kan best fijne seks zijn, maar is niet gelijkwaardig. Je geeft vooral, zodat je wat bevestiging terugkrijgt."

3. Synchrone seks
"Seks tussen twee geliefden die de liefde vieren. Soms is dit fantastisch, een tien, soms is het een beetje klungelig, een drie. Maar dat geeft niet: deze seks brengt je lichamelijk én emotioneel dichter bij elkaar en geeft je de ruimte hierin te groeien. Ik denk dat dit de seks-variant is die het dichtst komt bij het 'één vlees zijn' van man en vrouw."

"Alle drie de soorten seks kunnen op zich best bevredigend zijn," vervolgt Cocky. "Ook isoleerseks en troostseks kunnen heel fijn zijn. Alleen zit het verschil met synchrone seks in de relatie die je met je partner hebt. Bij synchrone seks is namelijk veiligheid nodig. Dat jij jezelf kunt zijn en weet dat je geliefd bent. Seks is daarbij een manier om elkaar echt te ‘beleven’: te ontdekken wat je zelf fijn vindt, wat de ander fijn vindt en te genieten van de seks met elkaar. En als de seks eens een keer wat minder subliem is, geeft dat niet, want je weet dat je mág blunderen. Je mag je grenzen opzoeken, ze aangeven en samen uitvogelen wat werkt in jullie seksuele relatie en wat niet. En dan ga je gewoon de volgende keer voor een 9. Of vooruit, een 10."


Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.