Nieuws

13 november 2008 door Leonard Walpot

Grootste schip ter wereld krijgt naam oud SS'er

Tholen – In Israël is met verbazing gereageerd op het feit dat een nieuw olieschip van de firma Allseas Group SA de naam van SS’er Pieter Schelte Heerema heeft gekregen. De SS’er blijkt de vader te zijn van de Nederlandse eigenaar van de Allseas Group SA, dat in Zwitserland is gevestigd. Gek genoeg lijkt dit nieuws uit de Nederlandse media te blijven. Alleen gratis dagblad de Pers en het Leidsch Dagblad vermelden dit feit, terwijl de SP er Kamervragen over heeft gesteld.

Subsidie
Het blijkt dat de Nederlandse overheid het schip voor ruim €800.000 zou hebben gesubsidieerd. Dit zijn in ieder geval de woorden van Sharon Grethuizen, Tweede Kamerlid voor de SP. Ze zegt dit op de website van de Israëlische krant Ha’Aretz. De subsidie zou al in 2001 toegezegd zijn aan de firma Allseas. In 2012 moet het schip, de ‘Pieter Schelte’, het allergrootste schip ter wereld zijn dat vaart.

Ook Ton Biesemaat heeft verbaast gereageerd op het feit dat dit schip de naam van Pieter Schelte Heerema krijgt. Biesemaat is bezig aan een boek over het bedrijfsimperium van Heerema. Volgens Biesemaat is het tekenend voor de passiviteit en de moraal van Nederland, dat het vernoemen naar een SS’er zonder moeite doorgang kan vinden.

Zowel Sharon Gesthuizen en Ton Biesemaat vinden het erg vreemd, dat dit nieuws buiten de grote Nederlandse media is gebleven.

Reactie Allseas
De zoon van Heerema, Edward Heerema, staat zoals gezegd aan het roer van Allseas. Hij zou het schip de naam van zijn vader hebben gegeven. Allseas zelf gaat niet met een reactie komen richting de media of richting het Centrum Informatie en Documentatie Israël, zo laat Jeroen Hagelstein, PR manager bij Allseas, weten aan cip.nl.

Dat de subsidie vanuit de Nederlandse overheid is gekomen is volgens Hagelstein ook niet raar, ondanks dat Allseas een Zwitsers bedrijf is. “De opdracht tot de bouw van het schip is destijds gegeven door het Nederlandse bedrijf Excalibur Engeneering, dat onder Allseas valt.”

Heerema
Pieter Schelte Heerema diende bij de Waffen-SS. Volgens hem was het joodse ras een “parasitair ras”. In 1944 werd Pieter Schelte Heerema opgepakt in Zwitserland en werd na de oorlog vrijgelaten. In Venezuela startte Heerema daarna een offshore bedrijf. Hij overleed in 1981.

Allseas wil niet de nadruk leggen op het feit dat Heerema een SS’er was, maar juist dat hij een succesvol ondernemer in de offshore industrie. Ook met het oog op de toekomst van het schip, het gaat in de olie-industrie werkzaam worden, wil het bedrijf op die manier Pieter Schelte Heerema eren. Het Cidi vindt het dan tot op het zekere hoogte ook begrijpelijk dat het schip vernoemt wordt naar de vader van Edward Heerema, maar keurt het toch af.

De Pieter Schelte stond aanvankelijk gepland voor 2010, maar Jeroen Hagelstein zegt dat het schip waarschijnlijk in 2012 of 2013 pas ingezet kan worden. Het schip moet volgens Allseas het grootste ter wereld worden en is dan 382 meter lang en 117 meter breed. De productiekosten zijn in totaal geraamd op €1,3 mld.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher