Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

01 december 2015 door Jeffrey Schipper

Vier misleidingen van abortusklinieken

Het is geen lichte beslissing om een abortus te laten uitvoeren. Om dat besluit weloverwogen te kunnen maken is het belangrijk dat die op grond van goede informatie wordt genomen. Betrouwbare en evenwichtige gegevens over voor- en nadelen van een abortus zijn daarbij essentieel. Ook alle mogelijke gevolgen moeten duidelijk zijn. Vaak is de druk van de problemen en de omgeving zo groot dat die bepalend wordt. Juiste hulp kan dan veel latere problemen voorkomen. Hoe neutraal zijn abortusklinieken bij het maken van zo’n ingrijpende beslissing?

Klompje cellen of een kind?
Op geen van de websites van de abortusklinieken wordt vermeld dat het bij een abortus gaat om een kind. Steeds wordt verhullend gesproken over bijvoorbeeld “een klompje cellen,” “een stukje weefsel,” “een vruchtzakje,” “een zwangerschap” of “een foetus.” Hoewel de laatste omschrijving een correcte medische term is, geeft ook deze weinig duidelijkheid. Nooit wordt verteld dat je een kindje uit de baarmoeder weghaalt bij een abortus. Op deze manier houd je de waarheid op een afstand en wordt het voor de vrouwen minder persoonlijk. De waarheid is echter dat het wél om een kind gaat waarvan het leven wordt beëindigd.
Nooit wordt verteld dat je een kindje uit de baarmoeder weghaalt bij een abortus

Alternatieven voor een abortus
Geen enkele kliniek noemt op de website alternatieven voor een abortus. Elke kliniek gaat er van uit dat abortus de enige oplossing is voor een ongewenste zwangerschap. Uitgebreid worden de verschillende voorbehoedsmiddelen besproken. En als je dan toch ongewenst zwanger wordt, dan is abortus dé oplossing. Andere opties zoals: de zwangerschap uitdragen en het kindje zelf opvoeden, al dan niet met hulp van een pleeggezin dat bijspringt; of het ter adoptie afstaan, worden niet genoemd. Samen proberen om de redenen voor een abortus op te lossen, wordt nergens geboden. Alleen CASA abortusklinieken noemt de mogelijkheid om met behulp van FIOM tot een keuze te komen. Zelf bieden ze geen alternatieven.

Wat gebeurt er bij een late abortus?
De beschrijvingen van de abortusmethoden zijn bij alle klinieken heel beperkt. Geen enkel abortuskliniek vertelt wat er werkelijk gebeurt bij een zwangerschap die verder is gevorderd dan dertien weken. Er wordt alleen verteld dat vanaf 13 weken de abortus met behulp van instrumenten wordt uitgevoerd. Navraag bij de Bloemenhovekliniek in Heemstede leert dat men het kind “verkleind” voordat het uit de baarmoeder wordt verwijderd. Een voormalige verpleegkundige van de abortuskliniek uit Arnhem vertelde dat vanaf dertien weken de armpjes en beentjes van de romp worden los geknipt en het hoofdje gekraakt, omdat het anders niet kan worden afgezogen. De verpleegkundige was verantwoordelijk om na de curettage de verschillende delen van het kindje bij elkaar te leggen om zo te controleren of ze alles uit de baarmoeder hadden verwijdert. Zulke informatie lezen we nergens.
De websites van abortusklinieken geven volstrekt onvolledige informatie over de mogelijke schadelijke gevolgen van een abortus

Abortus heeft gevolgen
De websites van abortusklinieken geven volstrekt onvolledige informatie over de mogelijke schadelijke gevolgen van een abortus. Zo blijft bijvoorbeeld de verhoogde kans op een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap van vroeger dan 32 weken ongenoemd. Ook andere risico's, zowel lichamelijk als geestelijk, worden verzwegen. Op de website van de CASA abortusklinieken gaat men nog een stap verder. Hier worden huisartsen die vertellen dat een abortus negatieve gevolgen kan hebben voor de vrouw, uitgemaakt voor leugenaars, deze huisartsen zouden negatieve gevolgen suggereren.

Kees van Helden is namen Stichting Schreeuw om Leven verantwoordelijk voor PR en communicatie.

Op zaterdag 12 december (13:00 uur) wordt weer de Stille Mars voor het Leven georganiseerd op het Spuiplein in Den Haag. Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?