Dr. Wim Dekker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

21 november 2015 door Jeffrey Schipper

Dr. Wim Dekker: "Gods kerk past niet in deze cultuur"

"Als kerk waren we vroeger te bang voor beleving. Een vraag als 'wat raakt je?', werd te weinig gesteld. De kerk is een plek om samen te huilen en samen blij te zijn." Dr. Wim Dekker sprak hierover bij de Verdiepingsconferentie 25+ in Amersfoort. Dekker was één van de hoofdsprekers.

"De kerk past niet in deze cultuur," maakte de predikant duidelijk. "Waarom is Christus gekruisigd? Omdat Hij niet paste in de religieuze wereld van die tijd. Wat dat betreft zal de strijd tussen kerk en cultuur altijd een gevecht blijven." Somberen wil Dekker niet. "De spanning tussen kerk en cultuur vormen tegelijkertijd een grote uitdaging. God is mens geworden. Het is ontroerend om te zien hoe Hij Zich verbindt met allerlei soorten mensen. Hij sprak met Nicodemus, maar ook met de Samaritaanse vrouw. Jezus slaagde erin om iedereen aan te spreken. Daar ligt het positieve element van onze opdracht. Jezus is niet gekomen om boven deze wereld te zweven en van afstand te roepen: 'jullie doen het fout'. Hij stond midden in deze wereld."

Van volkskerk naar keuzekerk

Dekker zette vier kenmerken van de Nederlandse cultuur op een rijtje. Hij begon met de individualisering. "Volkskerken worden allemaal keuzekerken. Er wordt gezocht naar een kerk die bij mensen zelf past. Het positieve is dat we allemaal weer beseffen dat het geloof iets persoonlijks is. Niemand kan zich meer verschuilen achter 'zo zijn onze manieren'. Het gevaar van de individualisering is dat je je thuis wil voelen bij gelijksgezinden, waardoor consumptiegedrag wordt getoond en opoffering uit beeld verdwijnt. 'Als het niet bevalt, is er altijd weer een andere kerk'. Het is onze opdracht om trouw te zijn aan onze kerk, ook als er teleurstellingen plaatsvinden." Dekker voegt toe dat maaltijden en huiskringen belangrijker zijn geworden om gemeenschap weer opnieuw te ontdekken.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

E
Jezus' vlees werd gekruisigd, opdat wij ook ons vlees kruisigen, niet langer aards, naar het vlees, maar naar de Geest gaan wandelen, "Opnieuw", van Boven geboren worden.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen