Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 oktober 2015 door Jeffrey Schipper

Aanstelling predikant leidt tot tweespalt Tot Heil des Volks

Vanwege een verschil van inzicht werken diverse mensen niet meer voor maandblad De Oogst. De komst van nieuwe directeur Gert Hutten leidde tot een crisis binnen Tot Heil des Volks. Critici vreesden dat het profetisch geluid in De Oogst naar de achtergrond zou verdwijnen. Om die reden zijn onder andere Krijn de Jong, Eveline de Boer, Hans Frinsel en Kim ter Berghe niet meer werkzaam voor De Oogst. Dit staat vermeld in de nieuwe uitgave van De Oogst. Krijn de Jong en Hans Frinsel (oud-directeur) zijn sinds jaar en dag betrokken bij Tot Heil des Volks. 

Ook werd er maanden geleden een brief gestuurd, opgesteld door verschillende prominente christenen die het profetisch geluid een warm hart toedragen. In de brief werd de twijfel uitgesproken over het besluit van de Raad van Toezicht om Hutten aan te stellen. Ook zij vreesden voor een minder, helder profetisch geluid. De brief werd ondertekend door een tiental mensen, onder wie Arjan Baan, directeur van Stichting Heart Cry en Hans Keijzer (voormalig directeur EZA). Ook oud-directeur Johan Frinsel (vader van Hans Frinsel) is niet blij met de aanstelling. De kritiek was vooral gericht tegen de Raad van Toezicht, niet zozeer de persoon Gert Hutten.

In de meest recente uitgave van De Oogst betreurt directeur Gert Hutten het vertrek van het viertal. "Er is op tal van manieren gepoogd hen te behouden. Helaas tevergeefs," zegt Hutten in het Reformatorisch Dagblad. Volgens Hans Frinsel "raakt deze uitspraak kant noch wal". Nadat hij zijn vertrek kenbaar maakte kreeg Frinsel niets te horen. "Huttens uitspraak van ‘op tal van manieren’ is op zijn minst onvolledig en wekt daarmee wat mij en zeker twee andere betrokkenen betreft, een totaal onjuiste indruk. Behalve twee afscheidsmailtjes van twee leden van de Raad van Toezicht hoorde ik vervolgens niets meer: noch van de RvT, noch van de directie, noch van de commissie van onderzoek. Later volgde een summier mailtje van Hutten met het verzoek om weer voor De Oogst te gaan schrijven," aldus Frinsel.

Ook twee RvT-leden en drie managers hebben ontslag genomen. De directie schrijft dat het profetisch geluid, waar De Oogst om wordt gewaardeerd, "ons hart heeft". De redactie wordt nu gevormd door Gertjan de Jong (hoofdredactie) en Matthijs Hoogenboom.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen