Dagelijks leven

28 september 2015 door Anne Vader

Vijf creatieve methodes voor een alternatieve Bijbelstudie

De Bijbel saai? Bijbelstudie niet boeiend? Niet volgens Henk Schraa en Remko Groen, auteurs van het boek 25 tinten bijbelstudie. Hun boek beschrijft 25 bekende en minder bekende creatieve werkvormen om de Bijbel te bestuderen. “Bijbelstudie moet zo weer nuttig, leuk en inspirerend worden voor iedereen - jong en oud, gelovig en niet gelovig”, zegt Remko. “We willen graag mensen op een nieuwe manier naar de Bijbel laten kijken.”

Als voorproefje zet CIP.nl vijf manieren uit het boek om out-of-the-box Bijbelstudie te doen op een rij.

1. Abstracte kunst
In deze werkvorm word je uitgedaagd om het gedeelte goed te lezen en op de details te letten. Iedereen gaat zijn eigen kunstwerk maken over een Bijbelverhaal. Bedenk bijvoorbeeld hoe je jezelf kunt verbinden met de tekst en welke symbolen daarbij komen kijken. Remko: “Het is leuk om te zien hoe mensen hun ideeën in een kunstwerk verwerken. Als je doorpraat over het resultaat, zie je dat de details die jou raken misschien anders zijn dan bij anderen. Maar juist door een gesprek kunnen die details zowel jou als die ander raken. Zo gaat de Bijbel meer leven.”
"Waarom geloven mensen eigenlijk? Als God echt bestond, zou Hij toch een einde maken aan alle ellende in de wereld?"

2. Brief schrijven aan niet-gelovige
“Je eigen geloof verantwoorden kan heel moeilijk zijn,” zegt Remko. In zijn boek staat een voorbeeldbrief van een niet-gelovige met heel veel vragen: Waarom geloven mensen eigenlijk? Als God echt bestond, zou Hij toch een einde maken aan alle ellende in de wereld? Is geloof niet iets voor mensen die bang zijn voor de dood? Deelnemers gaan bij deze vorm in tweetallen aan de slag om de brief te beantwoorden en bespreken hun brief daarna in de groep. “Dat kan helpen om je geloof te delen met collega’s, vrienden, familieleden of bekenden.” Deze vorm sluit bijvoorbeeld aan bij een bijbelstudie over 1 Petrus 3, waar het gaat over bereid zijn tot verantwoording van je geloof. Remko: “Op deze manier breng je de tekst gelijk in de praktijk.”

3. Geloven in de geschiedenis
Het is nu 2015, maar hoe zou het zijn als je geloofde tijdens de Tweede Wereldoorlog? Of tijdens de industriële revolutie? “Bij deze vorm leef je je in in een historisch personage. Daarna bevraag je elkaar wat het betekent om te geloven en Jezus na te volgen voor deze persoon,” legt Remko uit. “Je wordt echt aan het nadenken gezet: hoe zou ik reageren als ik net als Anne Frank in het Achterhuis zat? Zou ik dan zeuren als er geen eten was? Dat zet je ook aan het denken over je leven vandaag: hoe dankbaar ben je dat je in een vrij land leeft?”

4. Over de streep
Deze vorm is geïnspireerd door het tv-programma Over de streep van Arie Boomsma. Aan de hand van direct geformuleerde stellingen ga je het gesprek aan. Bij het gedeelte waarin Jacob worstelt met God, hoort bijvoorbeeld de stelling: ‘Worstelen met God klinkt voor mij heel herkenbaar op dit moment’. Remko: “Het is de bedoeling dat je ‘over de streep’ gaat en voor of tegen kiest. Het is een manier om heel persoonlijk het gesprek aan te gaan en ervaringen te delen. Maar ook een vorm waarbij soms veel gehuild wordt en geloofstwijfel naar boven komt.”
Wat zou er gebeuren als je de buurt gaat zien door de ogen van de Bijbel?

5. Wandelen door de buurt
Wat zou er gebeuren als je de buurt gaat zien door de ogen van de Bijbel? Naar aanleiding van bijbelgedeelten over praktisch christen zijn ga je eropuit in de buurt. “Je observeert de wijk met al je zintuigen, let op de sfeer, spreekt mensen aan, denkt na over wie er wonen en ontdekt welke verhalen zich er afspelen,” legt Remko uit. “Vervolgens denk je met z’n allen na: wat zou je als christen kunnen doen om de buurt mooier te maken?” 

Bij het boek (8,95 euro) is ook een werkboekje (3,95 euro) verschenen met creatieve opdrachten en ruimte om je ervaringen op te schrijven. Als u het boek rechtstreeks bij de auteurs koopt, geven zij extra tips en is het mogelijk om hen op een eenvoudige manier om advies te vragen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher