Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

18 september 2015 door Jeffrey Schipper

"Vluchtelingen hebben onze aandacht nodig"

In haar woonplaats heeft Marga Lok contact met tientallen vluchtelingen. "Vluchtelingen hebben onze aandacht nodig," zegt de moeder van vijf kinderen. Nu ze allemaal het huis uit zijn, gebruikt ze haar tijd om voor de 21 gezinnen en alleenstaanden te zorgen die hun thuisland ontvluchtten en terechtkwamen in Winsum. "Onlangs bezocht ik een Syrisch gezin, dat vier maanden geleden hier een huis kreeg toegewezen. Het valt op dat vluchtelingen contact vaak erg op prijs stellen," vertelt ze namens Coming Home, een werkgroep die is verbonden met Stichting Gave.

"Elke morgen bid ik: ‘Heer, wilt u mensen op mijn pad brengen’. Op een dag fietste er iemand langs ons huis. Het ging om een vluchteling uit Ivoorkust. Hij zocht de nieuwe voedselbank maar kon de weg niet vinden. Ik fietste met hem mee. Ondertussen raakten we aan de praat en deelden we elkaars levens. Toen ik hem de weg naar zijn woonplaats Bedum wilde uitleggen, begreep hij mij niet. Opnieuw fietste ik met hem mee. ‘Zou je meer contact willen met mensen uit de omgeving?’, vroeg ik hem. Dat wilde hij wel. En dus gaf ik het adres van één van onze contactpersonen uit Bedum. Hij gaf mij zijn naam en adres en deze mocht ik doorgegeven aan de dominee uit Bedum."
"Het is niet zo dat we het hele avonden over Jezus hebben. Soms komen we uit het niets bij Hem uit"

Boodschappen doen 
De zorg voor vluchtelingen ‘in de wijk’ wordt in Winsum ondersteund door de diaconie van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Winsum. "Vanuit onze gemeente zijn 13 gezinnen gastgezin voor een vluchtelingen. Zo was er een mevrouw die nauwelijks geld kon uitgeven. Ik belde haar gastgezin uit onze kerk op met de vraag of ze een doos met boodschappen bij haar wilden afleveren. Het geldbedrag konden ze bij onze diaconie declareren. Dit echtpaar heeft inderdaad boodschappen gedaan. Het mooie was: ze hoefden het geld niet terug. Ze hadden namelijk gebeden dat ze iets voor mensen uit hun omgeving konden betekenen."

Via Facebook plaatst Marga vaak een oproepje. Vervolgens brengen gemeenteleden of buurtbewoners kleding of een fiets, die vluchtelingen kunnen gebruiken. "Wanneer vluchtelingen de Nederlandse taal redelijk kunnen lezen bieden we als cadeau de Bijbel in Gewone Taal aan. Uiteraard zijn ze niet verplicht om dit aan te nemen. Ik merk op dat christen zijn in verschillende landen een traditie is. Het is niet voor iedereen duidelijk dat de Heere Jezus een relatie met hen wilt. Nee, het is niet zo dat we het hele avonden over Jezus hebben. Soms komen we uit het niets bij Hem uit. Gewoon omdat we elkaars levens delen."
"Laten we het eens omdraaien: 'wat zou jij willen wanneer je als vluchteling een vreemd land binnen komt?'"

Lol maken
Marga onderstreept dat ze niet alleen maar nare verhalen aanhoort. "In mijn contact met vluchtelingen maak ik ook een heleboel leuke en grappige dingen mee," zegt ze. "Op de deur van de portiek van een meisje stond ‘Deur zachtjes dichtdoen a.u.b’. Het meisje ging elke dag door deze deur. Denk maar niet dat ze de deur zachtjes dicht deed. Vaak deed ze de deur met een enorme klap dicht. Ze had er veel lol om toen ze begreep wat er stond," vertelt Marga lachend. "Daarnaast is het voor nieuwkomers heel lastig om de g-klank uit te spreken. Deze klank kennen de meesten niet en het is leuk om deze klank samen met hen te oefenen."

Nu steeds meer Nederlanders geconfronteerd worden met vluchtelingen en azc’s, is het volgens Marga van belang om niet vanuit angst te denken. "Laten we het eens omdraaien: 'wat zou jij willen wanneer je als vluchteling een vreemd land binnen komt?'" Marga vindt het bijzonder dat Jezus nooit onderscheid maakte tussen mensen. "Veel vrouwen zijn in een cultuur grootgebracht waar ze niet van waarde zijn. Jezus ging heel respectvol met vrouwen om. Die onvoorwaardelijke liefde probeer ik voor ogen te houden."

Ze citeert 1 Johannes 4:19, 'Wij hebben lief omdat God ons het eerst heeft lief gehad.'

Marga Lok heeft contact met vluchtelingen die al een verblijfsstatus hebben en dus niet meer in een azc hoeven te wachten op afronding juridische procedure. Ze is één van de vele vrijwilligers die ook aanwezig zal zijn op de ontmoetingsdag van Stichting Gave. Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen