God

14 september 2015 door Herman van Wijngaarden, HGJB

"We moeten de psalmen op een nieuwe manier ontsluiten"

Te midden van de verschillende nieuwe liedbundels die dit jaar het licht zien, zou je bijna vergeten dat de HGJB al twintig jaar de bundel Op Toonhoogte uitgeeft. Deze zomer verscheen de vierde editie – met daarin 570 liederen (circa 100 liederen meer dan in de vorige) uit verschillende tradities. Over de inhoud en het waarom van deze editie spraken we met projectleider Diane Palm.

In de folder die de HGJB heeft verspreid om deze editie onder de aandacht te brengen, staat dat Op Toonhoogte wil ‘aansluiten bij ontwikkelingen in de liedcultuur’. Waar moet je dan aan denken?
"Een belangrijke aanjager van nieuwe liederen is natuurlijk Sela. Zij hebben prachtige liederen geschreven die opvallen door hun inhoud en diepgang. Ik vind het heel opvallend hoe deze liederen een breed publiek aanspreken: van jong tot oud, van klassiek tot eigentijds. Sela heeft overigens niet alleen nieuwe liederen geschreven, maar ook de waardering van het klassieke kerklied bevorderd. Sowieso is er meer oog gekomen voor de waarde van liederen uit de geschiedenis van de kerk. Maar natuurlijk is ook Opwekking een belangrijke bron. Na de verschijning van de vorige editie zijn er weer tien nieuwe series Opwekkingsliederen gepubliceerd. We zijn dus bijna een generatie verder. Een lied als ‘Tienduizend redenen’ kunnen we gewoon niet missen in een bundel van een christelijke jongerenorganisatie."
"Een belangrijke aanjager van nieuwe liederen is natuurlijk Sela"

Wat is voor jou de grootste verandering in deze editie?
"Wie de vorige editie van Op Toonhoogte kent, zal niet van verbazing achterover slaan. Er is veel continuïteit. Op Toonhoogte staat na al die jaren nu eenmaal voor een beproefd recept. Het biedt een overwogen en evenwichtige selectie van liederen uit diverse tradities. Wat in het oog zal springen, is misschien de inrichting van de categorie ‘Psalmen en psalmliederen’. Vaak wordt er problematisch gedacht over de betekenis van psalmen voor jongeren. Dat probleem herkennen we natuurlijk wel, maar tegelijkertijd is de inhoud van de psalmen voor jongeren nog net zo relevant als honderd jaar geleden. Waar het vaak op vastloopt, zijn de klassieke melodieën en woorden. We zullen ze daarom op nieuwe manieren moeten ontsluiten. Als HGJB stimuleren we uiteraard dat jongeren de psalmen op de ‘bekende’ manier (leren) zingen, maar in Op Toonhoogte willen we ook laten zien dat je de inhoud van de psalmen op meerdere manieren kunt bezingen, zowel in de Geneefse vorm als in vormen van nu."

Kun je jongeren wel traditionele liederen laten zingen, zoals uit de bundel van Johannes de Heer? Daarvan staan er ook verschillende in de nieuwe editie.
"Ja, dat geloof ik zeker, als je ze maar warm laat lopen voor de inhoud. Waarschijnlijk zal een jongere niet direct kiezen voor een lied als ‘Ik zie een poort wijd open staan’ van Johannes de Heer of ‘De Heer is mijn Herder’ uit de Hervormde Bundel. Maar als dit lied een speciale betekenis heeft voor je opa of oma, dan klinkt zo’n lied heel anders. Nodig mensen dus uit om aan te geven welke betekenis een lied voor hen heeft. Dan ga je zo’n lied anders met elkaar zingen."
"Wat Op Toonhoogte verder uniek maakt, is de uitgebreide selectie van kinderliederen"

Waarin onderscheidt Op Toonhoogte zich van andere liedbundels?
"Ik kan me voorstellen dat het wat begint te duizelen met al die liedbundels die dit jaar zijn verschenen of nog verschijnen. Daarover hebben we natuurlijk uitgebreid gesproken met onze uitgever Boekencentrum. Maar er is nog steeds een eigen markt voor Op Toonhoogte. Misschien zou je vooral kunnen zeggen dat het eigene van Op Toonhoogte is dat het een algemene of brede bundel is. We richten ons niet op een speciaal genre en zijn dus ook niet bedoeld als aanvulling op een andere bundel. Neem bijvoorbeeld de bundel Hemelhoog: die is vooral gemaakt als aanvulling op het nieuwe liedboek. Veel bekende gezangen zul je daar dus niet in terugzien, omdat die al in het nieuwe liedboek staan. Wat Op Toonhoogte verder uniek maakt, is de uitgebreide selectie van kinderliederen."

"Het is goed om te melden dat we ook gesproken hebben met de groep predikanten die een nieuwe bundel voor de eredienst in met namen Gereformeerde-Bondsgemeenten maakt. Op Toonhoogte is weliswaar een bundel voor jong en oud in de gemeente, maar geen officiële bundel voor de eredienst. In veel gemeenten wordt hij wel zo gebruikt, maar het is aan de gemeenten zelf welke keuzes ze hierin maken."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher