Levensverhaal

29 juni 2015 door Jeffrey Schipper

"Een survivaltocht met je zoon is relatie versterkend"

Samen stoeien, voetbal kijken en op z’n tijd een goed gesprek voeren. "Als vader investeer ik bewust in een goede relatie met mijn kinderen," zegt Karel Post. De enthousiaste therapeut is de oprichter van Outback Explorers. Aan de hand van een persoonlijke benadering investeert Outback in onderlinge relaties. "We mogen niet onderschatten hoe belangrijk vaders voor hun kinderen zijn," vertelt de vader van vier kinderen.

"Vanuit mijn kerkelijke achtergrond heb ik de nodige spanningen ervaren de vraag: wie is de Heere Jezus voor mij?," geeft Karel toe. "Ik had tijd nodig om evenwicht te vinden tussen de weg die ik zelf daarin wilde gaan en de visie die ik vanuit huis mee kreeg. Door die zoektocht had ik niet altijd de vrijmoedigheid om deel te nemen aan het Heilig Avondmaal. Maar ik had een verlangen om aan de voeten van de Heere Jezus te komen. Wanneer die wens er is, kom je als het ware automatisch bij Hem uit. Gelukkig mag ik zeggen dat ik in Hem zekerheid heb gevonden en weet ik wie Hij voor mij is."
"We mogen niet onderschatten hoe belangrijk vaders voor hun kinderen zijn"

Mannencommunicatie
Later ging Karel aan de slag als automonteur. "Ondertussen gaf ik voor de klas les over motorvoertuigen. Al snel merkte ik dat jongens met problemen snel naar mij toe kwamen." Die gave bouwde Karel verder uit als therapeut. In 2000 startte hij met survivaltochten. "Mijn ervaring met mannencommunicatie is: niet te veel praten, gewoon doen. Vrouwen vinden het over het algemeen prettiger om over hun emoties te praten en krijgen daar veel energie van. Mannen komen veel meer los wanneer ze dit combineren met het ondernemen van actie."

Onlangs was het weer zover. Vaders en zoons die vlotten bouwen en tenten opzetten rondom een kampvuur en tussendoor de Bijbel lezen. "Samen als mannen een prestatie neerzetten en elkaar helpen als het moeilijk wordt. Dit werkt echt relatie versterkend," merkt Karel op. "In de twee a drie dagen waarin je zo intensief bezig bent, beleef je samen ontzettend veel. Zowel emotioneel als fysiek. Vaders en zoons kregen ook de opdracht om samen een halve dag in de natuur te overleven. Dat is een kwestie van overleven: hoe zorgen we voor ons eten en hoe maak je een goede schuilbivak?"

Gezonde relaties ontwikkelen
"Deze weekenden zijn gericht op het versterken of in stand houden van gezonde relaties," legt de teamcoach uit Apeldoorn uit. "Ook vaders onderling bouwen in een paar dagen leuke contacten op. Terwijl hun zoons druk bezig zijn met vlotten bouwen, wisselen ze zelf verhalen uit over opvoeding, gekoppeld aan bijbelse thema’s. Aan het einde van het weekend houden vaders een speech voor hun zoon met als doel "het uitspreken hoe belangrijk de zoon voor de vader is". Heel indrukwekkend, het komt voor dat vaders hun gemaakte fouten uit het verleden uit spreken en daarna om vergeving vragen. ‘Dit is de eerste keer dat ik zo’n goed contact heb gehad met mijn zoon’,’ reageerde één van de vaders."
"Sinds de zondeval is het hard werken geblazen. Daarom zeg ik: ‘Investeer bewust in de relatie met je partner en kinderen’"

"Weet je, ook ik ben een vader met z’n plusjes en minnetjes. Soms te boos, en soms te meegaand. Maar ik probeer écht bewust tijd in de relatie met mijn zoons en dochters te investeren. Met de jongens gaat dat uiteraard op een andere manier. Van samen schaken tot een balletje trappen. Ook houden we van kampeervakanties en in de natuur zijn. In het paradijs waren onderlinge relaties en het contact met God volmaakt. Sinds de zondeval is het hard werken geblazen. Daarom zeg ik: ‘Investeer bewust in de relatie met je partner en kinderen’."

"Ja, ik durf ook richting mijn kinderen open te zijn over mijn relatie met God. Zo vertel ik tijdens het eten wel eens wie de Heere Jezus voor mij betekent. Ik deel ook de minder mooie geloofservaringen. Mijn struikelpunten. Ik ben een vader die vanuit zijn gevoel praat, omdat ik geloof dat dit een onderlinge relatie verstevigt. We mogen niet onderschatten hoe belangrijk vaders voor hun kinderen zijn. Ook in mijn werk zie ik dat telkens weer terug. Jonge gasten hebben vaders nodig om stappen te zetten," aldus Karel.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify