Dee Oliver
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

18 mei 2015 door Jeffrey Schipper

Vijf onhandige opmerkingen na een overlijden

"Toen mijn man overleed, zeiden mensen de gekste dingen. Ik weet dat de meesten het goed bedoelden en oprecht bezorgd waren over mij en de kinderen. Maar door sommige pogingen om troost te bieden werd ik met stomheid geslagen," schrijft Dee Oliver in OnFaith. "Wanneer de dood op ons pad komt, zeggen veel mensen bepaalde dingen zonder na te denken." Ze deelt een aantal uitspraken die in haar ogen nooit hardop uitgesproken zouden moeten worden na een sterfgeval.

1. "Hij is op een betere plaats"
Echt waar? Alsof verder leven met mij een slechtere optie was geweest. En dat terwijl Johnnie (de overleden echtgenoot van Dee, red.) nooit over ons huwelijk heeft geklaagd. Hij leek erg gelukkig toen hij nog bij ons was. Tegen iemand die rouwt zeggen dat de overledene nu veel beter af is, is erg pijnlijk.

Het beste wat je kunt doen wanneer iemand rouwt is hem of haar uitnodigen om mee te gaan naar samenkomsten, een diner of bioscoop.

2. "Ik weet niet of ik zelf in staat zou zijn om na dit alles de kerk te bezoeken. Is het nu niet ontzettend moeilijk om naar de kerk te gaan?"
Als je een geliefde verliest, is alles wat je doet moeilijk. Ja, het was ook moeilijk om na Johnnies begrafenis naar de kerk te gaan. Maar ik wilde bewust niet thuis blijven. Ik haal steun in God en mijn vrienden en hen vind ik in de kerk. Het beste wat je kunt doen wanneer iemand rouwt is hem of haar uitnodigen om mee te gaan naar samenkomsten, een diner of bioscoop. Doe dit niet alleen een paar weken na het overlijden, maar ook maanden en zelfs een jaar later. Het ‘leven’ weer oppakken is nooit gemakkelijk, dus een steuntje in de rug kunnen we goed gebruiken.

3. "Je ziet er moe uit. Misschien is het goed om pastorale hulp te zoeken?"
Hoe reageer je op zoiets? Ja, ik was vermoeid. Mijn hele leven werd op de kop gezet, maar daar heb ik absoluut geen pastorale hulp bij nodig! Waar moet ik die energie vandaan halen, zo vlak na het overlijden van mijn man?

4. "Denk je dat je ooit opnieuw zal trouwen? Ik ken iemand die wel zou willen daten"
Het gras was nog niet eens over Johnnies graf gegroeid toen vrienden en bekenden begonnen over een nieuwe relatie. Geef iemand alsjeblieft wat tijd wanneer hij of haar een echtgenoot verliest. Een jaar lang besloot ik om niet te daten met mannen en zelfs dan is het moeilijk om bij een diner tegenover iemand te zitten die Johnnie niet is. Vertel een weduwe of weduwnaar dat hij/zij er goed uitziet, maar laat er daar dan ook bij!

Houd het bij vijf eenvoudige woorden: ik vind het heel erg. En dan gewoon luisteren. Geloof me, die woorden hebben kracht.

5. "Hoe lang duurt het voordat je dit hebt verwerkt, denk je?"
Dit is mijn favoriet (maar niet heus). Een vraag die ik teveel heb gehoord. Eén dame praatte over het overlijden van mijn man alsof we over koetjes en kalfjes praatten. ‘Weet je, Dee, het zal vijf jaar duren voordat je hierover heen bent’. Ik keek haar aan en bedankte haar voor haar ‘wijsheid’. Ondertussen dacht ik: ‘Het gaat dus écht geen vijf jaar duren’. Ik denk dat het verwerkingsproces je hele leven kan duren.

Wat kun je het beste zeggen tegen iemand die zijn of haar geliefde heeft verloren? Van mijn man, die begrafenisondernemer was, heb ik geleerd dat je het bij vijf eenvoudige woorden kunt houden: ik vind het heel erg. En dan gewoon luisteren. Geloof me, die woorden hebben kracht.

Dee Oliver, moeder van drie meiden, verloor haar man plotseling in 2007. In haar boek The Undertaker’s Wife praat zij heel openhartig over deze ingrijpende gebeurtenis.

Reacties

W
Nog 1 die heel naar is als iemand zijn of haar vrouw/man heeft verloren:

“ Een kind verliezen is nog erger”Dat zei een verplegende tegen mijn moeder toen mijn vader stierf ......
S
Mijn ouders hadden een goed huwelijk. Maar mijn moeder was juist wel erg getroost dat ze mocht weten, dat mijn vader op een betere plaats was.
T
Uiteraard worden er dingen soms krom gezegd, ook door ambtsdragers, maar in deze situatie is het belangrijk dat je Troost heb vanuit het Woord, en steun vanuit familie en echte vrienden
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.