Dagelijks leven

13 mei 2015 door Shehera Vega Sánchez

Hoe aardig ben jij?

“Wat zeg je tegen zulke mensen, Jaap?”, vragen mensen mij vaak. “Het lijkt me zo moeilijk om me ze om te gaan!”. Vluchtelingen kunnen in het begin nog amper de taal. Maar de meesten willen graag contact leggen. Het begint bij aardig doen. Je houding is belangrijker dan wat je zegt.

Als ik op het asielzoekerscentrum kom, word ik gelijk begroet door een paar Syriërs. Na drie zinnen volgt al snel een uitnodiging ‘wanneer kom je eten?’. Vandaag heb ik er helaas geen tijd voor, maar ik beloof ze een andere keer te komen. Er staan al verschillende jongens te wachten om mee te gaan met de jongensclub. Ondertussen kijkt een jonge vluchteling mij onderzoekend aan. Ik heb hem nog niet eerder gezien, hij is vast meegekomen met zijn vrienden. ‘Waarom doe je dit voor ons? Heb je echt niks beters te doen?’.

Het valt op wanneer je als christen geeft om anderen. Zeker als het niet uitmaakt welk geloof diegene heeft. Een moslim wil best zorgen voor andere moslims, vooral tijdens bijzondere momenten zoals de vastenmaand Ramadan. Verreweg de meeste moslims willen dit alleen doen voor andere moslims, niet voor christenen of andersgelovigen. 

‘Jezus heeft mij geleerd dat ik God moet liefhebben boven alles en mijn naaste zoals mezelf.’, geef ik als antwoord. Khalids gezicht veranderd. De onderzoekende blik wordt een lach. Snel legt hij me uit dat hij het echt bijzonder vindt dat dit gebeurd. Die avond bedankte hij me meerdere keren.

Een andere vluchteling, Gamil, heeft mij zelfs uitgelegd dat hij lang heeft nagedacht over een christen die aardig deed. Hij was moslim, en had netjes geleerd waarom christenen fout waren. Zijn besluit stond vast. De volgende keer een christen klempraten. ‘Helaas kreeg ik antwoord Jaap, ik was zelfs boos’, zegt Gamil. Toch bleef het zijn aandacht houden en ging hij een keer naar een bijbelstudie. Al bleef hij staan op de drempel, hij volgde alles wat er gezegd werd. Op dit moment is Gamil gedoopt, maar zijn vrouw is moslim. ‘Mijn kind mag later zelf kiezen Jaap, maar dit is echt moeilijk voor mij. Wil je bidden voor mij?’. Gamil is voor mij het bewijs, dat aardig doen helpt. 

Je komt binnenkort vast een moslim tegen. Of een vluchteling. Hoe aardig ben je dan?Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher