Nieuws

12 mei 2015 door Jeffrey Schipper

Dominee kritisch op genezingsbediening Ronald Plat

"Evangelist Ronald Plat (foto) heeft veel kritiek op de kerk. Het is een trek die je bij veel sekten en sektariërs tegenkomt." Ds. H. Veldhuizen is kritisch op gebedsgenezer Ronald Plat. In de vragenrubriek van Refoweb.nl reageert de emeritus-predikant uitgebreid op een vraag van "een bezorgde jongere". "Plat profileert zich op internet als gebedsgenezer en christen op een manier die mij als jongere erg bang maakt," zegt de vragensteller.

Plat heeft in de loop der jaren naamsbekendheid verworven met de 'gloriestoel-bediening', begonnen in 2011. "De mensen die plaats nemen op de stoel worden door God genezen," beweert hij. Op Facebook heeft de evangelist meer dan 1.600 vrienden. Regelmatig plaatst hij updates met de vermelding dat er in een 'Healing station' mensen van fysieke ongemakken zijn genezen door God. Zijn bediening werd twee jaar geleden nog meer omstreden toen hij het verlangen kenbaar maakte om de overleden broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit de dood op te wekken. Later kwam hij daarop terug met een spijtbetuiging.

Eenzijdige benadering
Ds. Veldhuizen vindt dat de evangelist "op een eenzijdige manier omgaat met Gods Woord". "God is machtig en we mogen Hem bij ziekte zéker om genezing bidden. We doen dat ook, thuis en zondags in de kerk. Maar God kan ook andere wegen gaan. Ik denk aan Petrus die op het gebed van de gemeente uit de gevangenis verlost werd. ‘Door de gemeente werd voortdurend voor hem tot God gebeden’ (Hand.12:5). Maar in vers 2 van hetzelfde hoofdstuk lezen we dat de andere discipel, Jakobus, met het zwaard gedood werd. Zou de gemeente ook voor hem niet voortdurend gebeden hebben?"

"Ronald Plat meent dat, als God iemand wonderlijk geneest of als iemand uit de dood wordt opgewekt, dat een geweldig getuigenis zou zijn voor het Evangelie en mensen kan brengen tot het geloof. Maar: zou er niet een minstens zo’n groot getuigenis van mensen uitgaan als ze hun lijden moedig in het geloof weten te dragen?" Veldhuizen verwijst ter illustratie naar Christa Rosier. Ze stierf een aantal jaren geleden aan kanker. "Ze heeft vele malen getuigd van haar groot geloof in de Heere. Wat heeft zij door haar getuigenissen voor veel mensen veel betekend!"

Kritisch op de kerk
Het valt de emeritus-predikant ook op dat de gebedsgenezer veel kritiek heeft op kerken. Van de vele kerkgangers zou slechts ongeveer 10 % actief christen-zijn. Veldhuizen: "Hij vergeet echter dat er meer is dan ‘zitten in de kerk en naar een preek luisteren’: er zijn ook doordeweekse activiteiten: verenigingen, kringen, gebedskringen, het persoonlijk gebed van christenen thuis, vrijwilligerswerk, gaven voor goede doelen enzovoort."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher